Poželjno je i da djeca nose maske

U Crnoj Gori od sjutra je obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, zbog sprječavanja širenja koronavirusa, a poženo je da ih i djeca nose, kažu u Institutu za javno zdravlje.

Epidemiolog i zamjenik direktora Instituta, Senad Begić poručuje roditeljima da i dalje izbjegavaju da djecu vode u zatvorene prostore u kojima boravi više ljudi.

Ukazuje da je iz objetivnih razloga odnosno zbog uzrasta jasno da nošenje maske kod djece često nije izvodljivo, ali da na njemu treba insistirati kad god je moguće.

Begić podsjeća da su neke države u regionu uspostavile i naredbama utvrdile granicu za nošenje maski koja je postavljena na 10 odnosno 12 godina.

“Kod nas takva granica nije definisana. Ako već dijete ne podnosi masku ili ne može da ih nosi, a mora poći npr. kod frizera – ne smije se zaboraviti da su frizeri takođe obavezni da nose maske i u slučaju da tu mjeru ne poštuju roditelj treba da insistira na njoj”, kazao je on portalu Roditelji.me.

Begić dodaje i da u situacijama kada se aktivnosti u zatvorenim prostorima ne mogu odložiti, potrebno primjenjivati strožije pridržavanje mjera posebno higijene ruku kod djece. Zato roditeljima sugeriše da sobom uvijek imaju dovoljno vlažnih maramica koje su učinkovite protiv novog koronavirusa. Posebno bitnim ističe da odrasli djecu ne ljube, ne dodiruju po rukicama, obrazima i slično…

U Institutu za javno zdravlje kažu da maske često mogu izazvati nelagodu kod osoba koje ih nose, posebno u početku njihovog korišćenja. Begić dodaje da se vremenom stvori navika nošenja maske tako da početne neprijatnosti nestaju.

Preporučuje da, ako se koriste platnene maske i prekrivke za usta i nos, redovno se peru, suše i peglaju, svakono.

“Vlažna platnena maska može da pogoduje određenim mikroorganizmima a posebno gljivicama tako da je njihovo redovno održavanje imperativ”, objanjašnjava epidemiolog Begić.

Od ponedjeljka članovi domaćinstva mogu boraviti na javnoj površini

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply