Značaj odlaska na izlet za mališane iz vrtića

Svakog dana u vrtiću djeca nauče nešto novo: novu pjesmicu, novu priču, nove brojeve i slova. Ipak, rano obrazovanje mališana ne odvija se samo unutar učionica ispunjenih šarenim kockicama, slagalicama i didaktičkim materijalima. Bilo da se radi o posjeti zoološkom vrtu sa životinjama iz najrazličitijih krajeva naše planete ili odlasku u obližnju biblioteku, botaničku baštu, vatrogasnu stanicu, muzej ili neku drugu od popularnih lokacija izleta za djecu, učenje izvan obdaništa podjednako je važno u edukaciji najmlađih, prije svega zato što izleti mališanima nude alternativne mogućnosti da nauče nešto novo. Djeca na izletima stiču znanje iz prve ruke i uče na interaktivniji način nego u vrtiću.

Značaj dečjih izleta

Izleti za djecu predstavljaju kratak predah od rutine, koji je uvijek dobrodošao. Na izletu će provesti dan u drugačijem okruženju za učenje, dok utiske sa izleta i sve ono što su saznali o određenoj temi mogu da sumiraju kada se vrate u učionicu. Osim toga, izlet će omogućiti svim mališanima da lako usvoje nove informacije, jer podržava različite stilove učenja (vizuelno, auditivno ili kinestetičko učenje).

Na izletima se djeca susrijeću sa ljudima različitih profesija i zanimanja. Izleti tako mogu kod mališana da probude želju da se oprobaju u nečem novom, ispitaju i pokažu svoje umijeće i talenat ili počnu da maštaju da jednog dana postanu ljekari, naučnici ili graditelji.

Osim tradicionalnih mjesta, prilikom planiranja i organizovanja izleta vaspitači mogu da se opredijele za lokacije koje imaju dodirnih tačaka sa stvarnim životnim iskustvom kako bi djecu podstakli da praktično primijene stečeno znanje. Poslije posjete gradilištu, po povratku u vrtić djeca mogu da osmisle i od kockica ili nekog drugog materijala naprave kuću, most ili neki drugi građevinski objekat.

Izleti su dobri za djecu jer mogu da osjete, vide, dodirnu i iskuse stvarni svijet koji ih okružuje. Prednost izleta upravo se ogleda u taktilnoj i eksperimentalnoj prilici za učenje. Za djecu koja žive u gradu, sama mogućnost da vide kravu izbliza na obližnjoj farmi umjesto da je gledaju na posteru ili u slikovnici prosto je nezamjenljiva.

Konačno, pored prilike da uče na drugačiji način, mališani tokom izleta stiču važne socijalne vještine i usvajaju pravila lijepog ponašanja. Učenje kako da se ponašaju u muzeju, kako da postavljaju pitanja vodiču u zoološkom vrtu ili da dijele prostor u autobusu sa drugarima predstavljaju dragocjene sekundarne koristi izleta.

Gdje odvesti mališane na izlet?

  • Biblioteka

Odlazak u biblioteku omogućava mališanima da upoznaju i utonu u čaroban svijet knjiga. Važno je da se kod djece od malih nogu podstiče interesovanje prema pisanoj riječi, kako bi vremenom razvila pozitivan stav i ljubav prema knjigama, stekla čitalačke navike i pokazala doživotnu želju za čitanjem. Osim toga, mališanima treba ostaviti slobodu da sami odaberu priče i bajke koje im se dopadaju i koje najviše okupiraju njihovu pažnju. Bibliotekar može da pozove djecu da se učlane u biblioteku, informiše ih o proceduri iznajmljivanja knjiga i nauči ih kako da se na najlakši način snađu u biblioteci i na policama pronađu štivo koje bi prelistavali i čitali sa roditeljima kod kuće.

  • Zoološki vrt

Prilikom posjete zoološkom vrtu mališani će u jednom danu moći da uživaju u savršenom spoju edukacije i zabave. Većina djece, posebno djevojčice i dječaci vrtičkog uzrasta, voli da razgleda životinje i sazna nešto više o njihovim karakteristikama, načinu ishrane i mjestima gde žive u prirodi. Osim toga, razgovor o zoologiji lako može da se nadoveže na druge srodne teme kao što su značaj očuvanja životne sredine i klimatske promjene. Na taj način mališani će steći obrazovanje ključno za građane 21. vijeka. Obilazak zoološkog vrta takođe je sjajna prilika da djeca budu fizički aktivna. Vaspitači mogu da ponesu i foto-aparat i naprave kolaž fotografija kao uspomenu na ovaj uzbudljivi izlet.

  • Pekara

Tokom organizovane posjete pekari mališani će upoznati „čike i tete“ koji prave njihovo omiljeno pecivo i više će cijeniti hranu koja svakog jutra zamiriše iz pekare. Pekari će im rado pokazati kako se pod njihovim vještim prstima tijesto pretvara u krofne, kifle ili hleb, kao i koje se sve naprave koriste u procesu dobijanja finalnih proizvoda kao što su veliki zamrzivači, specijalni mikseri i mješalice za tijesto i rerne. Na ovakvim mjestima djeca će naučiti i zašto je važno da znaju porijeklo hrane koju konzumiraju, kao i da ne diraju oštre noževe, vrelo posuđe i preduzmu ostale mjere opreza dok su u kuhinji kod kuće.

Ne samo da izleti kao dodatni sadržaji obogaćuju rano obrazovanje djece već im i pomažu da otkriju nove pasije i prošire svoja interesovanja. Na vaspitačima je da izaberu interesantne i edukativne aktivnosti i sadržaje koji odgovaraju uzrastu mališana, vodeći istovremeno računa o njihovoj bezbjednosti. Jedan od najvećih prednosti izleta je mogućnost da djeca posjete mjesta na kojima do sada nisu bila, steknu nova iskustva, upoznaju nove ljude i nauče mnoštvo zanimljivih činjenica o posebnoj tematici obuhvaćenoj programom izleta.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply