Carice

PIŠE: Tatjana Kuljača

Poodavno završila sa trudnoćama, porođajima i planiranjem porodice. Tačnije, prije nešto više od 4 godine, kada mi je doktorica skidala konce sa rane nakon drugog ,,carskog reza’’. Reče: ,, Nemojte se igrati više’’, misleći na ponovnu trudnoću. ,,Dobro smo se pomučili oko Vas’’, dodade.

U tom trenutku nisam pitala zbog čega, nije mi padalo na pamet. ,,Carice’’ znaju kako je to. Sigurno nam nova beba nije u planu sve dok ne možemo leđa pošteno ni ispraviti, niti se nakašljati ili nasmijati a da ne bude kao da nas je neko nožem ponovo na onom mjestu zasjekao.

Zašto baš ova tema nakon toliko godina? Iz dva razloga. Jedan je hajka na majke koje određena grupacija ne smatra ,,majkama’’, ukoliko se nisu porodile prirodnim putem. Isprva su mi bile fascinantne koliko porođaj izjednačavaju sa majčinstvom. Drage moje, trudnoća i porođaj su samo vrata u majčinstvo, koje je mnogo više od toga. Način na koji ćete donijeti vaše čedo na svijet. Sve ono što poslije dolazi se više računa. Ne čini čovjekom dijete koje se rodilo ovako ili onako, već ljubav, pažnja, briga i vaspitanje koje dajemo i činimo svakog dana nakon tog radosnog trenutka. Zato se ne zavaravajte. ,,Craski rez’’ i prirodan porođaj vas ne čine dobrom ili lošom majkom. Načine vas majkom. Ostalo je na vama.

Drugi i mnogo veći razlog su djevojke koje od porođaja strahuju. Ovaj tekst je namjenjen, prvenstveno, vama. Nerijetko čujem da će radije na ,,carski rez’’ nego da probaju da se porode prirodnim putem. Strah razumijem. I sama sam bila prestravljena od porođaja prvi put. A i drugi, da se razumijemo. Nerijetko će izabrati ,,carski rez’’, samo da ne prolaze kroz kontrakcije. Niko ne razmišlja kako to izgleda poslije. Vjerujte, ,,carski’’ je samo carski kad mora. I hvala Bogu što postoji, jer ja danas ne bih bila živa. Mnogima je glavu sačuvao.

Kad čujem ,,bolje je na carski rez, ne mučiš se!’’, to je, gotovo, uvijek iz usta osobe koja kroz to iskustvo nije prošla. Bola nema dok ne popusti anestezija, a poslije poželite da ste se prirodno porodile. Pitajte kako je ,,caricama’’ kad krv prostruji i bol počne da veze tijelom. Dok majke koje su se porodile prirodnim putem izlaze sljedeći dan, sa svojim tegobama, ali na dvije noge ukoliko je sve u redu, ,,carice’’ se jedva isprave. Gledaju ove koje napuštaju bolnicu čežnjivo. I tako je priličan broj dana nakon porođaja.

O rizicima koje ,,carski rez’’ nosi sa sobom po majku i bebu postoje brojni članci, svima nama dostupni. To je klasična abdomalna operacija koja nosi rizik od komplikacija, a koje se mogu završiti i smrću. Infekcija rane, gnojenje i poremećaj rada crijeva samo su neke od komplikacija sa kojima se žene sreću. Moja je bila hematom na rani, koji su mi otvarali 7. dan od operacije, bez anestezije. Za bebe koje se ne rode prirodnim putem to može značiti rizik od respiratornih infekcija, astme i drugih problema sa plućima novorođenčeta.

Težak oporavak nakon svake operacije, pa i ove, otežava i činjenica da imate bebu o kojoj morate da se brinete. Tako, da nije baš sve carski, kako se čini i kako vam to predstavljaju drugi. Opet kažem, ako mora, mora. I hvala Bogu da postoji!

Saznala sam zbog čega mi je doktorka onomad rekla da se više ne igram. Da mi je glava u torbi i da ne garantuju za mene ukoliko budem željela još jednu bebu i dođem im u porodilište sa stomakom do zuba. Zid moje materice je toliko tanak da bi mogao da pukne pri širenju. Druga operacija iziskivala je odstranjivanje izraslina unutar materice, što je istanjilo njen zid.

Imala sam u planu troje djece. Nisam mogla da rodim prirodnim putem, iako sam to željela. Prvi porođaj je krenuo prirodno i nakon 8 sati se završio hitnim ,,carskim rezom’’. Komplikacije poslije porođaja usporile su oporavak koji je bio dug i težak. Sljedeći porođaj nisam mogla ni da biram kako će se obaviti. Znala sam šta me čeka. Pored mene, u bolničkoj sobi, ležala je mlada žena koju su ubijedili da će lakše biti ako se porodi ,,carskim rezom’’. Tada je imala 22 godine. Znam koliko je plakala i koliko se kajala što nije ni pokušala da se porodi prirodnim putem. Ironije radi, možda bi sve završila mnogo lakše. Učila sam je kako da diše da se ne bi onesvijestila pri prvom ustajanju u maloj sobi na intezivnoj njezi. Znala sam kroz šta prolazi. Pluća se od bola toliko stegnu da vazduh ne propuštaju.

Ona nije jedina. Mnogo ih je koje, od straha, ni ne pokušaju. Više se plaše epiduralne anestezije, koja neutrališe bol pri prirodnom porođaju, nego odlaska pod nož. Zato vam još jednom ponavljam, u slučaju da se dvoumite, a nemate nikakvih indikacija za komplikacijama na porođaju – ,,carski rez’’ je carski onda kad tako mora. Nikako drugačije.

Voli vas vaša dvostruka ,,carica’’.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ja sam prvi put prirodno a drugi carski.Mogu rec da ako bi trebalo opet trazila.bih carski! SVE ZAVIDI OD ZENE…Ima onih koje kukaju i prenemazu se za sve ima onih koje podnesu to kako treba.Oba puta sam cim sam i bolnice izasla radila sve ko i obicno..

    • Jelena Brajuskovic kad sam trebala.prvi put da se porodim mene su zene sokirale to je ko da umires ,pa to su bili komentari ne daj boze…Evo sad ja Vam svima kazem ima tezih porodjaja moj prvi je bio tezi ali krivicom doktora ali nista posebno.Posle oba ja sam kuci sama sve radila ko da nista nije bilo!

  2. Троје сам родила царским резом за 5 година. После другог сам добила проблеме са цријевима. Али ме то није спријечило да родим и треће. Срећом ми рана брзо зарасте и чим се изађе из болнице треба се активирати, а не лежати. Ако бог да и четврто ћу 😉

  3. Prvi porodjaj prirodni, a drugi carski. Carski je za mene bilo najljepse izkustvo, ali bas najljepse, s obzirom kako sam prоsla prirodno, carski mi je bio dar od Boga. I rodila bih ne znam koliko jos na carski. Ziveo carski

  4. Da sam mogla birati radije bih se prirodnim putem porodila oba puta.💯 Jer prirodni porođaj nosi mnogo više olakšica za oporavak nego porođaj CR. Neću detaljisati zašto,ali svakoj budućoj mami preporučujem prirodni porođaj,ukoliko DR smatra da nema smetnji za isti.Samo buđenje iz anestezije i bol koji se tada osjeti i traje,ne bih poželjela ni jednoj porodilji.

  5. Prvi put carski (zagnojila mi je rana nakon mjesec dana). Drugi put prirodno. 🙂 To je bila moja želja i srećna sam i zahvalna što mi je dr Raičević pomogao da je realizujem. :))) Prirodni porođaj je zaista transcendentalno iskustvo…

  6. Posle prvog puta a lrirodno sam se porodila ostala sam krupna.Drugi mi je bio carski posle sam se oko mjesec dana pazila sa ishranom mrsavija sam nego ikad.😃😃Sve zavisi od zene do zene opet kazem..Svako ima svoje misljenje i iskustvo

  7. Kao i sve – individualno je! Od slucaja do slucaja, stanja organizma i desetine drugih faktora koji mogu, a ne moraju da uticu na tok i ishod. I sama sam dvostruka “carica”, pa poslije nekih tekstova se zapitam da li se govori o carskom rezu koji sam ja dozivjela. Sve te muke koje neki navode ja nijesam dozivjela. Neko drugi, opet jeste. I prirodni porodjaj i carski rez mogu biti “macji kasalj” ili iskustvo za koje se vezuje neki neocekivano veliki napor (blaze receno).

  8. Da je bilo epidurala prije 17 g to bi svakako odabrala, preporucila bi ga svakoj zeni, ali prije 9 g je tek zazivjelo i zlatilo se, bez ikakvog bola rodila sam drugo dijete, iako su price zena koje to nisu radile bile ostacu nepokretna, dijete ce biti ovako onako…ciste nabuloze. Ako moze da se izbjegne bol, zasto ga trpjeti.

