Đaci koji idu u školu manje obolijevaju od korone

Zbog pandemije koronavirusa i u Herceg Novom raste broj inficiranih, ali podaci pokazuju da je među pozitivnim slučajevima jako mali broj djece.

To je u razgovoru za RTHN potvrdila i pedijatar u Domu zdravlja Herceg Novi Maja Popović. Ako se poštuju preporuke NKT-a i uopšte Svjetske zdravstvene organizacije, opasnost da se mališani zaraze je, kako ističe ona, jako mala.

“Najveći broj zaraženih đaka su djeca iz razreda koji ne idu u školu, znači uzrast 13, 14 i 15 godina. To su djeca koja su od početka školske godine na online nastavi i kao takvi ne idu u školu, nego samo na konsultacije, ali vjerovatno malo više izlaze i druže se. Tako da to mogu biti razlozi što su ta djeca češće inficirana, a ne odlazak u školu. Mala djeca koja idu u školu vezana su za roditelje, u smislu da ih oni voze, sačekaju nakon nastave, tako da oni, uz poštovanje svih preporučenih mjera, itekako malo oboljevaju”, objašnjava Popović.

Ona smatra da u Herceg Novom još uvijek nema potrebe za zatvaranjem škola i prelaženjem na online sistem nastave, koja utiče na psihičko i emocionalno zdravlje mališana.

“Mislim da na psiho-emocionalni razvoj više utiče neodlazak u školu, odnosno ta online nastava, nego samo fizičko prisustvo na časovima. Ja sam prije svega roditelj, pa sve ostalo, imam dijete koje ide u školu. Jako je teško svim roditeljima. Zamislite da ja, kao ljekar, kažem ljudima da liječe svoje dijete kod kuće, kao što nama učitelji govore da bi trebalo da radimo sa djecom. Mi to znamo i tako radimo, ali nijesmo svi kao roditelji sposobni da pedagoški pristupamo našoj djeci, kako bi im pomagali, objašnjavali gradivo i sve ostalo”, navodi Popović.

Mišljenja je da bi najidealnije bilo da sva djeca nastavu pohađaju u školi, ali to je zbog velikog broja đaka i kapaciteta škola nemoguće. Lakše je, a i po preporukama, da mlađa djeca idu u školu.  Veća, koja su samostalnija u učenju i ne zahtijevaju prisustvo roditelja, sem u kontroli naučenog, da pohađaju online sistem nastave.

Popović je kazala da će taj sistem ostaviti posljedice, ali da vjeruje da ovakva situacija neće predugo trajati, te da će se đaci uskoro svi vratiti u klupe.

Izvor: RTHN

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply