Fond odbio zahtjev za besplatne fiksne proteze za djecu

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZO) odbio je zahtjev udruženja Roditelji da fiksne proteze budu besplatne za svu djecu pa će ovi ortodonski aparati biti besplatni, kao i do sada, samo u određenim situacijama koje su definisane zakonom.

Zbog lošeg materijalnog stanja roditelji neke djece, koja imaju određene nepravilnosti vilice, nijesu u mogućnosti da izdvoje novac za fiksne proteze zbog čega je udruženje Roditelji početkom juna predalo zahtjev Fondu kojim su tražili da budu besplatne odnosno na teret Fonda.

Fiksne proteze da budu besplatne za djecu

U vezi sa ovim zahtjevom iz FZO-a su zatražili stručno mišljenje od redovne profesorice na Medicinskom fakultetu i rukovodioca studijskog programa za stomatologiju Jasminke Anđelić.

„Stav profesorice Anđelić je da su normativna rješenja, kao i Pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima i Lista medicinskih pomagala na zadovoljavajući način riješilil pitanje ortodoncije u Crnoj Gori“, kazao je direktor FZO Sead Čirgić za RTCG.

Udruženju Roditelji još nije stigao zvaničan stav Fonda.

Čirgić dodaje da je stav profesorice Anđelić da se mimo onoga kako je definisano normativno ne treba stavljati fiksna proteza na Listu medicinsko-tehničkih pomagala.

„Trenutno je definisano, i fiksni aparati jesu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja za posebne dijagnoze, odnosno za djecu koja imaju intelektualni invaliditet ispod 69, kod ograničenja otvaranja usta, i to je ono što prema mišljenju profesorice Anđelić zadovoljava ortodonske potrebe kod tih pacijenata”, pojasnio je Čirgić.

On je kazao da je profesorica mišljenja da mobilni aparati rješavaju probleme i da u suštini treba voditi računa o preventivnim aktivnostima, redovno posjećivati stomatologa i na vrijeme uključiti mobilni aparat kako bi se te nepravilnosti kod rasta zuba i vilice rješavale na vrijeme.

„Njen stav je da fiksni aparati jesu u širokoj primjeni, ali da se prije svega oslanjaju na svojevrsnu estetiku, a manje je medicinska nužnost“, rekao je Čirgić.

On je kazao da su nakon mišljenja profesorice Anđelić vidjeli da su rješenja u Crnoj Gori ista ili slična kao kod zemalja u okruženju, i da niko od njih, osim u posebnim situacijama, ne obezbjeđuje djeci fiksne proteze.

Izvor: RTCG

Comments

  1. za ocekivati je bilo..iako je sam cirgic istakao da je samo 5% djece indikovano za fiksnu protezu..i to nisu neka srredstva.Pitanje je onda koga u tom fondu gradjani placaju(od poreza gradjana Cirgic i ekipa dobija platu) da stite zdravlje djeteta,ili necije interese?

  2. Moja ćerka (7 god) nosi obje mobilne proteze, disciplinovana je, ali su i izabrani stomatolog i ortodont na Poliklinici rekli da se problem neće riješiti mobilnom, da je čeka i nošenje fiksne proteze i vađenje zdravih stalnih zuba. Nijesu sve anomalije iste i ne mogu se riješiti pravovremenim i upornim nošenjem mobilnog aparata.

  3. Da li je moguce.!!!A proteze od 900 pa i vise..a plata u voli i lakovic 230 eura.. Treba jedna porodica da bi djetetu omogucila protezu godinu dana da ne jede,pije kuva da ne trosi struju vodu da od vazduha zivi..

    • Marija Vojvodić Drljević jeste, kod nas je sve besplatno ono sto je sramno. Bitno da nam se bolesna djeca lijece iz sms poruka, a fiksne proteze eto nisu toliko skupe pa se zahtijev odbio. Ne brini ne mogu se ovi nasi postidjeti nicega, kod nas vazi- da cega se pametan stidi budala se ponosi, tako nam je za sve u ovoj crnoj Crnoj Gori.

  4. Ni u Srbiji fiksne nisu besplatne. Koštaju do 3000 €.
    Mobilne su besplatne, ali pucaju i krive se posle 15 dana nošenja. Namerno ih rade loše, da bi roditelji kupovali fiksne.

  5. Nacija ce nam biti karakteristicna po osmehu 🤐Zato ce deca moci da menjaju pol kad pozele o trosku drzave.Lista prioriteta je za ne poverovati.Toluko o zastiti DETETA😠

  6. nista vam ne preostaje nego da vam orotdont potpise da se moze problem rijesiti mobilnim aparatom…Svi ortodonti rade privatno,svi odlazu mobilne uredjaje da bi mogli da zaradjuju na fiksnim privatno…njima drzavna plata dodje kao dzeparac..a pojedini ne umiju ni plan terapije da osmisle…kad fond ne da fiksne onda morate pojacati odgovornost ortodonata,nista na rijec,samo potpis..roditelji.me bi trebalo da pojacaju kontrolu rada ne samo ortodonata nego i ugovoraca sa fondom…tu je tek haos,jeftini materijali,upisuju se lazne usluge…mlijecnoi zubi se ne popravljaju..MLIJECNI ZUBI SE POPRAVLJAJU,i insisitirajte na tome,uz anesteziju!!!!!

Leave a Reply