  9. Nemojte me osudjivati molim vas,ali moje iskustvo prirodnim putem sam se porodila,trauma za cijeli zivot,nema sanse da bih vise legla na sto 🙂 sem da mi potpisu da ce biti carski rez…

  10. Mara Murina ne bih o oporavku 😀 dva mjeseca kao biljka 😞 konstantni bolovi,30kg sa krevetom sam imala…rekla sam vec,dozivotna trauma mi je ostala…svakoj porodilji nek je Bog u pomoci 😗

    • Ivana Lubarda razumem vas i ja sam rodila drugo prosle gpdine i to posle 10 godina. Bila sam se spremila za epidural, jer ziva nisam htjela bez njega, ali imala sam srecu da sam se porodila carskim rezom i to bez prethodnih bolova, joj kad su mi rekli ides na carski nije me bilo srecnije.

  11. Ja sam prosla dva. Prvi je bilo po hitnom postupku a drugi vec normalni tok stvari- i nijesam se namucila! Cak nijednu injekciju za protiv bolova nijesam trazila. Stavila steznil i normalno sve funkcionisala

  12. Ništa carsko tu nema. Oporavak je užas, ne možeš da se pomjeriš, sve te boli, ne možeš fino ni sa bebom da se pomaziš jer si stalno povezana na infuzije. Meni je to teško palo.
    Takođe, pristalica sam da se uzme epidural kako bi se olakšao prirodni porođaj. To je bio i moj plan, primila sam epidural, međutim završila sam na hitnom carskom rezu. Sad mogu samo da se nadam da ću drugi put moći prirodno da se porodim 🙂

    • Violeta Golubovic Apsolutno netačno.Moje iskustvo je takvo.Prvog sina sam,zbog karličnog položaja,rodila na carski rez.Posle 3 god zakazan i drugi carski rez iz istog razloga.Putovala sam prema Podgorici oko 300 km i nećete mi vjerovati blizu Podgorice mi se beba okrene, što sam doživjela kao ispadanje bebe iz stomaka.Stignem nekako do bolnice.Imala sam vremena samo da me na prijemu pripreme i sprovedu gore u salu.Porodila sam se normalno i tako lako da mi je porođaj ostao u najljepšem sjećanju jer sam odmah mogla prigrliti svog drugog sina.

    • Nena Vlahović pa da, ali kao sto kazete bio vambje zakazan carski jer je prvo bilo na carski, tako se to praktikuje. Ja sam drugo htjela na carski i nisu mi dali jer je prvo bilo prirodno, ali kako sam bila bez bolova a bebi se zaglavila noga bila je karlicno ond su me hitno stavili na carski, joj kako sam prosla divno. A bez obzira sto je bila karlicno okrenuta cijelu trudnocu htjeli su da probaju prirodnp jer je prvi potodjaj bio prirodni. Joj suze mi idu kad se sjetim dr koja kaze vodite je hitno na carski,a ja velim necu da se poradjam jos, nemam bolove, a ona kaze porodjaj pocro 8 pr.otvorena ja opet, necuuuuu😷😷😷😷 i zamislite bez bolova otvorena 8 pr.da mi je neko pricao ne bih vjerovala

  13. Dva carska u 14mj.spinalna anestezija i super iskustvo ….tacno carski je nuzno zlo ali ko mora moja preporuka spinalna anestezija ….ja ne znam sto je carski i bol , 🤔normalno onaj ruzan osjecaj pri prvom ili drugom ustajanju ali bez bola bar ne onog o kojem mame”carice” pricaju …..
    Steta zasto sva porodilista u CG ne rade carski spinalnom anestezijom…..pritom ono najbitnije sto je mamama “caricama” bilo uskraceno a to je prvi kontakt sa bebom i ona je konacno ta koja je prva ugleda….mama je budna 😍😍😍

  14. Sa prvim detetom Ivana znas ti 17.30min sam imala bolove zavrsilo se tako rezanjem i bolovima kasnije medjutim drugo dete rodila sam samo dva bola vise fiska i rodio se takoreci bez bola nema pravila tu sve je individualno,svaka pohvala za patalogiju porodjajno neonatologiju do smrti sam im zahvalna ,napominjem da niko ama bas niko nije cent uzeo ma ni cokoladu a maximalno su me pazili.ova pihvala ne ide Jovovicu za ceo zivot me istraumirao mislim i da ne zasluzuje da kvari taj divni tim…mislim recima i gruboscu ….

  15. Prvi put prirodno a poslije tri puta carski,mnogo više boli prirodno ali se mnogo brže oporavljas .A carski je klasična operacija koja naravno snosi mnoge rizike i oporavak je mnogo duzi

  16. O ovoj temi po mom misljenju moze govoriti neko ko se porodio carskim rezom i prirodnim putem. Ok ne kaze da to i nije kao sto ste nam predocili u divno opisanom tekstu al i moje iskustva i nisu bas sjajna sa porodlajem prirodnim putem. I ne smatram da zivot tih mama i beba nije sigurniji a ni ugrozeniji od vasih. Donijet ta divna stvorenja na ovaj svijet nije lako ni jednim ni drugim. Pozdrav od mame koja se tri puta porodila prirodnim putem. 🤔🤔🤔😘😘😘

  17. Kao sto su mnoge rekle,strogo individualna stvar…2 puta prorodno, drugi put ostadoh istraunirana za ceo zivot,umalo ne izgubismo i dete i mene….treci put carski na moje insistiranje i potvrdu psihijatra. Za mene carski prodje kao najlepsi poklon ikada…prelako

  18. Ja eto prva dva prirodno a treci je morao da bude carski.Nikad ya nikome ne bih preporucila iako je doktor uradio odlican posao. I danas posle dve I po godine me zaboli oziljak na promenu vremena, a sam porodjaj I komplikacije posle njega ne daj Boze nikome. Svi smo razliciti pa ne treba generalizovati

  19. Da i ja podijelim svoje ‘skromno iskustvo 🙂
    Kad bi samo zavisilo od preporuka bilo bi dobro 🙂 ja sam prvi hitni carski prije 2 god i 8mjeseci (spinalno) sve je proslo u najboljem redu , sjutra dan sam ustala i tako nastavila kao da nista nije bilo, svi su me u cudu gledali i nisu mogli vjerovat ! drugi prirodno posle (16 mjeseci od carskog ) kazu 8 prsti otvorena časkom ce 😯 ja sam samo mislila kako cu posle dva dana kuci kod svoje prve bebe , i hajde iako mi je bio zakazan drugi carski to jutro, sto se porodjaja tice jedino i najljepse mi je bilo kad sam cula plac bebe 🙂 al zato sivenje posle, nikad necu zaboravit 😲😲 mjesec mi je trebalo da normalno hodam i funkcionisem a posao oko dvoje djece necu ni da komentarisem … prodje i to ! a sad cu Boze zdravlja za 3 mjeseca epidural(da i to probam 🙂 ) najbitnije mi je da sto se manje ispatim i iscrpim a herojstvo ga nekima onima kojima je to bitno, trudim se da razmisljam samo o onom posle porodjaja jer mi sam porodjaj stres izaziva !! 10 -oro bih cini me se nosila i podigla jer to zavisi od mene ,a porodjaj od drugih pa mi se to nikako ne svidja !! Nek je Bog u pomoc svakoj koja krene tamo i srecno!!

  20. Tri puta carski. Bilo je teško. Nimalo lak oporavak. Ali svaki bol odmah prodje kad uzmete svoju bebu i shvatite koliko ste bogati. Prvi je bio hitni i nažalost koban… Da sam odmah otišla na carski sve bi bilo drugacije… Ali eto prirodnim putem se iskomplikovalo a posle je bilo kasno… Zato je carski ma kako bio tezi oporavak uvjek bezbedniji i sigurniji..

  21. Kad se sjetim svog drugog porodjaja,busenja vodenjaka na samom pocetku,jer se doktoru zurilo da isprati utakmicu,zatim nesnosnih bolova jer beba nije htjela da se spusti u kanal,pa babicinog rucnog okretanja bebe i povlacenja…ex,ex..jos mi je u podsvijesti sopstveni zivotinjski urlik koji sam od muke ispustala satima..zato molim vas NEMOJTE da mi pricate da je carski losiji izbor..neka me posle boli koliko hoce,samo da se porodjaj zavrsi..

  22. I sve je individualno. Imala sam dva carska. Posle prvog mesec i po dana nisam mogla ništa, suprug me bukvalno nosio do kupatila. Bebu mi je donosio u krevet i sve sam radio oko bebe. Posle drugog carskog sam izašla iz bolnice kao da se ništa nije desilo. Prvih par dana me malo boljelo i jedini problem mi je bio što sam non stop bila gladna. Kod kuće nisu mogli da me prepoznaju, niti sam ležala niti mi je bila potrebna bilo kakva pomoć ni oko bebe ni oko mene.

Leave a Reply