Direktor OŠ “Mahmut Lekić” podnio ostavku 

Direktor Osnovne škole “Mahmut Lekić”, Redžep Đokaj podnio je ostavku zato što je suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, zaposlio profesora fizičkog vaspitanja Fatmira Bećiraja.

Bećiraj, kako je ranije pisala Pobjeda, nije položio stručni ispit, niti ima licence za rad u obrazovno-vaspitnoj ustanovi.

Profesor fizičkog vaspitanja Selman Šabotić kazao je ranije Pobjedi da je dvije godine radio na zamjeni u OŠ ,,Mahmut Lekić“ i koji je, kako tvrdi, nakon raspodjele časova u junu, tražio da nastavi radni angažman u toj školi, ali je odbijen. On tvrdi da nije dobio posao jer je ,,slobodne časove direktor škole sačuvao za svoj kadar“.

Prosvjetna inspekcija izvršila je nadzor i prema tom nalazu Đokaj nije, shodno Zakonu, uručio Bećiraju rješenje o prestanku radnog odnosa, što je, kako je rekao ranije prosvjetni inspektor Vesko Joksimović, ukazivalo na zaključak da je Bećiraj, koji nema uslove za ostvarivanje radnog odnosa, tim propustom direktora „preveden u stalni radni odnos“.

“Radna knjižica imenovanog je pod rednim brojem 451 otvorena 3. septembra 2018. godine i nije mu upisan datum prestanka radnog odnosa 31. jula 2019. godine, saglasno rješenju prestanka radnog odnosa broj 338-7/19, od 5. avgusta 2019. godine, te se tako može zaključiti da je isti u stalnom radnom odnosu, što predstavlja prekršaj iz člana 172 stav 1 tačka 35 Zakona o radu. Ovo je slučaj i pitanje ne samo za Inspekciju rada, već i za neke druge organe”, navodi se u izvještaju Prosvjetne inspekcije koji potpisuje Joksimović.

Da Bećiraj, ipak, nije u stalnom radnom odnosu, bez obzira na propuste direktora škole, ukazuje činjenica da je inspekcija utvrdila da je Fatmir Bećiraj, bez raspisivanja konkursa, dodatno angažovan ove školske godine, što je, prema ocjeni inspektora, takođe, protivzakonito.

U izvještaju je zaključio i da je zbog utvrđenih nepravilnosti „subjektu nadzora (direktoru škole) inspektor u obavezi da izda prekršajni nalog ili podnese zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka“.

Nakon toga, Prosvjetna inspekcija je dostavila Ministarstvu prosvjete prijedlog za razrješenje direktora Osnovne škole ,,Mahmut Lekić“ u Tuzima Redžepa Đokaja, a iz tog Vladinog resora su poručili da će biti razmotren u najkraćem roku.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply