Vježbe mindfulnessa za djecu za prepoznavanje i kontrolu neprijatnih osjećanja i ponašanja

U stresnim situacijama, poput aktuelne zbog koronavirusa mindfulness vježbe djeci mogu pomoći da se umire, saberu svoje misli i reaguju svjesnije u izazovnim životnim situacijama. Vježbe su korisne djeci, ali i odraslima koji treba da budu od pomoći djeci i čitaju im kako da ih rade, prilagođavajući im sadržaj i opis.

Ove kratke mindfulness vježbe pripremila je i objavila je Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, a mogu se primjenjivati i samostalno.

Vježbe su naročito korisne u stanjima uznemirenosti praćenih neprijatnim osjećajima kao što su strah, ljutnja, tuga.

Mindfulness poboljšava pažnju, koncentraciju, pamćenje, regulaciju osjećanja i ponašanja, spavanje, odnose s drugima, samoprihvatanje i samopouzdanje i kvalitet života djece što je dokazano u brojnim istraživanjima.

Što je mindfulness?

Mindfulness je tehnika usmjerena na razvoj pažnje i koncentracije, percepcije, prepoznavanje, prihvatanje i bolje kontrole osjećanja i ponašanja, empatije i saosjećajnih odnosa.

Mindfulness počinje usmjerenom pažnjom, ali je više od usmjerene pažnje… Pažnja se u vježbama mindfulnessa može usmjeriti prema okolini koristeći naša čula (vid, sluh, dodir, miris i ukus) ili našim unutrašnjim stanjima (osjećanja u tijelu, misli i osjećanja u umu).

Mindfulness je aktivan proces koji uključuje usmjerenu pažnju, primjećivanje, neprosuđivanje, prihvazanje, približavanje svim iskustvima, ugodnim i neugodnim, u nekom trenutku oko sebe i u sebi.

Mindfulness znači zastati, usmjeriti pažnju, biti prisutan i svjestan. Mindfulness je svjesnost trenutnog iskustva onakvog kakvo jeste.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply