Nargile za sada nijesu zabranjene maloljetnicima

U Crnoj Gori je aktelnim zakonom o upotrebi duvanskih proizvoda zabranjeno maloljetnicima da konzumiraju duvan na javnim mjestima, ali ne i da koriste nargile, kojih ima i u kafićima. Roditelji se pitaju da li i kome mogu da se obrate jer nijesu rijetke slike osnovaca koji upotrebljavaju nargile u kafićima, što je bio i povod da udruženje Roditelji provjeri na koji je način je regulisana ova oblast.  Saznali smo da sada nije zabranjena njihova upotreba ali da će biti novim zakonom, koji je još u formi nacrta.

Nargila je orijentalna lula sa savitljivim crijevom, koje zakačeno na posudu u kojoj se duvanski dim hladi prilikom prolaska kroz vodu. Poseban duvan treba da se koristi za pušenje nargile, on ne smije biti potpuno suv, već pomiješan sa medom ili aromama raznog voća.

Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda zabranjeno je prodavanje svih duvanskih proizvoda maloljetnicima.

Inspektor Branko Mandrapa iz Turističke inspekcije kazao je da sada nema propisa kojima je regulisana upotreba nargile i da oni mogu reagovati samo u situacijama kada se maloljetnom licu u kafiću služi alkohol.

Mandrapa navodi da su kazne za služenje alkohola maloljetnicima u kafićima po 1.150 eura, a da ukoliko se desi da u ugostiteljskom objektu, koji je prethodno bio novčano kažnjen, ponovo služe alkohol maloljetnom licu onda mu se oduzima dozvola za rad na 6 mjeseci. Maloljetniku inspekcija, u tim situacijama, poziva roditelje.

U važećem Zakonu među navedenim duvanskim proizvodim se ne nalazi duvan za vodene lule dok je u nacrtu novog Zakona on obuhvaćen i definisan.

“Duvan za vodenu lulu je duvanski proizvod koji može da se upotrebljava putem vodene lule i smatra se duvanskim proizvodom za pušenje, a ako može da se upotrebljava i putem vodene lule i kao duvan za samostalno motanje, onda se smatra duvanom za samostalno motanje”, piše u nacrtu Zakona.

Svjetska zdravstvena organizacija, u Savjetodavnoj bilješci Pušenje duvana uz pomoć vodenih lula iz 2005. godine, navodi da tokom jedne sesije pušenja vodene lule osoba može da udahne onoliko dima koliko pušač udahne konzumirajući 100 ili više cigara.

Takođe se navodi da iako voda upija dio nikotina, pušači vodene lule mogu biti izloženi dovoljnoj količini ove susptance da bi se stvorila zavisnost.

Upotreba vodenih lula nije izučavana koliko konzumacija cigareta, ali preliminarna istraživanja o šablonima pušenja, o hemijskom sastavu dima koji se udiše, kao i uticajima na zdravlje podržavaju ideju da su povezane sa mnogim rizicima kao pušenje, ali i da mogu postojati neki jedinstveni.

Nauka podržava sljedeće zaključke:

– Upotreba vodene lule prilikom pušenja duvana predstavlja ozbiljnu potencijalnu opasnost po zdravlje pušačima i ostalima koji su izloženi dimu.
– Upotreba vodene lule prilikom pušenja duvana nije bezbjedna alternativa pušenju cigareta.
– Uobičajena sesija pušenja vodene lule od sat vremena podrazumijeva udisanje 100 do 200 puta zapremine dima više nego što se udahne tokom pušenja jedne cigarete.
– Čak i nakon što je prošao kroz vodu, dim koji stvara vodena lula sadrži visoke nivoe toksičnih jedinjenja, uključujući ugljen monoksid, teške metale i hemikalije koje mogu izazvati rak.
– Izvori toplote koji se obično koriste poput uglja, vjerovatno mogu povećati rizike po zdravlje jer kada sagorijevaju proizvode svoje toksikante, uključujući visok nivo ugljen monoksida, metala i hemikalija koje mogu izazvati rak.
– Trudnice i fetusi su posebno ranjivi prilikom izlaganja, bilo aktivnog ili nevoljnog dima nargile.
– Sekundarni dim vodene lule je mješavina duvanskog dima i dima iz goriva i zato predstavlja ozbiljan rizik po nepušače.
– Nije dokazano da bilo kakav uređaj ili dodatak može učiniti pušenje vodene lule bezbjednijim.
– Dijeljenje dodatka koji se stavlja na vodene lule i koji dolazi u direktni kontakt sa ustima predstavlja ozbiljan rizik za prenošenje zaraznih bolesti, uključujući tuberkulozu i hepatitis.
– Duvan iz vodene lule je često zaslađen i ima razne ukuse što ga čini veoma primamljivim. Sladak miris i ukus dima možda su objašnjenje zašto neki ljudi, prvenstveno mladi koji inače ne konzumiraju duvan, počinju da puše nargile.

SZO zbog svega poziva države da vodene lule i pušenje duvana uz pomoć njih podvrgnu istim propisima kao cigarete i druge duvanske proizvode, da za njih imaju jaka zdravstvena upozorenja, da zabrane varljive oznake poput “sadrži 0 mg katrana” koje mogu da impliciraju bezbjednost. Predlažu i da vodene lule uključe u sveobuhvatne napore za kontrolu duvana, uključujući strategije prevencije i informacije o prestanku, kao i da ih zabrane na javnim mjestima u skladu sa zabranama cigareta i drugi oblika konzumiranja duvana.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply