Cryo save pisao roditeljima iz Crne Gore sa kojima ima ugovore

Švajcarska banka matičnih ćelija Cryo save, koja je izgubila licencu za rad, obavijestila je roditelje iz Crne Gore koji su korisnici njihovih usluga da su zaključili ugovor sa podizvođačem, čija se evropska laboratorija nalazi u Varšavi, o dugoročnim uslugama skladištenja matičnih ćelija kao i da će uložiti sve kako bi bile na sigurnom.

U obavještenju roditeljima, kako prenose Vijesti, piše da su matične ćelije u potpunosti obrađene u njihovim laboratorijama u Belgiji ili Ženevi, u skladu sa najstrožim propisima i standardima visokog kvaliteta.

Iz Cryo save-a su roditeljima objasnili da su krajem avgusta zaključili sporazum sa kompanijom Mirisoph Capital, koji se odnosi na očuvanje matičnih ćelija čime ta kompanija postaje ekskluzivni globalni vlasnik licence marke Cryo save.

Preko predstavništva kompanije Cryo save u Crnoj Gori do 2017. godine sačuvano je oko 2.000 uzoraka matičnih ćelija, a roditelji su mogli da uzmu jedan od dva paketa čija cijena je bila oko 2.000 eura.

Švajcarska Agencija za ljekove i medicinska sredstva Swissmedic saopštila je da je Cryo save, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila i pravo da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije.

U saopštenju švajcarske Agencije piše da je tokom septembra izvršen pretres na brojnim lokacijama i da su pokrenute krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora.

Kako je objavila Nova ekonomija, protiv kompanije Cryo save i njenog menadžmenta pokrenut je postupak jer postoji sumnja da su počinili krivično djelo prekršivši švajcarski Zakon o transplantaciji, u dijelu koji se odnosi na izvještavanje i saradnju, a na osnovu prijave i dokumentacije koju je podnio beogradski advokat za pravo konkurencije Rastko Petaković.

Predstavništvo Cryo Save banke za čuvanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce u Crnoj Gori, preko kojeg je sačuvano više od 2.000 uzoraka matičnih ćelija, ugašeno je tokom 2016. godine.

Firma Monte-sel, na koju je registrovano predstavništvo kompanije Cryo save, likvidirana je godinu kasnije.

Iz kompanije Cryo save su tada saopštili da je podružnica kompanije ugašena iz ekonomskih razloga, kao i da su matične ćelije na sigurnom – u Švajcarskoj.

Advokat Petaković Vijestima je kazao da je dio uzoraka, odnosno matičnih ćelija iz Švajcarske prebačen u Poljsku i da je u toku laboratorijsko ispitivanje.

“Roditeljima poručujem da budu strpljivi, jer je u toku laboratorijsko testiranje ćelija u Poljskoj. Veliki broj uzoraka je transportovan o njihovom trošku. Kada se laboratorijsko testiranje završi, oni će kontaktirati roditelje radi zaključivanja novih ugovora”, kazao je Petaković.

Rekao je i da roditelji, do okončanja ovog postupka, neće moći da dobiju matične ćelije ukoliko su im potrebne.

Pojasnio je da je kompanija Cryo save u Srbiji u blokadi, i da su njihove povezane firme zatvorene, kao i da očekuje da će uskoro prestati sa funkcionisanjem u toj zemlji.

Kompanija Cryo save osnovana je prije 19 godina u Belgiji i preko nje je sačuvano preko 330.000 uzoraka matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce iz oko osamdeset zemalja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply