Danas Konkurs za srednje škole, 9.000 mjesta, kompletna procedura elektronski

Danas će biti objavljen Konkurs za upis u srednje škole, putem koga će đaci biti u mogućnosti da se upoznaju sa ponudom srednjih škola. Same prijave za upis podnosiće u sedmici od 29. juna do 3. jula na platformi www.upisi.edu.me a đacima neće biti potreban niti jedan dokument.

Ministar prosvjete dr Damir Šehović naveo je da će u Konkursu biti oko 9.000 mjesta, što je, kako kaže, sasvim dovoljno. On je rekao i da su upisni kriterijumi ostali isti.

On je najavio i 11 novih smjerova u stručnim školama, potom filološka odjeljenja u čak šest gimnazija, ali i čak 800 stipendija za sve đake koji se odluče za deficitarna zanimanja III stepena.

Šehović kazao da će đaci, uz podršku svojih roditelja, kompletnu proceduru za upis u srednje škole sprovesti „na klik“. On je pojasnio da neće čak biti potrebno ni da, u toku prijave, pribavljaju svjedočanstva niti diplome sa polaganja polumaturskih ispita, baš kao ni izvode iz knjige rođenih, niti jedan jedini dokument, već će sve biti rađeno potpuno elektronski i povlačiće se iz postojećih baza podataka Ministarstva prosvjete i drugih organa.

Ministar je dodao i da će, nakon početka e-upisa, djeca svakog dana moći da prate svoje mjesto na rang listi koja se bude objavljivala, i moći će elektronski da povuku prijavu iz jedne škole i preusmjere je u drugu ukoliko se predomisle, ili pak vide da im pozicija na rang listi određene škole ili smjera nije dobra.

Upisni kriterijumi biti isti kao i prethodnih godina: opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole; uspjeh na polumaturskom ispitu; te uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu odnosno smjer. Boduju se i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, te diploma Luča. Posebni kriterijumi su, baš kao i prethodnih godina, propisani za specijalistička odjeljenja gimnazija.

„Ukupan broj mjesta na ovom konkursu za upis u srednje škole je oko 9.000, dok je ukupan broj polumaturanata nešto oko 7.000. Dakle, biće više nego dovoljno mjesta“, kazao je ministar.

I broj mjesta po opštinama pojedinačno, kako je naglasio, je veći od broja polumaturanata. Tako, na primjer, u Podgorici osnovnu školu završava 2.138 učenika, a broj upisnih mjesta u konkursu je oko 2.600. U Nikšiću osnovnu školu završava 783 učenika, a broj upisnih mjesta je preko 1.000. U Pljevljima 282 učenika završava osnovnu školu, a broj mjesta 378. U Baru su 532 upisna mjesta za 484 učenika koja završavaju osnovnu školu. U Beranama je Konkursom predviđeno 588 mjesta, a broj osnovaca IX razreda je 313. Broj učenika koji završavaju osnovnu školu u Bijelom Polju je 547, u Konkursu su 644 upisna mjesta.

Šehović je najavio i da će učenici i od septembra moći ponovo da se obrazuju u dualnom obliku obrazovanja.

„Planirano je da u dualnom sistemu od septembra bude oko 800 đaka kod preko 200 poslodavaca“, kazao je on i dodao da će biti dodijeljeno skoro 800 stipendija za đake koji se opredijele za neko od deficitarnih zanimanja III stepena, i to u 29 škola iz 17 opština.

Direktor Srednje mješovite škole u Golubovcima, Zoran Klikovac, kazao je da u toj školi, ali u i u svim drugim srednjim stručnim školama đake čeka kvalitetan kadar i ozbiljna obrazovna ponuda.

„Volim da kažem da smo koja koristi najbolje tekovine tradicionalnog obrazovanja, ali u velikoj mjeri i digitalne tehnologije, savremenu opremu, kabinete i sve druge mogućnosti za pripremanje naših đaka za tržište rada“, rekao je on.

Klikovac poručuje da kada je u pitanju e-upis, prostora za brigu nema.

„I naša i sve druge škole biće na raspolaganju za svaku vrtu pomoći. Vjerujte nama, a mi ćemo vam pomoći da kvalitetno prođete kroz jedan od najljepših perioda odrastanja“, kazao je on.

Direktor beranske gimnazije, Sreten Lutovac, kazao je da e-upisom značajno olakšana procedura kako djeci i roditeljima tako i školama.

„Želim da izrazim svoje zadovoljstvo što je Ministarstvo prosvjete ove godine omogućilo elektronski upis u prvi razred srednjih škola”, rekao je on.

Lutovac kaže da, iako je uvjeren da će sama procedura upisa proteći bez problema, će u školama biti spremni da pruže podršku učenicima i njihovim roditeljima, ukoliko se pojave bilo kakve poteškoće prilikom podnošenja elektronske prijave za upis.

“Kada je riječ o gimnazijskom obrazovanju, ono pruža odlične mogućnosti, a u pojedinim gimnazijama će ove godine biti formirana i specijalistička odjeljenja, te će tako biti data mogućnost svim onim učenicima koji imaju posebne afinitete prema prirodnim, odnosno društvenim naukama”, kazao je on.

Biće otvoreni i novi smjerovi u gimnazijama i stručnim školama.

Od septembra je, kažu iz Ministarstva, planirano da u podgoričkoj gimnaziji budu odjeljenja matematičke gimnazije, filološke gimnazije, te dvojezična i sportska odjeljenja. U nikšićkoj gimnaziji biće i filološko i matematičko odjeljenje kao i odjeljenje sportske gimnazije. Takođe, u cetinjskoj, danilovgradskoj, barskoj i kotorskoj gimnaziji planirano je filološko odjeljenje.

„Kada pak govorimo o stučnim školama, u stručnom obrazovanju za narednu školsku godin  je urađeno 11 inoviranih, modularizovanih obrazovnih programa iz različitih oblasti“, navode iz Ministarstva.

Građevinska škola u Podgorici će tako moći da ponudi učenicima obrazovne programe Tehničar za dekorisanje i aranžiranje prostora i Tehničar za arhitekturu i dizajn enterijera, te Tehničar za geodeziju, Tehničar obrade drveta, Operater obrade drveta. Osavremenjeni su programi Farmaceutski i Fizioterapeutski tehničar. Programi su pripremljeni uz podršku IPA projekta. Stručna škola u Baru, pored postojećih, ponudiće učenicima i program Kozmetičar. U Srednjoj  stručnoj školi u Bijelom Polju učenici će ove godine moći da se obrazuju po programu Farmaceutski tehničar. U Školi „Ivan Uskoković“ od ove školske godine biće u primjeni obrazovni programi Tehničar automehatronike i Automehaničar. U Srednjoj stručnoj školi u Golubovcima planira se formiranje odjeljenja Veterinarski tehničar.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply