Upisano oko 1000 djece više nego prošle godine

Naredne školske godine u državne vrtiće će ići oko 23 hiljada djece, hiljadu više nego ove, saopštilo je Ministarstvo prosvjete.

Elektronski upis u predškolske ustanove u Crnoj Gori je završen, a upisano je oko 7,167 djece koja do sada nijesu išla u vrtić. Po automatizmu su ponovo upisana i sva djeca koja su vrtiće phađala ove školske godine.

“Ovaj podatak govori o tome da rad Ministarstva prosvjete na povećanju obuhvata djece predškolskim obrazovanjem ima efekta, i da će nastaviti da teže evropskom cilju, a to je da 95% djece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, uz paralelno povećanje kapaciteta predškolskih ustanova”, kazala je Milica Mićunović iz Službe za odnose s javnošću.

Ona je u saopštenju ocijenila da je usluga elektronskog upisa roditeljima značajno pomogla, jer je matični broj djeteta povlačio određeni broj podataka iz sistema, pa nije bilo potrebe za npr. izvodom iz matične knjige rođenih, niti potvrdom centara za socijalni rad.

Elektronskim putem je upisano 6,694 djece, a 473 uz pomoć predškolskih ustanova koje su izašle u susret roditeljima koji nijesu bili u prilici da koriste portal Upiši.me.

U posljednje tri godine otvoreno je oko dvije hiljade novih mjesta za djecu u vrtićima. U ovom periodu otvorena su tri nova vrtića: u Tuzima, Starom aerodromu i Zagoriču, a ove godine će se graditi još tri vrtića: u Herceg Novom, Bloku 6 i Pljevljima.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply