Zašto je druga i svaka naredna trudnoća obično teža od prve?

Prva trudnoća je obično čarobna jer je prva i sve vam je novo, pa zato drugu trudnoću žene obično prozivaju gorom od prve.  S obzirom da gotovo nema žene koja će reći da su joj sve trudnoće bile iste, može se zaključiti da “težina” uveliko zavisi i od drugih faktora.

Nakon prve trudnoće imate dosta svog iskustva, a s godinama ste čule i puno tuđih, ali činjenica da sada znate što da očekujete na kraju, neće vam olakšati život. Ponekad je bolje živjeti u neznanju, ali to nažalost ne funkcioniše tako kad je riječ o porođaju.

Vrijeme je da spomenemo zašto je druga trudnoća teže od prve: imate dijete o kojem se treba brinuti kako god znate i umijete. U prvoj ste možda mogli preskočiti kuvanje, pranje i pospremanje, ali u drugoj sebi to više ne možete tako često priuštiti.

Ako vam je dijete još relativno malo o pa vam ni noću ne da mira, jasno je zašto je onda druga trudnoća teža. U prvoj ste se barem mogli odmoriti kad vam je odgovaralo, a sada vam je i to često nedopustivo.

Prva trudnoća je možda bilo vrijeme ispijanja kafica s prijateljicama i uživanja u trudnoći i “slobodnim” danima, pa se samim time sve ove obveze koje imate u drugoj trudnoći čine teže i manje opuštajuće.

U prvoj trudnoći žene najčešće umaraju hormoni, a u drugoj stalne obaveze članova porodice, plus hormoni koji vas čine neopisivo pospanima. Nije ni čudo da vam je sada sve gotovo dvostruko teže.

Kad ste bile trudni s prvim djetetom pazili ste da ne nosite ništa teško, a sad u drugoj trudnoći često nemate izbora pa uz teške kese ponekada nosite i drugo dijete na rukama. A to zna biti prilično zamorno.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply