Pozivaju na upis svakog djeteta u predškolske ustanove putem interneta

Nakon uspješne kampanje #IgrajSeDoma tokom krize s koronavirusom, povodom ponovnog otvaranja vrtića, Ministarstvo prosvjete Crne Gore i UNICEF pozivaju na upis svakog djeteta u predškolske ustanove koristeći pri tom mogućnosti koje za to pruža internet.

S tim ciljem, urađen je niz video poruka u kojima vaspitači javnosti predstavljaju aktivnosti koje u vrtiću sprovode s djecom predškolskog uzrasta i pozivaju na upis u vrtiće preko interneta.

„Cijenimo da je, posebno u ovom periodu, dok je e-upis u vrtiće toku, izuzetno značajno da roditelji razumiju značaj predškolskih ustanova i činjenicu da se tamo sa našim najmlađima zaista radi. Vaspitači su obučena lica, koja ovaj posao rade s ljubavlju i znaju na koji način podsticati razvoj djece, te, u saradnji sa pedagozima i psiholozima, omogućavaju djeci da rastu zdravo, u podsticajnom okruženju“, kazala je protparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Kroz ovu akciju UNICEF ona želi da podsjeti roditelje Crne Gore da je predškolsko obrazovanje u najboljem interesu svakog djeteta.

V.d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mihaela Bauer kazala je da naučna istraživanja širom svijeta pokazuju da je predškolsko obrazovanje ključno za dobrobit svakog djeteta, kao i za buduće obrazovanje i cjeloživotni razvoj djece.

„Zato je naša poruka svim roditeljima: Pružite najbolji mogući početak vašem djetetu – upišite ga u vrtić da bi se razvijalo kroz igru, učenje i druženje s vršnjacima! Mogućnost upisa preko interneta čini ovaj proces još bržim i lakšim“, poručuje ona.

Upis djece od ove godine organizuje se elektronski, putem sajta www.upisi.edu.me, a ova usluga pripremljena je u saradnji sa UNDP kancelarijom u Crnoj Gori. Kvalitetno predskolsko obrazovanje izuzetno je značajno za pravilan razvoj djeteta, jer pored ljubavi, pažnje, igre i obrazovanja koje dijete dobija kod kuće, ono se u vrtiću brže razvija kroz igru s vršnjacima.

Prvi video kampanje UNICEF-a i Ministarstva prosvjete za upis djece u vrtiće preko interneta dostupan je na linku —> Upis u vrtiće preko interneta

Otkako su vrtići zatvoreni zbog pandemije COVID-a-19, Ministarstvo prosvjete je s UNICEF-om i Udruženjem Roditelji organizovalo kampanju #IgrajSeDoma objavljujući na društvenim mrežama snimke raznih igara za roditelje i djecu predškolskog uzrasta, uz poziv roditeljima da podrže razvoj djece kroz igru kod kuće.

“Gotovo dvije trećine roditelja djece uzrasta od 4 do 17 godina čulo je za akciju #IgrajSeDoma i većina je smatra korisnom i zanimljivom. Ova je kampanja spomenuta i kao jedan od modela dobre prakse predškolskog obrazovanja tokom globalne pandemije COVID-a-19 u globalnom izvještaju UNICEF Inoćentija o odgovorima obrazovnih sistema na ovu krizu u 127 zemalja svijeta”, navode iz UNICEF-a.

Leave a Reply