Vukasovići sa osmoro djece uštimani su i u doba pandemije

Porodica Vukasović iz Herceg Novog, sa osmoro djece od kojih je pet đaka, uspijeva u danima pandemije da se organizuje da svi školarci prate nastavu na daljinu i završavaju svoje obaveze, a objašnjavaju da je dobra organizacija više od pola posla.

U srednjoj školi imaju dva srednjoškolca, a troje djece su osnovci. Osim njih imaju blizance od 5 godina i bebu od godinu.

„Nastavu pratimo bez problema. Gužve nema, jer se predavanja ne poklapaju i za svaki razred počinju sat kasnije. Tako da kad se nekome završi nastava, postoji pauza jer počinje nastava drugom i tako redom….Jedino poklapanje imaju kad se „sastaju“ sa učiteljima “, priča za Radio Jadran, otac djece, Nikola.

Sve prate preko jednog televizora, s tim što svako mora imati svoj telefon, kako bi bili u kontaktu sa učiteljima. Manji problem su imali kada je nestala struja pa je jedno od djece kasnije odgovaralo, umjesto u četiri, u osam sati.

Kao roditelji, Vukasovići su zadovoljni uspjehom djece u školi, ali i ponašanjem mlađih u vrtiću.

Njihova najstarija ćerka ima 17 i po godina i učenica je III razreda srednje. Nastavu ovih dana prati i odgovara preko Viber grupe.

„Profesori se zaista trude da nam koliko toliko olakšaju, izađu u susret i skrate gradivo. Posredstvom novog programa Microsoft office 365, koji primjenjujemo od sjutra, imaćemo klasičnu nastavu – časove po 45 min, po školskom rasporedu. Na tom sajtu imamo i mogućnost testiranja, koju smo juče isprobali, radeći pismeni iz matematike – uključimo kamere, radimo pismeni, profesor nas gleda, a rad na kraju šaljemo mejlom“, opisuje ona trenutnu nastavu.

Sada joj je malo naporno jer dosta vremena provodi na telefonu, lap topu, zbog nastave, prezentacija i drugog…  Njoj ovaj sistem odgovara jer uči više, pošto inače ne izlazi mnogo.

“Postoje stvari koje me više interesuju i njima sam posvećena“, priča djevojka koja ipak smatra da je nastava u školi, bolja.

Vukasovići žive u stanu od 50 kvadrata što im otežava uslove rade, ali u blizini imaju još jedan stan, koji su im ostavili baba i djed, koji djeca ponekada koriste za učenje.

Majka djece, Vanja pomaže im u učenju, a priznaje da je ponekad stroga, za dobrobit svih.

„Djeca me često zezaju da sam kao Hitler. Ali mora da se zna što su čije obaveze. Mi sve stižemo, ne kasnimo nigdje i odlično smo organizovani. Ja sam nekako taj kućni tip i onda zaista nastojim da sve dobro isplaniram, tako da nam je svima lakše“, priča Vanja.

Pošto ovih dana izlazak nije preporučljiv, djecu animiraju raznim igricama, crtanjem, pisanjem, mada u najvećoj mjeri, odlaskom u prirodu.

„Baba i đed su na selu, pa odemo kod njih. Tamo imamo i trampolinu, pa uz svjež vazduh i livadu, imaju razonodu i rekreaciju“, kažu Vukasovići.

Izvor: Radio Jadran

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply