Povratak u vrtić: Razgovarati sa djecom, objašnjenja prilagoditi uzrastu

Djeca se nakon više od dva mjeseca pauze vraćaju u vrtiće. Roditelji treba da razgovaraju o tome sa njima, dozvole im da postavljaju pitanja a objašnjenja treba da prilagode uzrastu djeteta, kaže psihoterapeutkinja Darija Petović Bambur.

Ona je u emisji Boje jutra na TV Vijesti kazala da je sigurno da su djeca vrtićkog uzrasta ovaj period shvatila kao raspust i da se može očekivati da prolaze iste one faze prilagođavanja kao i kada počinje školska godina regularno.

„Ono što jeste dobra okolnost je što je veliki broj vrtića održavao kontakt sa roditeljima i djecom tokom ovog perioda, putem Vibera, slali su im zadatke i nekako na taj način pokušali da održe kontinuitet. Što ne znači da je to djeci bilo dovoljno i pitanje je koliko su u postojećim uslovima roditelji mogli da isprate sve to na pravi načlin“, smatra Petović Bambur.

Važno je, kaže ona, ne strahovati već prihvatiti to kao činjenicu koja je takva kakva jeste i u skladu sa tim se ponašati.

„Prosto normalizovati sve to, ne praviti od toga neku dramu jer ako mi to tako doživimo onda će se to sigurno prenijeti i na djecu“, navodi Petović Bambur.

Sa djecom, kako kaže, treba razgovarati o svemu ovome, dozvoliti im da postavljaju pitanja, ne bježati od toga. Dodaje da je u redu je i ako roditelj ne zna odgovor na neko pitanje i tada može reći „Ne znam, pitaćemo učiteljicu“.

Psihoterapeutkinja Petović Bambur kaže da objašnjenja treba pojednostaviti i prilagoditi uzrastu, objasniti djeci neke stvari kroz igru, i  ne ulaziti u prevelike detalje.

„Pojednostaviti stvari i dati im onoliko koliko im je neophodno“, kaže ona.

Kada je u pitanju držanje distance, Petović Bambur kaže da je sigurna da su roditelji već davali brojna objašnjenja svojoj djeci.

„Vjerujem da to djeci neće biti sasvim novo. U svakom slučaju, jeste novi kontekst jer su u vrtiću navikli da bliskije komuniciraju“, smatra ona.

Djeci treba ponuditi alternativne načine pokazivanja emocije i pažnje kao što su na primjer poklon, crtež, riječi…

Petović Bambur kaže da kada je u pitanju briga i strah roditelja treba uzeti u obzir to da uvijek postoji rizik.

„Uvijek postoji rizik i van ove priče od Covid-u, uvijek postoji rizik od neke druge zaraze ili neke nezgode, u tom smislu višak brige neće prevenirati niti pomoći da se taj rizik umanji“, kaže ona.

Višak brige, navodi Petović Bambur, može doprinijeti tome da nas spriječi da preduzmemo one aktivnosti koje nam zaista mogu pomoći da smanjimo taj rizik tj. da djelujemo kontruktivno.

„To su stvari koje treba imati na umu. Treba biti odgovoran, treba poštovati pravila, i uraditi sve što je do na. Rizik nikad ne možemo svesti na nulu, on će uvijek postojati i ono što možemo postići jedino stvaranjem takve atmosfere pretjerane brige jeste da djeca budu zbunjena i da dožive stvar strašnije nego što jeste zato što ne mogu da razumiju zašto je naša reakcija tako jaka“, pojašnjava ona.

Između roditelja i vaspitača, kako kaže, treba da postoji podjela odgovornosti sa jedne i saradnja sa druge strane.

„Otvoren razgovor, saradnički po svim pitanjima koje ova situacija nosi sa sobom, kao i inače. Prosto je važno za roditelje da vjeruju vaspitačima, da vjeruju u posao koji oni obavljaju savjesno i stručno a sa druge strane i da se informišu i da zajedničkim snagama pomognemo djeci da im ova situacija što lakše padne“, zaključuje Petović Bambur.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply