Ofarbajmo jaja na najzdraviji mogući način

Farbanje jaja za Vaskrs, običaj je u kojem uživa cijela porodica, a posebno djeca. Skrivanje jaja,  zatim potraga ko će ih najviše sakupiti, pa glavni dio – kucanje jajima, dio je porodične tradicije koje se nećemo odreći ni ove godine.

Ove godine možda svi možemo biti jednostavni i dozvoliti da nas motiviše ono što nam je najvažnije – zdravlje. Neka jaja budu ove godine potpuno prirodna – bojajmo ih uz pomoć kurkume, crnog vina, cvjetova hibiskusa i kore luka.

Kurkuma
Sastojci: 2 kašike mljevene kurkume, 1 l vode, 1 kašika sirćeta.

Priprema: Svježa jaja sobne temperature stavi u mlaku vodu zajedno s ostalim sastojcima i kuvaj nekih 20-30 min. Ako želite da jaja imaju nježnije žutu boju, onda ih izvadite iz vode i ostavite da se osuše. Ona za koja želite da budu intenzivnije obojena, ostavite u vodi s kurkumom onoliko dugo dok ne budete zadovoljni  intenzitetom boje. To može biti sat ili dva ili preko noći.

Crno vino
Svježa jaja stavite u hladno vino i kuvajte najmanje 30 minuta na laganoj vatri. Nakon što su kuvana, možete ih izvaditi da se osuše. Ako želite dobiti svjetlucavi efekat na ljuski, odnosno male kristaliće i jaču boju ostavite ih da odstoje preko noći. Njih ne treba ničim premazivati.

Kora luka
Sastojci: 1 litar vode, kore od 10-12 glavica crvenog ili ljubičastog luka

Priprema: Skinite ljusku s lukova i stavite u hladnu vodu. Stavite svježa jaja u vodu i kuvajte ih 20-30 min. Za veći intenzitet boje takođe ih možete ostaviti da stoje nekoliko sati mada to najčešće nije potrebno.

Hibiskus
Sastojci: 100 g čaja od hibiskusa, 7 dcl vode

Priprema: Što manje vode to jači pigment. Jaja sobne temperature stavi da se kuvaju u mlaku vodu zajedno s hibiskusom. Kuvati dok ne postigneš željena nijansa, takođe najmanje 20-30 minuta, a možete ih ostaviti da odstoje i duže u boji.

Izvor: Roditelji.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply