Dječji rođendani u Crnoj Gori postali stvar prestiža, ali i dobar biznis

Današnje proslave dječjih rođendana daleko su od nekadašnjih kućnih okupljanja uz najbliže, okruglih torti sa nekoliko svjećica i domaćih đakonija. Roditelji u Crnoj Gori danas, kao po ugledu jedni na druge, dječje rođendane slave u igraonicama, specijalno dekorisanim restoranskim salama, kuglanama, konjičkim klubovima… Angažuju se profesionalni fotografi, animatori, naručuje se na stotine balona, a sa torti se smiješe Elza i druge crtane junakinje.

U nekoliko podgoričkih igraonica Vijestima su kazali da je potražnja velika, pogotovo vikendom kada se većina roditelja odlučuje za proslavu. Dva sata u igraonici, uz animatore, bez pića i hrane kojom će se djeca i gosti služiti u Podgorici košta od 40 do 500 eura. Samo torta zna da košta i do 200 eura, u zavisnosti od popularnosti radionice i uglavnom izgleda ove delicije. Roditelji prostor rezervišu i do mjesec unaprijed.

“Moram, zbog svog djeteta. Svi iz odjeljenja rođendan slave u igraonici, ne želim da moje dijete bude izuzetak”, priča  Podgoričanka Dragana, čija je kćerka u septembru proslavila sedmi rođendan.

“U stanu svakako nemamo previše prostora, ovako se okupe djeca i za ta dva sata u igraonici lijepo provedu vrijeme. Više niko ne slavi rođendan kod kuće, nema posluživanja gostiju, čišćenja nakon okupljanja…”

Dragana priznaje da je za proslavu u igraonici tog mjeseca morala da štedi novac.

“Suprug i ja imamo prosječne plate, malo smo štedjeli na drugim stvarima, ali osmijeh djeteta je vrijedan toga”, navodi ona.

Dragana i njen suprug odlučili su se za jednu od jeftinijih varijanti.

Ukoliko odlučite da se obratite nekoj od agencija za organizovanje proslava, cijena može biti i do pet puta veća.

Dekoracija stolova i protora, pinjate, baloni, fotografi i animatori sa raznim programima koštaju po nekoliko hiljada eura. Ukoliko poželite, na rođendanskom slavlju djeteta možete dobiti i razne svjetlosne efekte, ali i “maglu”.

Sociološkinja Ana Ivanović ocjenjuje su se proslave rođendana iz porodičnih domova islelile pod pritiskom društvenih promjena, “stega i okova” koje nameće savremeni način života.

“Uprkos tome što većina roditelja ne raspolaže zavidnim finansijskim sredstvima, prati se trend koji je nametnuo dobrostojeći sloj, da se rođendani slave u igraonicama, diskotekama, bioskopima, kuglanama i sl. Roditelji su spremni da se odreknu mnogo čega, ali ne i kada su djeca u pitanju, plaćajući vrtoglave iznose za ekskluzivne rođendanske pakete”, kaže Ivanović.

Ona navodi da taj trend prate svi, bez obzira na finansijsko stanje.

“Roditelji ne shvataju da na taj način djeci ne prave nikakvu uslugu, već im nameću jednu iskrivljenu sliku i nerealnu materijalnu situaciju. Kod djece se takođe razvija jedna opasna ambicija, da imaju bolju dekoraciju, tortu, animaciju, a za ta dva sata kupovanja ljubavi, potroši se mjesečni budžet. Proslave dječjih rođendana postaju trend, ali i dobar biznis za one koji znaju da iskoriste rasploženje roditelja, koji su spremni da plate čitavo bogatstvo za to”, smatra sociološkinja.

Ivanović ocjenjuje da se, kako dijete odrasta, a prohtjevi postaju sve veći, često gubi smisao rođendana.

“Još u predškolskom uzrastu raste dječje prilagođavanje na situacije iz okoline, pa djeca u interakciji sa okolinom uočavaju da je proslava rođendana obavezna. Često dolazi i do utrkivanja i takmičenja među djecom u smislu ‘većeg i ljepšeg’. Tu roditelji treba da odigraju ključnu ulogu, predstavljajući rođendan kao dan koji će slavljeniku biti zanimljiv i u kome će uživati”, zaključuje Ivanović.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. To je postalo pomodarstvo I snobizam. Nisam pobornik takvih proslava, vec skromnih porodicnih kao sto su nasi roditelji nama pravili! Koliko god da se ima i moze djecu treba uciti da budu skromni I solidarni!!!

  2. Neka svako slavi kako želi. Za nas je to poseban dan, uglavnom ga proslavimo kuci, ali mi nije zao baciti pare na neku apsolutnu ludost, samo da taj dan mom djetetu bude poseban i drugaciji. Tortu pravim ja, takodje se trudim da bude sto neobicnija, veca i originalnija, ali i da ne umijem napraviti, sasvim sigurno bih kupila takvu. Ne vidim razlog za osuđivanjem, sve dok se organizacija rođendana poklapa sa željama djeteta. U restoranu ljudi obicno slave prvi rođendan djeteta, kada dijete nema svojih zelja i prohtjeva, tako da mi je i to sasvim u redu.

  3. To je sociološki problem! Ovdje inače sve počne sa onom pričom ,,A ni moje dijete nije drugačije” Sve je postalo pomodarstvo rođendani ekskurzije mature.Ogroman novac koji ne opravdava svrhu!

  4. Rodjendane slavim zbog dece,a ne zbog sebe!Torte pravim ja,zato sto zelim da i po tome pamte svoj rodjendan, detinjstvo i majku koja se trudila da im taj dan ulepsa .Najlakse je naruciti tortu i sve ostalo.Sta ostane jednoj mami da uradi?Da se sredi i organizuje rodjendan?Zvuci smesno.

  5. Ima pomodarstva, tačno je, a ima i ozbiljnih razloga za slavljenje rođendana van kuće. Još nijedan nismo proslavili kod kuće, pa neka misli ko šta hoće. Niti se dokazujemo, niti pokazujemo, niti bilo šta slično, prosto i jednostavno nemamo PROSTORA da smjestimo suprugovu i svoju mnogobrojnu familiju. A da mi je najvažnije da mi dijete bude naročito srećno na dan svog rođenja, to ne treba ni da podvlačim. Tako da nije baš sve materijalno iživljavanje, nešto je i potreba, a i želja.

  6. Rodjendan u krugu porodice dok dijete ne poraste i samo bude moglo odluciti sta zeli. A kako ce odlucivati zavisi od onih vrijednosti koje mu roditelji usade. Primarna socijalizacija je po meni kljucna za veliki broj stvari.

  7. Obično slavimo rođendan naše djece spram mojih želja, i djeca se ne bune čak naprotiv. Jedino što nisam uspio da nametnem je da se pravi neka domaća voćna torta koju ja obožavam, umjesto čokoladne, ali polako, i to će doći na moje! Živjeli roditelji i prava roditelja! Svaki roditelj ima pravo da slavi rođendan svog djeteta onako kako će se ona provsti najbolje, i da jede tortu koju voli, a ne da se nameću ove bezukusne, išarane torte od kojih može da se dobije proliv i ništa drugo!

Leave a Reply