Od ponedjeljka škole u Budvi ponovo počinju da rade

Škole u Budvi počinju sa radom od ponedjeljka 26. oktobra, potvrđeno je Vijestima iz Ministarstva prosvjete iz kojeg najavljuju da će se sjutra oglasiti saopštenjem.

Prethodnih sedam dana nastava se izvodila isključivo online, jer je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) kao mjeru, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i broja zaraženih koronavirusom na broj stanovnika, Budvu svrstalo u crvenu zonu. Nakon protesta ugostitelja, NKT je prihvatilo da uzme podatke o broju stanovnika po Monstatu, a ne po popisu iz 2011. godine, na osnovu kojeg su donijete mjere o zatvaranju škola i ugostiteljskih objekata.

Udruženje Roditelji pisalo je u petak NKT-u, Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu prosvjete tražeći da se otvore škole nakon što je odlučeno da će moći da rade ugostiteljski objekti. Nakon toga je Udruženju rečeno da se očekuje da će nakon objave podataka o broju zaraženih i mjerama koje se uvode/ukidaju svake subote, biti objavljeno i da će buvanski đaci do 7. razreda osnovnih škola i prvaci iz srednjih, od ponedjeljka ponovo u klupe.

Udruženju su se prethodnih dana javljali roditelji iz Budve ogorčeni, zbog
činjenice da njihovi mališani iz najnižih i nižih razreda moraju da pohađaju online nastavu tvrdeći da je vrlo opterećujuća i neadekvatna za njihov uzrast. Oni su bili revoltirani jer su ugostiteljski objekti počeli da rade, pitajući se da li je protest način izbora za svoja prava. Udruženje je nadležne obavijestilo o mogućnostima organizacije protesta i podrške takvom vidu zalaganja za prava, s obzirom na to da roditelje malo ko čuje od početka školske godine.

Novim obračunom, Budva je “izašla” iz crvene zone, pa su ugostiteljski objekti otvoreni već u četvrtak.

Ministarstvo prosvjete će sjutra dati zvanično saopštenje o otvaranju škola u Budvi.

Leave a Reply