Dr Bašović: Čini mi se da su djeca svake godine sve spremnija za školu

Foto: Ilustracija

Sistematski pregledi pred upis u osnovnu školu su dio priprema koje obavljaju školarci i roditelji prije upisa, objasnila je pedijatar Doma zdravlja Podgorica Edita Bašović, kojoj se čini da su svake godine djeca spremnija za školu.

Gostujuću u Roditeljskom kutku emisije Boje jutra na TV Vijesti ona je kazala da roditelji treba da dođu Dom zdravlja sa knjižicom i kod izabranog doktora zakažu pregled. Dijete sa sobom novi svoj crtež koji služi za procjenu psiho-emotivne zrelosti i spremnosti za školu.

Sistematski pregled u prosjeku traje 15 do 20 minuta, a on se sastoji od fizikalnog i pregleda po organima, mjerenje visine, tjelesne mase, krvnog pritiska, provjere vida, koštano-mišićnog sistema…

„Obično tu gledamo da li postoje neki deformiteti što se tiče kičme, stopala i sl. i da bismo blagovremeno djelovali“,objasnila je ona.

Poslije pregleda, kaže one, slijedi razgovor gdje se procjenjuje koliko je dijete zrelo za školu, a nakon toga revakcina MMR-om.

Podgorički Dom zdravlja je sredinom februara počeo sistematske preglede da se ne bi stvarale gužve. Pregledi će trajati dok bude trebalo, a prema riječima Bašović, do sada se nije desilo da je neko zakasnio s pregledom.

Apeluje na roditelje da ne čekaju posljednje dane upisa.

Bašović navodi da su predškolci zdrava populacija i da nema ozbiljnijih problema sa djecom, a posebno se osvrnula na gojaznost.

„Mogu vam reći da je otprilike negdje sličan procenat i onih kojima fali neki kilogram i onih koji imaju dva-tri kilograma viška“, kazala je ona i dodala da treba sačekati kraj sistematskih pa onda napraviti statistiku.

Bašović navodi da bi dijete trebalo da je emotivno zrelo u skladu sa svojim uzrastom, a to znači da zna da prepozna svoje emocije, da je samostalno, da donekle ima samokontrolu…

Kazala je da danas djeca ranije polaze u školu nego što su nešto starije generacije, ali da je program u školi prilagođen tom uzrastu.

„Meni se čini da su svake godine nekako sve spremniji za školu. Pravo da vam kažem, to sve zavisi od roditelja i koliko se trude“, smatra ona.

Navodi da ima dosta djece koja dođu, koja su srećna i žele u školu i da se kroz pjesmice koje pripreme i njihove komentare vidi koliko su zreli.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply