Jeftiniji kompleti za peti i šesti, skuplji za sedmi i osmi

Cijene dijela kompleta udžbenika za osnovce od ove godine, nakon izmjena koje su uslijedile, biće promijenjene pa će za šesti razred biti jeftiniji za 11,5 eura, i koštaće 68,30 eura, dok će za osmake biti skuplji za šest eura, u odnosu na prošlu godinu i koštaće 94,20 eura.

Komplet udžbenika sa engleskim jezikom za prvi razred košta 43,1 eura, za drugi 50,8, treći 47,7, četvrti 59,6, a peti razred 67 eura.

Cijena udžbenika za šesti razred iznosi 68,3 eura, sedmi i osmi po 94,2, a deveti razred 88,2 eura.

Udžbenici za prvi razred gimnazije koštaće 106,8 eura, drugi 88,7, treći 79,7 i četvrti razred 59 eura.

Iz Zavoda su kazali da će, kao i prethodnih godina, njihove knjižare u Podgorici, Baru i Bijelom Polju raditi i vikend pred početak školske godine, odnosno 1. i 2. septembra od sedam do 20 sati.

Pročitajte još: Promijenjen dio udžbenika, cijene na nivou prošlogodišnjih

U knjižarama Zavoda za udžbenike kažu da će se novi udžbenici prodavati nakon 20. avgusta, i da će cijene udžbenika za srednje škole biti na istom nivou kao prošle godine, osim u slučaju izmjene za pojedine predmete.

Zbog cijena, koje su za dio stanovništva previsoke, prodaja korišćenih udžbenika je sve popularnija.

Sindikat prosvjete Podgorica organizovaće i ove godine, sada već tradicionalnu akciju, Pokloni, zamijeni ili prodaj korišteni udžbenik u kojoj đaci samostalno prodaju udžbenike.

Predsjednik Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović, navodi da će akcija i ove godine biti održana u šoping molu  Delta City.

Iako su zadovoljni saradnjom, Savović smatra da je za sprovođenje akcije potrebno više prostora, pa će pokušati ove godine da obezbijede više mjesta za djecu.

Savović je istakao da su u Sindikatu zadovoljni dosadašnjim rezultatima akcije, i da su postigli svoj cilj.

“Cilj nam je bio da se djeca druže, ali i nešto zarade”, kazao je Savović.

Korišćeni udžbenici, za sve razrede osnovne i srednje škole, već se nude na brojnim mjestima. Razne ponude je moguće naći u Tender oglasima, ali i na Facebooku.

Kompleti korišćenih udžbenika za šesti, sedmi, osmi i deveti razred osnovne škole se na pojedinim mjestima otkupljuju za svega 20 eura. U jednom od oglasa cijena udžbenika za šesti, sa lektirom, je 40 eura, a za sedmi 30 eura.

Za niže razrede, od prvog do četvrtog razreda, nude se kompleti novih knjiga, 10 eura komplet, a moguće je kupiti I fotokopirane knjige za osnovnu i srednju po cijeni od 0,15 centi po strani.

Osim udžbenika, u oglasima se nudi i lektire, udžbenici stranih jezika…

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. meni su prosle nedelje u Zavodovoj knjizari dali info da je komplet za IV raz. 62.90 eur, a za VI raz. 71.60 eur bez drugog stranog jezika (knjige za italijanski 14.50 eur, za francuski 15 eur)…

  2. Dakle, komplet polovnih udzbenika za 6.razred se krece 30-40 eura, dijete (odnosno roditelj) kupi te polovne udzbenike i onda se ispostavi da su matematika (sa zbirkom), biologija (sa radnom sveskom), istorija, likovno, muzicko… potpuno neupotrebljivi udzbenici od prosle godine, moraju da podju u knjizaru i sve ove knjige nove kupe, daju jos 50 eura i daju vise para nego da su u startu kupili nove. Dakle, roditelji dobro se raspitajte prije nego kupite polovne udzbenike. Mada, stari udzbenici odlicno gore, uvjek ih mozete iskoristiti za potpalu…

  3. Za prvi ciklus nemoguce je koristiti stare udzbenike,a sto se tice kopija zabranjeno koriscenje od strane Ministarstva.Ako primijete kopirane udzbenike odgovornost snosi nastavnik.Takav dopis je stigao u moju skolu cini mi se prije dvije godine.Samo da se zna!

    • Nisu normalni, da nastavnik snosi odgovornost sto drzava nije omogucila roditelju da zaradi i kupi djetetu nov udzbenik, vec je kopiran?! Kakav fukarluk, promijene tekst, dva i prodaju maglu da su nesto radili i unaprijedili… I dokle ce nastavni kadar da bude kriv za sve greske i gluposti nadleznih u Ministarstvu i prepisivackoj skoli Zavoda?

  4. Ne znam o čemu pričaju?! Fotokopirani udžbenici?! Prvo Zavod za uzbenike to ne bi dozvolio. Sigurno bi nastavnici bili kažnjeni. Prodaju komplete polovnih udžbenika a većina razreda ima gotovo sve nove udžbenike. Naš divni Sindikat, baš ste to “divno” smislili. Ako već nas nastavnike zamajavate godinama, nemojte i ovu djecu i roditelje. Očito je, ne brinete našu brigu… :-/

  5. Mislim da nije u redu i sa strana knjižara trebalo bi da u svim knjižarama bude ista cijena udžbenika evo vidim da je gospođa platila komplet za 2.razred 43.70 a ja sam platila isto komplet 54.30 e mislim da je i to bezobrazluk!

  6. Ja imam troje djece i najstarijem djetetu sam kupovala nove knjige,cuvala ih za ove mladje,ali pola od tih knjiga mogu slobodno baciti,jer oni samo stampaju nove udzbenike.Ne znam dokle ce ovo ici ovako,ali rabota nista ne valja,bruka i sramota i za ministarstvo i za reformu!!!

  7. Dragi moji u ovoj drzavi je sve bezobrazluk,svake godine novi udzbenici pa dje to ima.Nekome se namjesta da na nasu muku svake godine zaradjuju sramota.Ja sam koristila knjige koje su po cetri pet generacija koristile.Ovi nasi genijalci iz zavoda imaju svake godine neke novine bruka, deri ovaj narod i treba.Bruka

Leave a Reply