Naredne sedmice osim za djecu i radionica za roditelje: Tema priprema za vrtić

U Razvojnom centru udruženja Roditelji u Podgorici za narednu sedmicu pripremljene su dvije edukativne radionice za djecu i jedna za roditelje. Radionice će biti posvećene razvoju jezičkih vještina, kao i takmičarskog duha, u brojnim igrama na otvorenom. Roditelji će razgovarati sa psihološkinjom i vaspitačem o procesu odvajanja i prilagođavanja djeteta i porodice za polazak u vrtić.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Igračkoteke i razvojnog centra, u ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na e-mail [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.

U ponedeljak, 11. juna u 18 sati pripremili smo radionicu pod nazivom Igre za sva vremena, a namijenjena je djeci uzrasta od 4  do 8 godina.

Poznato je koliko je za rast i razvoj djece važno da provode vrijeme napolju, na svježem vazduhu i uz aktivaciju svih mišića tijela. Upravo je to ideja ove radionice – omogućiti drugarima da uz posebno osmišljene igre na otvorenom i timski rad usvajaju nova znanja i vještine. Mališani će imati priliku da u dvorištu Igračkoteke i Razvojnog centra igraju brojne zanimljive igre kao što su lanac probijanac, zlatni prstenovi, džambo i slično.  Cilj ovih aktivnosti je smanjenje međugeneracijskog jaza, razvoj saradnje i timskog rada kod djece, socijalizacija djece kao i oživljavanje starih igara kod mlađih  generacija, koje će predstaviti bake Vasiljka Lozić i Dragica Đurović i deka Svetozar Đurović.

Radionica je  dio projekta Bake i deke, za aktivan razvoj, koji realizujemo u saradnji sa Crvenim krstom, a uz finansijsku podršku EU, Austrijske agencije za razvoj i austrijskog Crvenog krsta. Broj mjesta je ograničen na 20.

U utorak 12.juna u 19 časova biće održana radionica pod nazivom Od sličice do pričice namijenjena djeci uzrasta od 4 do 7 godina.

Cilj radionice je da djeca bolje razvijaju i vježbaju govor, a priče u slikama su poznate kao jedna od najboljih metoda za vježbanje govora kod djece, ali i za razvijanje mašte, bogaćenje rječnika, razmišljanje.

Tokom radionice djeca uz pomoć slika vježbaju govor, maštaju osmišljavajući svoje priče dok u isto vrijeme uče kako se pravilno formiraju rečenice i kakva sve značenja mogu imati riječi. Osim priča u slikama djeca tokom radionice vježbaju i određene jezičke vježbe primjerene tom uzrastu pa i na taj način vježbaju pravilan izgovor, dikciju i bogate rječnik. Radionicu vodi Danijela Knežević, menadžerka kreativnih komunikacija, a broj mjesta je ograničen na 15.

U četvrtak, 14. juna sa početkom u 18 sati  uslijediće edukativna radionica  za roditelje pod nazivom Kako pripremiti dijete za vrtić, a vodiće je psihološkinja Marijana Ivančević i vaspitač Boško Golubović.

 Polazak djeteta u predškolsku ustanovu promjena je koja zahtijeva prilagođavanje i djeteta i roditelja. Kako se na taj događaj pripremiti, kako sa djetetom o tome razgovarati, kako pomoći i sebi i djetetu u procesu odvajanja, neka su od pitanja na koja će roditelji dobiti odgovor. Takođe, dio radionice  biće posvećen preporukama za postupanje tokom prvih dana boravka djeteta u vrtiću. Osim toga, Roditelji će imati priliku da postave pitanja i razriješe nedoumice koje imaju u vezi sa ovim značajanim događajem za cijelu porodicu.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply