Od ponedjeljka članovi domaćinstva mogu boraviti na javnoj površini

Članovi porodičnog domaćinstva od ponedeljka mogu zajedno da budu na javnim površinama uz najmanje dva metra distance prema ostalim osobama, jedna je od novih mjera Nacionalnog koorinacionog tima za zarazne bolesti.

NKT je u cilju ublažavanja mjera zbog koronaviursa, usvojio set novih čija primjena počinje nakon praznika, a definisali su i preporuke za poslodavce kako da organizuju rad. Svim poslodavcima, uključujući i administraciju, preporučili su da kad god je to moguće, zadrže opciju rada zaposlenih od kuće.

NKT je sinoć preporučilo državnim organima u kojima postoji obaveza rada, da omoguće smjenski rad svim roditeljima djece mlađe od 11 godina.

Ovo su mjere koje važe od 4. maja:

  1. Poslodavac je obavezan da za zaposlene obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.
  2. Poslodavac je odgovoran da obezbijedi dosljedno poštovanje mjera od strane potrošača, korisnika usluga i posjetilaca.
  3. U trgovinama i na zelenim pijacama može biti jedan potrošač na 10 kvadrata i najmanje dva metra distance u objektu i ispred, kontrola broja na ulazu/izlazu, nošenje maski, odvajanje na kasama pleksiglasom.
  4. U zanatskim i servisnim radnjama dozvoljeno je da boravi jedan korisnik na 10 kvadrata i najmanje dva metra distance, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu, nošenje maski.
  5. U frizerskim i kozmetičarskim radnjama može biti jedan korisnik na 10 kvadrata, izuzetno dva, uz najmanje dva metra distance ili pregrada između radnih stolica, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu, nošenje maski, a u slučaju tretmana osoba zaposleni nosi vizir ili naočari.
  6. U fitnes centrima i teretanama može biti jedna osoba na 10 kvadrata, izuzetno dva, najmanje dva metra distance, dezinfekcija ruku na ul/izl i svake površine sprave nakon vježbanja.
  7. U šalterskim salama (državnih organa, banaka…) dozvoljeno je da bude jedna osoba na 10 kvadrata i najmanje dva metra distance, providni paravan između zaposlenog i korisnika, nošenje maski, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu.
  8. U bibliotekama, muzejima i sličnim ustanovama može biti jedna osoba na 10 kvadrata i najmanje dva metra distance, nošenje maski, dezinfekcija ruku na ul/izl.
  9. U stomatološkim ordinacijama je obavezno zakazivanje, a mogu imati jednog pacijenta na 10 kvadrata i najmanje dva metra distance između pacijenata, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu.11.
  10. U autobusima je obavezno nošenje zaštitnih maski, dozvoljeno je samo sjedenje. (Autobuski saobraćaj je moguć unutar opština u kojima nema infekcije kofonavirusom).
  11. U taxiju mogu biti najviše dvije osobe na zadnjim sjedištima, dezinfekcija kvaka i sl. između dvije vožnje.
  12. U Rent-A-Car objektima dozovojeno je da boravi jedna osoba na 10 kvadrata, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu, dezinfekcija unutrašnjosti vozila prije i nakon korišćenja.
  13. U auto školama jedna osoba na četiri kvadrata u prostorijama, dezinfekcija unutrašnjosti vozila prije i nakon korišćenja.
  14. Vlasnici kuća ili poljoprivrednih gazdinstava u drugom opštinama mogu da putuju uz popunjenu potvrdu preuzetu sa sajta Institut za javno zdravlje Crne Gore.
  15. Ribolovci ili vlasnici polovila mogu da putuju u mjesto ribolova/plovidbe. Moraju nositi ribolovnu/plovidbenu dozvolu.
  16. Zaposleni u javnom sekturu na poslu moraju da nose maske.
  17. Članovi porodičnog domaćinstva mogu zajedno da budu na javnim površinama uz najmanje dva metra distance prema ostalim osobama.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply