Osnivanje alimentacionog fonda biće spas za mnoge samohrane roditelje

Ženski klub Skupštine Crne Gore, u kojem su poslanice svih partija predložiće usvajanje posebnog zakona o alimentacionom fondu. Poslanica Demokratskog fronta i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak istakla je da očekuje da zakon počne da se primjenjuje najkasnije do početka naredne godine.

Crna Gora kao država, iako je zakonski imala mogućnost da kazni roditelje koji ne plaćaju alimentaciju, do sada to nije iskoristila, ali će, kako smatra Bošnjak, osnivanje alimentacionog fonda biti spas za mnoge samohrane roditelje, većinom majke.

„Znamo da je to ogroman problem roditeljima, uglavnom majkama, jer najveći broj roditelja koji ne plaćaju alimentaciju su uglavnom očevi. Smatramo da država treba svojim mehanizmima da uzme u ruke taj alimentacioni fond i da ne ispaštaju djeca“, navela je Bošnjak, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti.

Prema njenim riječima, država bi imala finansijska sredstva koja će omogućavati da se redovno isplaćuju alimentacije, a onda bi se od neodgovornih roditelja potraživala sredstva koja su po sudskoj presudi dužni da plaćaju svojoj djeci.

„Mislim da država može iz budžeta da planira ta sredstva i poslije ih naplati. Čak može da uvede i kamatu prema tim neodgovornih roditeljima tako da ih dovede u stanje da im se ne isplati da budu neodgovorni. Takođe, fond može da se puni na različite načine može i iz drugih izvora, iz donacija, odnosno fond se može puniti na različite načine. Svakako, država treba da ga osnuje, krene sa tim mehanizmom i uloži sredstva u alimentacioni fond Postoje različiti mehanizmi kažnjavanja neodgovornih roditelja“, kazala je Bošnjak.

Iako je zakonska obaveza da se vodi evidencija, Bošnjak navodi da joj nije poznato da centri za socijalni rad imaju ažurirane registre o broju samohranih roditelja.

„To je jedna od prvih stvari koja se mora uraditi da bi zaživio ovaj alimentacioni fond. Mislim da za to ne treba puno vremena i sredstava, smatra Bošnjak, ističući da bi alimentacioni fond mogao da počne sa radom najkasnije od naredne godine.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković ocjenjuje da Crna Gora nema loše zakone, ali je problem u implementaciji.

„Kada donesemo taj zakon, gdje će država biti u obavezi da iz svojih budžetskih sredstava, daje izdržavanje onoj samohranoj majci ili ocu, ona će u toj situaciji imati i pravo i obavezu. Pravo se odnosi na to da vrati pare u budžet i obavezu kada sazna da jedan roditelj ne plaća alimentaciju da pokrene krivični postupak protiv njega. U Krivičnom zakoniku Crne Gore imamo krivično djelo izbjegavanja plaćanja alimentacije za koje je propisana kazna zatvora. Kada država isplati određeni novčani iznos samohranoj majci, onda pored zakona o fondu treba uporedu da idu i izmjene Zakona o izvršenju i obezbjeđenju gdje će se ključna uloga dati izvršiteljima koji bi bili zaduženi da tragaju za onim roditeljima i njegovim primanjima“, ističe Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, problem je i što veliki broj majki, zbog interesa djece, neće da da prijave očeve da ne bi krivično odgovarali.

I poslodavci često, navodi Bošnjak, staju na stranu neodgovornih roditelja.

„I nova Vlada i ministar finansija su upoznati sa ovim idejama, tako da računam da su u budžetu vodili računa o ovome. Ako nijesu možemo  djelovati i amandmanski, s tim što voljela bih da ovo što prije zaživi, već ove godine“, naglasila je Bošnjak.

Dejana Ponoš iz Tima za podršku jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji smatra da je osnivanje fonda potrebno, ali je tužno što i dalje postoje pojedinci koji nakon razvoda uskraćuju djeci pravo na izdržavanje.

„Razvodom braka ne prestaje njihova roditeljska uloga. Osnivanje fonda nam je pokazalo i slabost samog sistema i izvršenja pravosnažnih sudskih odluka. Donosioci odluka prilikom kreiranja novog zakona moraju biti oprezniji. Nužno je promisliti o svakom aspektu i koraku jer želimo dugoročno rješenje. Treba pronaći način koji neće ostavljati mjesto zloupotrebama. Na kraju samo želimo da pomognemo djeci koja sve ove godine, u mnogo slučajeva, ispaštaju“, ističe Ponoš.

Advokatica Maja Živković smatra da treba zakonski precizirati sve.

„Mora se unaprijed znati ko sve ima pravo na to, koji je to uzrast djece, da li mora postojati sudska odluka, koliko dugo traje neredovnost isplate održavanja. Takođe, trebalo bi znati i koji iznos će država isplaćivati umjesto tog roditelja“, navodi Živković.

Ističe da je neophodno predvidjeti i situacije u kojima roditelj zbog  bolesti ili invaliditeta nije u mogućnosti da ispuni zakonsku obavezu plaćanja alimentacije. Država bi trebalo da nađe način da pomogne tim roditeljima, a za sve zaposlene moguće je naći drugo rješenje.

„Ako roditelj ne radi, može mu se, kao rješenje, naći posao. Na taj način bi se uvrstio u evidencije“, kaže Živković, ocjenjujući da je moguće naći mehanizam, a ne samo da govoriti da se nešto ne može.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply