Zatvoreni vrtići i u Beranama i Gusinju

U Beranama i Gusinju od danas neće raditi vrtići zbog povećanja broja aktivnih slučajeva, odlučilo je Nacionalno koorinaciono tijelo.

Rad predškolskih ustanova je iz istog razloga zabranjen i Rožajama i Bijelom Polju, prije nekoliko dana, a u Tivtu je zatvorena javna predškolska ustanova jer je jedna od vaspitačica pozitivna na koronu.

NKT je sinoć donijelo pored opštih mjera koje važe za cijelu teritoriju Crne Gore, i nekoliko novih za Gusinje i Berane, a zbog povećanja broja aktivnih slučajeva u Sjevernom regionu.

Uopštini Gusinje je zabranjeno svim stanovnicima opštine da napuštaju objekte stanovanja od 18 do pet narednog dana, zatvoreni su ugostiteljski objekti i međuopštinski javni i putnički saobraćaja iz opštine i ka opštini osim hitnih slučajeva i redovnih radnih aktivnosti.

Zabranjena su okupljanja u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, kulturno-umjetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije). Zabranjen je prevoz u putničkom motornom vozilu više od dvije odrasle osobe u isto vrijeme, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i onih koji obavljaju redovne radne zadatke;

Zabranjeno je kretanje i zadržavanje više od dvije osobe na otvorenom javnom mjestu, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i onih koji obavljaju redovne radne zadatke.

Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom javnom mjestu. Zabranjena su okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Privremene mjere za opštine Gusinje i Berane primjenjivaće se sedam dana od dana donošenja, kada će biti analizirani efekti mjere. U zavisnosti od rezultata analize biće odlučeno da li će primjena mjera biti produžena.

U  Crnoj Gori je registrovano je novih 40 zaraženih koronavirusom, a ukupna broj aktivnih slučajeva je 289.

Od danas se u zemlji primjenjuje izmijenjeni Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim su predviđene kazne od 100 do 2 hiljade eura za fizička lica koja se ne pridržavaju fizičke distance, ne koriste masku i druga propisana zaštitna sredstva ili uđu bez maske u trgovinu, ugostiteljski, turistički ili drugi objekat, kazino, zanatsku radnju, gradilište, sredstvo javnog prevoza i prevoza zaposlenih, organ državne uprave i lokalne samouprave.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply