Pravila regularne školske godine na snazi i tokom pandemije

Pošto Školski kalendar nije prilagođen na vrijeme, kao što nijesu izmijenjena ni zakonska rješenja koja se tiču organizovanja nastave, na snazi su pravila kao da je regularna školska godina, smatra predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović.

Situacija na terenu je, kako ističe, sasvim drugačija i za djecu i za nastavnike biće veoma teško da joj se prilagode, posebno kada je riječ o eksternim provjerama znanja.

Komentarišući navode člana Ekspertskog tima Ministarstva prosvjete Martina Ćalasana da ni oni ni Vlada ne mogu, sve i da hoće, ukinuti eksterne provjere znanja, jer su ta polaganja regulisana zakonima, Savović ističe da je trebalo odraditi mnogo ranije.

“Trebalo je odraditi i prilagoditi školski kalendar, ali, odmah na početku trebalo je prilagoditi i nastavni sadržaj kroz nastavne planove. Samim tim postavilo bi se i pitanje eksterne provjere znanja. Kod eksterne provjere znanja ranije smo tražili da se pitanje klasifikacionih perioda drugačije tretira ili da se ukine. Ali, sva ova rješenja morala su još od septembra da prođu zakonsku procedure”, smatra Savović, ističući da postoji još nešto što ima snagu zakonskog akta, a to je školski kalendar.

Sve to je do sada, navodi on, već moralo biti napravljeno, a pošto nije imamo situaciju da pravila postoje kao da je regularna školska godina.

Izvor: Dnevne novine

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply