Razgovor o seksualnosti presudan za izbjegavanje rizičnog ponašanja

Pubertet je doba u razvoju djeteta koje najčešće počinje u 12. godini, a završava se u 15. kada počinje period adolescencije. To je vrijeme kada se, kako djeca, tako i roditelji moraju pripremiti na velike promjene koje će se desiti u svim aspektima razvoja. Između ova dva pojma postoji razlika, iako naizgled označavaju isti razvojni period. Pubertet podrazumijeva fizičke promjene, dok adolescencija obilježava psihičke,koje prate tjelesne. U većini slučajeva, adolescentima je teško da prihvate ove promjene i često budu nezadovoljni svojim izgledom. U ovom periodu smanjuje se emocionalna stabilnost, pa su adolescenti skloni burnim reakcijama i naglim promjenama raspoloženja. Počinje proces individualizacije i traženja vlastitog „JA“.

Zbog velikih hormonskih promjena, jačaju radoznalost i emocionalna pobuđenost mladih. Tada dolazi do formiranja polnog identiteta. Javlja se interesovanje za suprotan pol i prve ljubavi koje mogu da budu često dramatične i burne. Često se dešava da roditelji potcjenjuju tinejdžersku ljubav, kao da ona nije realna, ali zapravo sva osjećanja su stvarna. Neki od tih osjećaja su zaljubljenost, neki mogu ukazivati na nezrelu ljubav, dok neki mogu predstavljati zrelu ljubav. Ono što je važno je da tinejdžeri znaju da prepoznaju razliku između ovih pojmova.

– Zaljubljenost predstavlja zaljubljivanje u sam pojam ljubavi, kada je biti zaljubljen u nekoga važnije od onoga što dobijaju ili daju u tom odnosu;

– Nezrela ljubav predstavlja ljubav koja se temelji na fantazijama i nezadovoljenim potrebama i utiče na život pojedinca tako što on zbog toga teško funkcioniše u drugim sferama života;

– Zrela ljubav je ona ljubav koja daje energiju za sve sfere u životu, temelji se na prihvatanju svih osobina druge osobe i ova ljubav može preživjeti i loše periode koji se dešavaju u životu nekog pojedinca.

Pročitajte više na sajtu naše Roditeljske SOS linije

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply