Kako da djeca budu što manje ‘online’ tokom ljetnjeg raspusta

Foto: Ilustracija

PIŠE: Stručni tim Roditeljske SOS linije

Ako ste roditelj djece školskog uzrasta, vjerovatno ovih dana vodite bitku kako ograničiti vrijeme ispred ekrana tokom ljetnjeg raspusta. Iako je ljeto period rezervisan za zabavu, svakako je za većinu roditelja izazov ograničavanje korištenja pametnih telefona i ostalih uređaja sa ekranima. Ne postoje jednostavni odgovori za ovaj problem, ali postoje različite strategije koje roditelji mogu koristiti kako bi vrijeme koje njihova djeca provedu ispred ekrana sveli na minimum.

Na pametnim uređajima postoji mnoštvo zabavnih sadržaja koji su primamljivi, pa je za sve roditelje izazov preusmjeriti pažnju njihove djece na neke druge aktivnosti. Ako ste roditelj tinejdžera vjerovatno je poznata slika u vašem domu da se zatvori u sobu i satima komunicira sa prijateljima putem Snapchata ili ostalih društvenih mreža, ili pregleda video sadržaje na Youtube-u.  Vjerovatno imate osjećaj da bi, ukoliko biste im to dozvolili, vaša djeca čitavo ljeto provela ispred ekrana. Ali budimo realni – da smo i sami djeca koja odrastaju u ovom dobu provodili bismo uz pametne uređaje isto toliko vremena kao i oni. A vrlo vjerovatno većina roditelja i sami koriste ekrane za različite aktivnosti.  Dakle, ne možemo se postaviti na neko moralno uzvišeno mjesto.

Iako je neupitan značaj i korisnost moderne tehnologije i svega što tehnološki napredak nosi sa sobom, pretjerivanje čak i u nečemu što je dobro – nije dobro. Kao ljudi, stvoreni smo da budemo fizički aktivni i da ostvarujemo interakcije sa svijetom koji nas okružuje, a naročito u društvenim odnosima. Zato, iako Facebook, Instagram, Snapchat i Youtube imaju svoje mjesto u našim životima oni ne mogu biti zamjena interakciju sa ljudima uživo.

Strategije za roditelje

U nastavku slijedi nekoliko predloga kako ograničiti vrijeme koje djeca provode ispred ekrana u  toku raspusta:

  • Upišite ih na neki ljetnji kamp ili školu/trening. Jedan od najboljih načina da se pobijedi u ‘borbi’ sa ekranima jeste osigurati situaciju gdje uopšte nema ekrana ili su oni u drugom planu. Kada djeca borave u nekom ljetnjem kampu ili školi prirodno će se baviti ugodnim aktivnostima koje usmjeravaju njihovu pažnju. Istovremeno, na taj način uviđaju da se mogu dobro zabavljati i upoznavati nove ljude iako su ‘offline’. Razgovarajte sa djecom o njihovim interesovanjima, pokažite im koje opcije postoje i informišite se o kampovima/ljetnjim školama u kojima bi željeli da se oprobaju.
  • Radite nešto zajedno kao porodica. Povedite djecu na kuglanje, planinarenje, vožnju čamcem ili kajakom, organizujte porodično veče i igrajte neku društvenu igru. Za ovo će možda biti potrebno da planirate unaprijed kako biste imali spremno nekoliko opcija. Vaša djeca će na ovaj način naučiti da postoje zanimljive i zabavne aktivnosti i u realnom životu (ne samo online). Na taj način ohrabrujete radoznalost i otvorenost ka novim iskustvima.
  • Budite pozitivan primjer svojoj djeci – radite ono što govorite. Ako smo i sami non-stop pred ekranima, makar to bilo samo zbog posla, djeca će to oponašati. U tom slučaju ograničavanje vremena pred ekranima djeci, će ići veoma teško. To bi bilo isto kao da jedemo čips, a djeci kažemo da to nije zdravo i da ona treba umjesto čipsa da jedu šargarepu. Svima je jasno da ta priča ne pije vodu.
  • Postavite vremenska ograničenja. Uvedite pravilo (za sve ukućane) da pametni telefoni i ostali uređaji ne smiju biti uključeni prije određenog vremena ujutru, kao i da se ne smiju koristiti nakon određenog vremena uveče. Takođe, dobra ideja je i ograničiti vrijeme pred ekranima na par sati dnevno. Iako postoje rasprave o tome koliko vremena je na dnevnom nivou dovoljno da djeca provedu pred ekranima, neki broj sati koji se preporučuje je 2 do 3 sata.
  • Ustanovite zone bez tehnologije. Odredite neki prostor u kući u kome neće biti dozvoljeno korištenje bilo kakvih uređaja. Na primjer tokom obroka ili u kupatilu nije dozvoljeno korištenje pametnih uređaja. Takođe, dobra ideja je i tokom vožnje ili putovanja izbaciti iz upotrebe pametne telefone i uređaje.
  • Jedan ekran u jednom trenutku. Ako organizujete gledanje filma za čitavu porodicu, možete uvesti pravilo da tokom projekcije nije dozvoljeno korištenje ostalih ekrana. Ovo takođe treba da važi i za roditelje i ostale odrasle članove porodice.

Potpuno je u redu omogućiti djeci da tokom ljeta (i ostatak godine) uživaju u korištenju svojih pametnih telefona i ostalih uređaja – u mjeri u kojoj je to adekvatno njihovom uzrastu. Međutim, neograničen pristup ekranima može prouzrokovati razne probleme kao što su snižena pažnja, deprivacija sna i nedovoljna fizička aktivnost. Štaviše, previše vremena ispred ekrana utiče i na smanjenje aktivnosti koje doprinose zadovoljenju potreba, a tu se u prvom redu misli na izostanak ili smanjenje komunikacije licem-u-lice. Kao roditelji, imamo zadatak i obavezu da djeci ukažemo na brojne mogućnosti i čudesna iskustva koja ih čekaju u realnom svijetu, daleko od ekrana. Uz malo naše pomoći mogu iskusiti najbolje od oba svijeta.

Ovaj tekst prirpemljen je u okviru projekta SOS Roditeljska linija za podršku porodicama u krizi koji udruženje Roditelji realizuje uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply