#OstaniDoma: Ministarstvo prosvjete podržalo akciju #IgrajSeDoma

Foto: Printscreen (YouTube)

Ministarstvo prosvjete se pridružilo akciji #IgrajSeDoma, koju su pokrenuli UNICEF i Udruženje Roditelji, i pozvalo vaspitače iz predškolskih ustanova širom zemlje da im preko društvenih mreža šalju kratke video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta ili ih objavljuju na svojim društvenim mrežama. Ova akcija dio je kampanje Instituta za javno zdravlje #OstaniDoma, a svi koji žele da učestvuju treba da objave snimak koristeći #IgrajSeDoma i tagujući UNICEF Crna Gora, Udruženje Roditelji (Roditelji. Me) i Ministarstvo prosvjete.

Brojni vaspitači pridružili su se ovom izazovu i njihovi snimci raznih igara kod kuće s djecom uzrasta do 6 godina poslužiće kao inspiracija roditeljima da što kvalitetnije provedu vrijeme s djecom dok traju mjere društvene distance zbog koronavirusa. Dio video-snimaka #IgrajSeDoma koje su vaspitači poslali već je dostupno onlajn:

  1. Pravljenje duvaljke za balone – Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi

2. Kako napraviti igračku s djecom od stvari koje imate u kući?

3. Razvoj motorike – Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi

4. Učenje boja sa djecom do 3 godine – Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi

5. Igre bez granica kod kuće – Marijana Živković,  vrtić Vukosava Ivanović Mašanović, Bar

“Predškolski uzrast ima ključnu karakteristiku – a to je da dijete najbolje uči i razvija se kroz igru. Roditelji su svakako prvi učitelji svoje djece. Ovu situaciju #OstaniDoma treba okrenuti u konstruktivnom smjeru – uticati na povezanost djece i roditelja i sveobuhvatno podsticati njihov razvoj kroz najprirodniji oblik učenja – igru”, ističe Tamara Milić, načelnica u Ministarstvu prosvjete.

Akcija #IgrajSeDoma trajaće dok traju mjere fizičke distance i snimci raznih vrsta igara s djecom biće objavljivani na društvenim mrežama UNICEF-a Crne Gore, Udruženja Roditelji i Ministarstva prosvjete.

“Stoga pozivamo sve vaspitače i roditelje da nam preko društvenih mreža šalju snimke i pokažu kako da boravak kod kuće s djecom pretvorimo u učenje kroz igru i zabavu”, poručuje Milica Lekić, savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete.

U teškim vremenima, djeci je potrebna ljubav i pažnja odraslih. Akcija #IgrajSeDoma je poziv svim roditeljima da djeci posvete dodatno vrijeme i pažnju i da im omoguće da se igraju i opuste.

Milić poziva roditelje da iskoristite ovo dragocjeno vrijeme da budu sa djecom, da se bave njima.

“Ovo ulaganje u njihov razvoj će se stostruko vratiti. Ona uče od vas. Igrajte se – kroz igru se najviše uči! Kod njih ćete svojim primjerom razviti lijepe vrijednosti i ljudske vrline!”, zaključuje Milić.

Djeca na stres mogu reagovati na različite načine, poput povećane razdražljivosti, povlačenja u sebe, ljutnje ili nervoze, mokrenja u krevetu, itd. Kroz otvoren razgovor i igru svaki roditelj može pomoći djetetu da se izbori sa stresom tokom epidemije koronavirusa.

Zato je naša poruka svim roditeljima i djeci: Igrajmo se doma!

Leave a Reply