Fiksne proteze da budu besplatne za djecu

Foto: Ilustracija

Zbog lošeg materijalnog stanja roditelji neke djece, koja imaju određene nepravilnosti vilice, nijesu u mogućnosti da izdvoje novac za fiksne proteze zbog čega je Udruženje Roditelji u ponedjeljak predalo zahtjev Fondu za zdravstveno osiguranje kojim traži da budu besplatne odnosno na teret Fonda.

Udruženje Roditelji je u svom višegodišnjem radu prepoznalo da mnogi roditelji nijesu u finansijskoj mogućnosti da obezbijede da njihovom maloljetnom djetetu bude postavljena fiksna zubna proteza zbog nepravilnosti vilice, zubnih lukova i pojedinih zuba, što neminovno negativno utiče na zdravlje djeteta.

“Sve nabrojano se ogleda i u tome da dijete osjeća nesigurnost, postiđenost zbog određenih nepravilnosti, što dalje utiče na samopouzdanje djeteta, i sveukupno stvara nezadovoljstvo i ima negativne efekte na kvalitet života djeteta, a može se reći da generalno utiče na razvoj jedne osobe, i to u nepovoljnom smislu. S tim u vezi, zbog lošijeg/lošeg materijalnog stanja, neka djeca, koja imaju određene nepravilnosti vilice, zubnih lukova i pojedinih zuba, diskriminisana su u odnosu na djecu čiji roditelji ili staratelji, zbog istih ili sličnih nepravilnosti, mogu da im priušte takozvanu fiksnu zubnu protezu, čija cijena, recimo, za postavljanje na zubima jedne vilice iznosi najmanje 600 eura, što će reći 1.200 eura za postavljanje na zubima obije vilice, neuključujući svakomjesečne preglede koji izuskuju dodatne troškove”, navodi se u obrazloženju Udruženja.

Fiksne proteze su trošak zdravstvenog osiguranja samo ako dijete ima teški deformitet vilice.

Prema evidenciji Fonda za zdravstveno osiguranje, a prema Pravilniku, Komisija Fonda odobri ugradnju u prosjeku oko 10 fiksnih zubnih proteza i to isključivo osiguranicima sa urođenim anomalijama.

“Mišljenja smo da fiksni ortodontski aparat ni u kom slučaju ne predstavlja luksuz, već vrlo značajno pomagalo, koje može uspješno ispraviti određene nepravilnosti, što rezultira poboljšanjem zdravlja i fizičkog izgleda, te što, ne manje bitno, poboljšava psihičko stanje i jedan je od faktora za optimalan razvoj djeteta”, ističu u organizaciji Roditelji.

Udruženje je podnijelo predlog za stavljanje fiksnih proteza na Listu pomagala tako da bude omogućeno da se na teret troškova Fonda može postavljati fiksni ortodonski aparat, licima do 18 godina starosti, onda kada postoje medicinske indikacije koje podrazumijevaju nepravilnost vilice, zubnih lukova i pojedinih zuba, baš kao što je to predviđeno za aktivni pokretni pločast ortodontski aparat (mobilni ortodnotski aparat).

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. To bi bilo super. Samoda to pojedinci ne iskoriste. Jes to dio estetike a moze u nekim sl biti i deformacija koja zahtjeva brzo lijecenje,a neko nema para. Znaci i jos sto bi trebalo da ljekovi za djecu budu besplatni a ne ako za djete od tri god lijek kosta 35 e jedna ampula a treba15 mjesecno a plata 350 e. I to bi bilo dobro uvesti. Sto se tice promjene pola to bi ukinula il bar pola pola da se placa,pola drzava pola onaj ko nije zadovoljan onim sto mu je Bog dao.

  2. Браво. За дјецу свака медицинска услуга, помагало и лијек треба да буде бесплатно без обзира на материјалну ситуацију родитеља.

Leave a Reply