Evo kako roditelji mogu saznati da li su njihove matične ćelije stigle u Poljsku

Foto: Printscreen sajta famicord.eu

Roditelji koji su matične ćelije povjerili na čuvanje švajcarskoj firmi Cryo Save, koja je nekada radila i na teritoriji Crne Gore, a nedavno je prodata poljskoj kompaniji Famicord, informaciju o tome da li su njihove matične ćelije bezbjedno stigle do poljske banke, mogu dobiti putem sajta kompanije famicord.eu.

Kako piše Blic, čim pristupe sajtu ove kompanije, automatski će im se preko cijelog ekrana pojaviti obavještenje “ako ste korisnik Cryo Save usluga, kliknite ovdje”.

Nakon toga, pojaviće im se formular koji je potrebno da popune, pa će im se u najkraćem roku javiti neko sa informacijama da li su njihove ćelije stigle do njih.

Roditelji koji imaju ugovor sa Cryo Save-om ako im zatrebaju matične ćelije prvo moraju da se obrate Cryo Save-u, koji zatim kontaktira s poljskim Famikordom. Jedan od roditelja iz Srbije je objasnio da je Famikord pokrenuo kampanju u kojoj obaveštavaju roditelje o tome gdje se nalazi njihov uzorak i da li je uopšte bezbjedan.

Usljed problema sa kojima se susretala ova kompanija, koja je svoje predstavništvo imala i u Crnoj Gori, nju je otkupila poljska banka matičnih ćelija Famikord u koju je i transportovano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj, bez znanja i dopuštenja ljudi čije su ćelije čuvane, a brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko Ministarstvo zdravlja Cryo Save-u oduzme licencu za rad.

Izvor: Blic

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply