Savjeti psihologa za roditelje u Crnoj Gori

PIŠE: Udruženje psihologa Crne Grre

Dešava se da neki neočekivani događaj  svima nama poremeti uobičajeni ritam života, rada, izlazaka, druženja, bavljenja hobijima. Kada na to ne možemo da utičemo ili da to odmah promijenimo, najbolje je da se konstruktivno prilagodimo toj situaciji, što znači – da sačuvamo sebe, svoje zdravlje i zdravlje drugih oko nas.

To se zove – disciplinovanost, odgovornost, briga o drugima, solidarnost.  Lijepe ljudske vrline, uvijek od pomoći svima, u svim vremenima i na svim kontinentima!

Sada je takav događaj očekivanje da u našu zemlju, kao u mnoge zemlje svijeta, uđe i počne da se širi novi korona virus. I takvi neprijatni i teški dani ipak prođu i zovu se juče.

Kako čuvati sebe i druge? Onako kako nas savjetuju oni koji najbolje znaju, a to su – stručnjaci.

Oni smatraju da je jedna od veoma važnih mjera da se izbjegne infekcija – ostati kod kuće i izbjeći susret s virusom.

Već se jako proširio pokret #OstaniDoma, koji podržavaju mnogi odgovorni, mudri i strpljivi ljudi, i koji su odlučili da dvije sedmice provedu kod kuće, u najvećoj mogućoj mjeri. Lijepo je biti primjer drugima za nešto dobro i korisno. Prije svega – svojoj djeci.

Od danas djeca i učenici neće ići u vrtiče i škole, a studenti na fakultete sljedeće dvije sedmice.

Psiholozi su stručnjaci koji brinu o psihičkom zdravlju djece, mladih, odraslih i starijih. Evo kako vam mogu pomoći da lakše razriješite neke, za ovakve situacije normalne dileme i nedoumice, a onda i kako da organizujete zajedničko vrijeme i aktivnosti. Možda ste već dugo mislili, kao i najveći broj roditelja danas, o tome kako vam nedostaje vremena za takve emotivne i kreativne trenutke!? Carpe diem!

Kako dijeliti informacije s djecom?  Kako odgovarati i reagovati na njihova pitanja?

Osim što su radoznala, čak i onda kada biste ih rado poštedjeli nekih informacija, djeca od malena znaju da “čitaju između redova”. Hvataju poruke i kada su one neverbalne – bez riječi: vašu zabrinutost, zbunjenost,  uplašenost, nesigurnost. Zato je pravilo – i s malima i s velikima treba razgovarati, primjereno uzrastu i bez plašenja, panike, drame ili negiranja (”nije to ništa”), lažnih obećanja ili potcenjivanja njihovih sposobnosti (“ne razumiju to oni”).

Recimo, prskalica za cvijeće može vam pomoći da im slikovoto objasnite kako se virus prenosi kašljanje i kijanjem od osobe na osobu i kako od toga štitimo sebe i druge. Poučna i zabavna vježba za mlađe! Mijenjajte uloge… Uživaće.

Objasnite im da je u pitanju zaštita i da je to razlog što ste kod kuće. Da je riječ o virusu koji se lako prenosi (crtajte, pokažite im kratki video) od kojih se lako zarazimo, obolimo. Da je važna higijena – poslužite se postojećim uputstvima, štampanim ili na internetu. https://www.ijzcg.me/me/ncov

Umjesto da od njih tražimo da bespogovorno ispoštuju pravila higijene, prvo im objasnimo koja je korist od toga.

Ako dijete izražava strah, utješite ga, recite mu da ste skupa i da svi čuvate jedni druge, da postoji doktor i ljudi koji pomažu. Recite mu da se znate kako da se čuvate i da zato želite da i ono zna da to radi. Učite djecu važnim socijalnim vještinama!

Vodite računa kako s drugima pričate o virusu pred djetetom, neposredno ili telefonom. Ne izlažite djecu medijima, radiju i televiziji s kojih mogu stalno slušati informacije. Vi ste za njih najbolji medij.

Kako djeci pomoći da usvoje izmijenjeni ritam i aktivnosti?

U prvom momentu djeca možda i neće razumjeti da je u pitanu nešto vanredno – prije će doživjeti da imaju mini odmor. I, neka odmore, makar jedan dan; pustite ih da se malo “raspuste” – rade ono što vole. A, onda im nagovijestite plan – što ćete raditi.

I vama, roditeljima, savjetujemo da izbjegnete duže opuštanje od pomenutog i doživljaj da je u pitanju mini raspust.

