Nema vakcine protiv hepatitisa B, obavijestiće javnost kada stigne

U Crnoj Gori ponovo nedostaje vakcina protiv hepatitisa B zbog čega se bebama odlaže vakcinacija, a kada će je biti sada nije poznato odnosno iz Montefarma saopštavaju da će roditelje blagovremeno obavijestiti.

Iz te javne ustanove, koja snabdjeva sve javne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, između ostalog i vakcinama, su objasnili da ova vakcina trenutno nedostaje na njihovom skladištu, a razlog je nemogućnost proizvođača da isporuči procijenjene količine.

Roditelji koji su obavijestili portal Roditelji.me da vakcine nema, kažu da su prije mjesec dobili informaciju da vakcine nema, kao i da se ponovo interesuju krajem avgusta da li je stigla.

Portparolka Montefarma, Olivera Klikovac objašnjava da u Evropi postoji samo jedan proizvođač ove vakcine – GlaxoSmithKline, a da je dodatni problem višemjesečna pandemija koronavirusa koja je neminovno usporila proces proizvodnje i distribuciju vakcina upošte.

Ona je kazala da je Montefarm na vrijeme raspisivao tender za nabavku vakcina, ali se javio samo jedan dobavljač sa nemogućim uslovom isporuke vakcine od 60 dana.

“Posljednjim tenderom dobavljač je ponudio potrebnu količina, s tim da se doze za djecu isporuče u novembru, a za odrasle u januaru”, dodala je ona. “Svakako,  javnost će biti blagovremeno obaviještena o očekivanom datumu prispijeća ove vakcine.”

Ostalih vakcina koje su u kalendaru obavezne imunizacije djece, ima u dovoljnim količinama i isporučene su javnim zdravstvenim ustanovama.

Vakcina protiv hepatitisa B  bila je deficitarna i prošle godine, takođe zbog problema sa nabavkom. Zbog toga nam je u julu Hrvatska pozajmila 8.000 doza vakcine.

Ova vakcina daje se djeci u tri doze – prva u uzrastu novorođenčeta, druga nakon mjesec, a treća pola godine poslije prve doze.

Ljekari i članovi Nacionalnog koorinacionog tijela od početka epidemije korinavirusa pozivaju roditelje da redovno vakcinišu djecu u skladu sa kalendarom vakcinacije. Objašnjavaju da ako izostane vakcinacija, nastaje drugi problem – može doći do teške kliničke slike i preklapanja u ispoljavanju simptoma.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply