Kada i kako razgovarati s djecom o seksualnosti?

Seksualnost je dio života svake osobe, bez obzira na uzrast. Radoznalost kod djece je sasvim prirodna, a djeca svih uzrasta imaju pitanja. U trenutku kad vas dijete pita nešto kao roditelj trebalo bi da ste spremni da odgovorite.

Kada i kako započeti

Svakodnevni događaji roditelju će pružiti puno prilika za učenje djeteta o temama u vezi sa seksom. Na primjer razgovor o djelovima tijela za vrijeme tuširanja ili kupanja biće mnogo učinkovitiji od razgovora o djelovima tijela tokom večere.

Očekivanje nove bebe u porodici ili trudnoća dobro je vrijeme za razgovor o tome kako su začete bebe i kako dolaze na svijet. Gledanje televizije s djetetom takođe je dobar trenutak za razgovaranje o pitanjima seksualnosti.

Razgovori o seksu mogu se dogoditi bilo gdje – u toku kupovine, u bioskopu, ili čak u parku. Treba koristiti takve momente kad se dogode. No, dobro je prvo saznati što dijete već zna o toj temi. Roditelj treba da dopusti svom djetetu da vodi razgovore putem postavljanja pitanja.

Neka djeca ne postavljaju pitanja roditeljima ako uoče da im je ta tema neprijatna. Ima djece koja testiraju roditelje postavljajući “neugodna” pitanja. Roditelji treba da sa djetetom razgovaraju otvoreno i daju mu/joj na znanje da može pitati o bilo čemu.

Kad dijete počne da postavljat pitanja roditelj treba da pokuša da bude što prirodniji:

  • Ne treba da se smije djetetu kad postavi pitanje ili ga počne da ga grliti, čak i ako je pitanje slatko. Dijete ne smije da se stidi zbog svoje radoznalosti.
  • Roditelj treba da pokuša da svoje ponašanje prilagodi pitanju tako da mu ne bude previše neprijatno ali ne treba da zauzme previše ozbiljnu pozu u vezi sa pitanjem.
  • Biti kratak. Ne treba ulaziti u dugo objašnjavanje. Roditelj treba da djetetu odgovori jednostavnim riječima. Četverogodišnjak ne mora da zna baš sve detalje.
  • Budi iskreni. Upotrijebite odgovarajuća imena za sve intimne djelove tijela.
  • Posmatrati dijete tokom razgovora, u smislu da li ono želi ili treba da zna više. Pitati ga: “Da li je moje objašnjene odgovor na tvoje pitanje?”
  • Roditelj treba da posluša djetetove reakcije.
  • Treba biti spreman ponoviti odgovore i proširiti ih ako treba.

Ako je roditelju neprijatno razgovarati o seksu ili odgovarati na određena pitanja, treba da bude što iskreniji u razgovoru s djetetom. Ako ipak ima problem u komunikaciji o seksu sa svojim djetetom roditelj treba da razmisli o savjetovanju s pedijatrom koji je tu da mu pomogne da razgovara s djetetom o toj temi.

Pitanja koja roditelji mogu očekivati

Pitanja koja dijete može postaviti i odgovori koji su prikladni zavisiće od djetetovog uzrasta i sposobnosti njegovog razumijevanja.

Predškolska djeca
“Kako sam ušao u mamin stomak?”
“Gdje sam bio prije nego što sam ušao u njen stomak?”
“Kako sam izašao?”
“Odakle dolaze bebe?”
“Kako to da djevojke nemaju penis?”

Od 18 mjeseci do 3 godine života

Dijete počinje da uočava razlike na svom tijelu u odnosu na suprotni pol. Jako je važno da dijete u tom uzrastu nauči pravilna imena za određene djelove tijela. Roditelj treba da nauči dijete koji su djelovi intimni i zašto ih prekrivamo odjećom ili kupaćim kostimom.

Od 4 do 5 godina starosti

Dijete će možda početi da pokazuje intersovanje za osnovnu seksualnost, kako svoju tako i onu suprotnog pola. Može pitati odakle dolaze bebe. Možda će htjeti da zna zašto su tijela dječaka i djevojčica različita.

Takođe se može dotaći svojih genitalija, pa čak može pokazati i zanimanje za genitalije druge djece. To nijesu seksualne aktivnosti odraslih, ali su znakovi normalnog interesa. Međutim, dijete mora da nauči što je u redu, a što nije. Postavljanje ograničenja za istraživanje zaista je porodična stvar.

Roditelj može odlučiti da poduči dijete sljedećem:

  • Interesovanje za genitalne organe je zdravo i prirodno.
  • Golotinja i seksualna igra u javnosti nijesu u redu.

Djeca svakako treba da znaju

Ni jedna druga osoba, uključujući čak i bliske prijatelje i rođake, ne smiju da dira intimne djelove tijela. Izuzetak čine doktori i medicinske sestre tokom ljekarskih pregleda i roditelji kada traže uzrok bilo kakvih bolova u genitalnom području.

U uzrastu od 5 do 7 godina

Dijete uočava puno više o tome kako se ljudi međusobno slažu. Možda će ga zato zanimati što se događa na seksualnom planu između odraslih. Njegova će pitanja postati složenija kada pokuša da shvati vezu između seksualnosti i stvaranja beba.

Možda će pronaći svoja objašnjenja o tome kako tijelo funkcioniše ili odakle dolaze bebe. To je uzrast kada dijete počinje da razgovara i s prijateljima o seksualnosti.

Važno je pomoći djetetu da shvati seksualnost na zdrav način. Lekcije i vrijednosti koje uči u ovoj dobi uticaće na njega u odrasloj dobi.

Djeca školskog uzrasta

“Koliko godina treba da imaju djevojke kada mogu dobiti dijete?”
“Zašto dječaci imaju erekciju?”
“Šta je menstruacija?”
“Kako izgleda seksualni odnos?”

Izvor: wishmama.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply