Promijenjen dio udžbenika, cijene na nivou prošlogodišnjih

Kompleti udžbenika koji će se koristiti u toku školske 2018/19. godinu biće djelimično promijenjeni odnosno mijenjaju se samo oni gdje su napravljene izmjene predmetnih programa, a cijene će biti na nivou prošlogodišnjih, najavili su iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS).

Oni su portalu Roditelji.me kazali da će naslovi koji se mijenjaju imati i nove korice i da će na taj način preduprijediti nesporazume koji su mogli nastati prilikom kupovine udžbeničkih kompleta za školsku 2017/2018. godinu.

“Nakon što su izmijenjeni prvo Planovi, a nakon toga i predmetni Programi, za osnovnu školu članovi Redakcije Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva su napravili analizu usklađenosti naših, u tom trenutku postojećih udžbeničkih kompleta, sa ovim izmjenama. Sa tim izvještajem i prijedlogom odgovornog urednika koji od naslova su neophodni za školsku 2018/2019. godinu upoznat je Upravni odbor koji je svojim Zaključkom i odobrio rad na predloženim udžbeničkim kompletima. Nakon toga je napravljen Izdavački plan po kome se i postupa”, navode iz ZUNS-a.

Na sajtu Zavoda objavljeni su udžbenici koji se koriste u osnovnim školama, na osnovu čega, za sada,se može zaključiti da će novi biti za:

– I razred: udžbenici Matematika i Priroda i Društvo;
– II razred: udžbenik i radna sveska iz Crnogorskog jezika i Prirode i društvo, udžbenik Matematika;
– III razred: udžbenik i radna sveska iz Crnogorskog jezika i Prirode i društva, udžbenik Matematika;
– IV razred: Matematika, udžbenik i radna sveska Poznavanja prirode i Poznavanja društva, udžbenik Muzička kultura, udžbenik Likovna kultura;
– V razred: udžbenik i zbirka zadataka Matematika, udžbenici i radne sveske iz Prirode i iz Poznavanja društva udžbenik, Informatika sa tehnikom, Udžbenik i CD Muzička kultura, Likovna kultura;
– VI razred: udžbenik i radna sveska iz Crnogorskog jezika, udžbenik i zbirka zadataka Matematika, udžbenik i radna sveska Biologija, radna sveska Istorija, Informatika sa tehnikom, udžbenik i CD Muzička kultura, udžbenik Likovna kultura;
– VII razred: udžbenik i radna sveska Biologija, udžbenik i zbirka zadataka Fizika, udžbenik i CD Muzička kultura;
– VIII razred: udžbenik i zbirka zadataka Fizika, udžbenik i radna sveska Geografija, udžbenik i CD Muzička kultura;
– IX razred: udžbenik i zbirka zadataka Fizika, udžbenik i CD Muzička kultura, udžbenik Istorija, udžbenik Likovna kultura.

“Tokom 2018. godine objavićemo veći broj udžbeničkih naslova za osnovnu školu na crnogorskom jeziku iz matematike, poznavanja društva, likovne kulture, muzičke kulture, prirode, poznavanja društva, informatike, biologije, istorije, hemije, geografije…”, najavljuju iz ZUNS-a.

Pročitajte još: Planom reforme Ministarstva prosvjete bilo je predviđeno da od školske 2018/19. godine budu promijenjeni svi udžbenici.

Kompletnu proceduru odobravanja i pripreme za štampu svih naslova predviđenih javnim pozivom sproveli su, kako tvrde, na vrijeme.

Kako su kazali, jedan dio je već predat u štampu, a nekoliko partija sa javnog poziva su na ocjeni kod drugostepenog organa, Državne komisije za kontrolu javnih nabavki.

Najavljuju da će cijene će biti na nivou prošlogodišnjih.

 

  • HiPP april

    Procedure i Izazovi Samohranog…

    Comments

    1. Roditelji.me mozete li provjeriti sa Zavodom da vam daju kompletan spisak izmijenjenih udzbenika. Informisala sam se za 6.razred u njihovoj knjizari – novi naslovi su iz Crnogorskog jezika, matematike,istorije, prirode, informatike sa tehnikom, muzickog i likovnog, a na sajtu pise da su nova samo poslednja 2 naslova?

    Leave a Reply