Napravite porodičnu organizaciju tako da imate jasan plan, raspored i rutine koje liče na one svakodnevne. Imajte na umu – održavanje rutine, odnosno uobičajenih ritmova, je jedno od osnovnih pravila da se djetetu pomogne da savlada krizne situacije ili emocionalno neprijatne promjene! Dakle, sve je skoro isto – samo se sada kod kuće igramo, učimo, družimo, vježbamo, radimo jogu, plešemo… I roditelji mogu da imaju radne obaveze u toku dana – odgovaraju na mjelove, pišu tekstove, imaju sastanak putem skajpa…! Držite se dnevnog ritma, ustajte ujutru kao da idete na svoje dnevne obaveze. Napravite zajedno svoj dnevni raspored.

Ideje za aktivnosti s djecom

Za predškolce osmislite centre interesovanja i učenja kroz igru.

  • Preporučuju se aktivnosti s različitim materijalima (plastelin, platno, papir, tijesto), korišćenje papira različite teksture na više načina (gužvanje, lijepljenje, rezanje) i sl.
  • Motivišite ih da razgovaraju – postavljajte pitanja i nemojte se zadovoljavati s kratkim odgovorima (2–3 riječi). Podstičite dijete da riječima izražava što ośeća, radi, misli.
  • Koristite slikovnice, čitajte svakodnevno po neku priču ili bajku. Prepričavajte zajedno pročitanu priču, bajku, dnevna dešavanja, događaje. Napravite svoju verziju slikovnice/priče koju ste prethodno pročitali.
  • Igrajte s njima govorne igre: Na slovo, na slovo, ,Gluvi telefon, Izmišljena priča.
  • Radovaće se da ,,bude glumac/glumica”, da se igra imitativnih igara, da oponaša ljude, životinje, zvukove…
  • Zamolite ga da vam pomogne i da raspoređuje tanjire, postavlja escajg i salvete.
  • Iskoristite zajedničko vrijeme da razvije ili učvrsti neku naviku, na primjer: pospremi odjeću ili igračke, da brine o svom priboru i radnim listovima, učestvuje u uređivanju radne sobe.
  • Jednostavni eksperimenti (npr. s vodom) će ih oduševiti! Imate ih dosta na YouTube-u.

Za školarce dnevni raspored neka sadrži raspored časova za taj dan.

  • Zajednički dogovorite vrijeme koje je potrebno da ono što bi, inače, u školi radili sada kod kuće sa vama obrade; razvijaćete im vještine planiranja vremena.
  • Možda će po prvi put neku “lekciju” odgledati na televiziji ili YouTube-u kanalu.
  • Za to vrijeme vi se bavite svojim obavezama od kuće.
  • Kada dijete prođe radni materijal neka napravi svoj osvrt u odnosu na to – vizuelno, grafički, pisano, kroz tekst, priču, ilustraciju – da bi moglo da vam prepriča naučeno.
  • Nakon toga neka sa drugarima preko viber grupe, skypom razgovara o onome što je učeno.
  • Sljedeće predlažemo da prođete zajedno kroz odrađene korake.
  • Nakon toga ih podstaknite na kreativnu igru. Da zajedno spremite ručak, srede svoju sobu. Potrudite se da što manje vremena provode na društvenim mrežama, uz TV sadržaje.
  • Pokušajte da postavite zajednički istraživački zadatak na kojem ćete raditi u ovim danima – nešto što je zanimljivo, korisno – noć u muzeju, naš porodični film, naša porodična slika.
  • Istražite izvore i izvodite prigodne eksperimente.
  • Podstičete što je moguće više kreativne igre.
  • Napravite sportski Kutak – neka vam budu personalni treneri i vi njima.
  • Uključite ih u održavanje kućne higijene. Djeca jako vole da čiste podove i ravne površine, uz muziku.
  • Na kraju dana “čekirajte” spisak svih planiranih poslova za taj dan – što ste uspjeli, a što nijeste… Nagradite za ispunjeni plan! Pohvalite dobro planiranje!
  • Odaberite omiljenu aktivnost tog dana, najzabavniju, najsmješniju, najradniju, što su najviše naučili. Vic dana i sl.
  • Budite istrajni u dnevnim rutinama – odlazak u krevet je jedna od njih. Nemojte produžava ti vrijeme odlaska u krevet – jer, ponavljamo, nije raspust. Ovo su momenti koje imate za sebe.

I vi ste na dobitku

Zaključili ste i sami – nije jednostavno, a ni lako. Njihova energija je  neiscrpna, kao i ranije. I to je odličan znak! To će i vas umiriti – oni dobro podnose promjenu. Zato:

  • Budite dosljedni. Mislite na njihovo fizčko, ali i mentalno zdravlje. Držite se organizacije, rutine, strukture koju napravite.
  • Tako ćete imati kontrolu nad situacijom, ali dobiti i imati vrijeme za sebe – omiljenu seriju, film, knjigu koju niste odavno sebi mogli da priuštite da pogledate, pročitate.
  • Činite ono što vama pomaže kada vam je teško, kad ste napeti.
  • Na kraju dana – napunite kadu, higijenom protiv virusa i stresa!
  • Pričajte sa svojim partnerima, drugaricom, drugom, kolegama.
  • Razmjenjujte iskustva.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply