Reagujmo! Zaštitimo djecu!

Foto: Vijesti

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na Trgu republike u Podgorici kako bi ukazali na to da kompletno društvo treba da poruči DOSTA nasilju u porodici i prema djecim, kao i da adekvatnije i snažnije odgovori na svaku čak i sumnju na nasilje.

Veliki broj roditelja na građansko okupljanje je došao sa djecom. Djeca su na protestu istakla transparente ‘Institucije, odlučnije reagujte. Zaštitite djecu!’, ‘Sačuvajmo život – reagujmo!’, ‘Strožije kazne za zločine nad djecom!‘…

Dječak star 15 mjeseci, koji je preksinoć primljen na odjeljenje Intenzivne njege dječje bolnice u Podgorici, preminuo je u ponedjeljak ujutru od posljedica batina. Policija je, zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo, uhapsila Nermina Šišića (27) iz Tuzle, nastanjenog u Podgorici, kao i dječakovu majku Jelenu Jovović (33), zbog sumnje da je počinila krivično djelo kršenje porodičnih obaveza.

“Zaštitimo život, reagujmo na nasilje. Vrijeme je da svi kažemo dosta. Nasilje u porodici nije privatni problem, svi smo dužni da reagujemo i ne žmurimo pred nasiljem nad ženama i djecom”, poručio je Žarko Stanišić, iz udruženja Roditelji koje je dio mreže nevladinih organizacija koja je organizovala građansko okupljanje.

On je u ime Mreže zatražio oštrije kazne za počinioce nasilja, posebno nad djecom i poručio da bi Crna Gora time pokazala da neće tolerisati nasilje.

“Tražimo sistem koji će zaštititi žrtve nasilja. Tražimo odgovornost za sve one koji žmure pred nasiljem. Na nasilje odgovorimo primjenom zakona, a ne nasiljem”, kazao je Stanišić.

“Reagujmo, ali ne nasiljem. Nasilje rađa nasilje. Prijavimo, istražimo i strožije nego do sada kaznimo! Mi, narod ove zemlje, treba da prijavimo nasilje. Tražimo od onih u koje bi trebalo da imamo povjerenje, reaguju. Da ne reaguju ‘proći će’, nego cijelim srcem. Da reaguju u skladu sa principima hitnosti, da reaguju odmah. Tražimo sistem koji će zaštititi žrtve nasilja i pozivamo nasilnike na odgovornost. Prozivamo nadležne koji zatvaraju oči jer su rođaci nasilnika… Ova djeca su naše sudije. Poštujmo i volimo našu djecu”, poručio je Stanišić.

Okupljeni su na podgoričkom trgu zapalili svijeće. Učesnici protesta su zatim prošetali do zgrade tužilaštva.

Članice mreže koje organizuju protest su udruženje Roditelji, Juventas, Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju (NARDOS), Centar za romske inicijative, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Centar za ženska prava.

Izvor: Vijesti/Standard/AntenaM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Sta nekoliko stotina treba da ustanu svi roditelji iz citave Crne Gore,i da brutalno osude ovakve i slicne pojave nad,nejakom djecom,ruke mu se osusile ko god ovakve stvari radio,ovo je uzasna stvar sto se desila…

Leave a Reply