Šta je važno da znate o dojenju u doba korone

Sponzorisana objava

Koronavirus se širi, a sa njim i mnoge sumnje, zabrinutosti i informacije koje su netačne ili neutemeljene. Jedan dio njih se odnosi i na dojenje, zbog čega su Medelini medicinski profesionalci odgovorili na najćešća pitanja i nedouimice roditelja.

U Informator o dojenju (1 download) koji su pripremili u vezi COVID-19 i dojenja, željeli su da obezbijede ključne informacije koje će roditeljima pomoći da se nose sa realnošću u kojoj žive.Da li mogu da dojim ako imam COVID-19?

UNICEF navodi da, uzimajući u obzir prednosti dojenja i beznačajnu ulogu majčinog mlijeka u prenošenju drugih respiratornih virusa, majka može nastaviti da doji, primenjujući sve neophodne mjere predostrožnosti.

Ograničene studije na dojiljama sa COVID-19 i drugim koronavirusnim infekcijama, nisu otkrile virus u majčinom mlijeku.

Nije poznato da su majke sa COVID-19 prenijele virus putem majčinog mlijeka.

Trenutno, glavna briga nije da li se virus može prenositi majčinim mlijekom, već da li zaražena majka može da prenese virus respiratornim kapljicama u periodu dojenja.

Mjere predostrožnosti za izbjegavanje širenja virusa na novorođenče uključuju pranje ruku prije nego što držite bebu i nošenje maske za lice kada ste u bliskom kontaktu sa bebom, na primjer, tokom podoja.

Koje su smjernice za čuvanje majčinog mlijeka ako imam COVID-19?

Akademija za dojenje kaže da iako još nije poznato da majke sa COVID-19 mogu prenijeti virus putem majčinog mlijeka, ograničene studije na dojiljama sa COVID-19 i drugim koronavirusnim infekcijama nisu otkrile virus u majčinom mlijeku.

Izmlazano majčinog mlijeko, možete čuvati na sobnoj temperaturi, u frižideru ili zamrzivaču, zavisno od toga koliko želite da ga koristite.

Ako hladite ili zamrzavate mlijeko, uvijek obilježite bočice ili kesice količinom i datumom kada je bilo izmlazano, kako biste mogli lakše da pratite uskladišteno mlijeko.

Mogu li dobiti COVID-19 od kontaminirane pumpe za iznajmljivanje?

Obučene zaposlena osobe čiste i servisiraju pumpe za iznajmljivanje koristeći standardizovane procedure.

Pumpe se čiste vodom i sapunom, a zatim dezinfikuju prije nego što ih druga majka počne koristiti.

Postoji mnogo dezinfekcijskih sredstava, uključujući najčešće korišćena bolnička dezinfekciona sredstva, koja djeluju protiv koronavirusa

Da li mogu da koristim bolničku pumpu/pumpu za iznajmljivanje ako imam COVID-19?

Prema Akademiji za dojenje, ako namjeravaju da doje/nastave da doje, ohrabruju se majke da izmlazaju majčino mlijeko da bi započele, izgradile i održale snabdijevanje mlijekom.

Prije izmlazanja mlijeka, prije nego što dodirnete bilo koji dio pumpe ili bočicee, treba da na odgovarajući način oprerete ruke i preduzmete neophodne mjere predostrožnosti, kao što su nošenje maske za lice
najmanje 5-7 dana dok se kašalj i respiratorni sekret značajno ne poboljšaju.

Nakon svake sesije izmlazanja, svi djelovi koji dođu u kontakt sa vašim mlijekom moraju se temeljno oprati, slijedeći preporuke za pravilno čišćenje pumpe. Spoljašnjost cijele pumpe, kao i bočice za sakupljanje mlijeka, treba pravilno dezinfikovati 70%-tnim alkoholom ili drugim dezinficijensom koji je aktivan protiv koronavirusa.

Koliko dugo je koronavirus stabilan na površinama poput pumpi, setova i
dodataka?

Ja sam trudna. Može li doći do povrede djeteta ako imam COVID-19 tokom trudnoće?

Kraljevski fakultet za akušerstvo i ginekologiju navodi da trudnice nisu više podložne posledicama infekcije COVID-19 u odnosu na opštu populaciju.

Trudnice doživljavaju promjene u tijelu koje mogu povećati rizik od infekcija.

Poznato je da su virusi iz iste porodice kao i COVID-19 i druge virusne respiratorne infekcije, poput gripa, žene imale veći rizik od razvoja bolesti.

Zbog toga CDC kaže da je za trudnice uvijek važno zaštititi se od bolesti.

Ja sam trudna. Kako se zaštititi od COVID-19 tokom trudnoće?

Trudnice treba da rade iste stvari kao šira javnost kako bi izbjegle infekciju.

Zvanična tijela poput Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a preporučuju:

– Često i temeljno perite ruke vodom i sapunom ili sredstvom za čišćenje i izbjegavajte bliski kontakt sa bolesnim ljudima. Ne dirajte oči, nos i usta neopranim rukama;

– Ako kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke i operite ruke. Sve to pomaže da se umanji rizik od širenja infekcije i bolesti;

– Izbjegavajte rukovanje, zagrljaj ili ljubljenje ljudi dok se
pozdravljate;

– Izbjegavajte bliski kontakt sa ljudima koji su bolesni;

– Fizička distanciranost (držite dovoljnu udaljenost od
drugih ljudi);

– Ostanite kod kuće ako se ne osjećate dobro. Ako imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, potražite ljekarsku pomoć.

Kako da zaštitim svoje dijete od COVID-19?

Majčino mlijeko je najbolji izvor ishrane novorođenčadi i pruža zaštitu od mnogih bolesti.

Ako ste trudni ili dojite, preporučujemo vam da se povežete sa dravstvenim radnicima ako imate bilo kakvih određenih nedoumica.

Čistite ruke često koristeći sapun i vodu ili sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola.

Izbjegavajte bolesne osobe.

Svakodnevno očistite i dezinfikujte površine sa visokim dodirom u zajedničkim prostorijama domaćinstava (npr. stolovi, stolice sa čvrstim naslonom, kvake na vratima, prekidači za svjetlo, ručke, stolovi, toaleti,
sudopere).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply