Napravite djeci prirodne i neotrovne vodene boje

U kategoriju omiljenih dječjih aktivnosti spada i neizbježno crtanje. Crtačkih tehnika je mnogo, ali kada su djeca u pitanju, ipak su najpopularnije – vodene boje. Među proizvođačima vodenih boja, samo oni rijetki mogu se pohvaliti da su njihovi proizvodi i ekološki prihvatljivi.

Toga su svjesni i roditelji koji često po knjižarama i prodavnicama detaljno čitaju deklaraciju kako bi se uvjerili u netoksičnost vodenih boja. Stanite tome na kraj i sami kod kuće napravite prirodne i netoksične boje za djecu. Sastojke pronađite u vašim kuhinjskim ormarićima, a recepte u nastavku.

Recept br.1
Sastojci:

– 1 kašika vinskog sirćeta;
– 2 kašike sode bikarbone;
– 1 kašika kukuruznog skroba;
– 1/4 kašike glicerina;
– plastične kutije od jaja;
– pigmenti prirodne boje.

Postupak: Pomiješajte sirće i sodu pa pričekajte da se dobro zapjeni prije nego što dodate ostale sastojke. Potom u dobijenu smjesu dodajte glicerin i kukuruzni skrob. Sve dobro promiješajte i ulijte u kutije od jaja. U svaki spremnik dodajte nekoliko kapi željene boje i ostavite preko noći da se stvrdne.

Recept br. 2
Sastojci:

– tri kašike šećera;
– pola kašike soli;
– pola kašike kukuruznog brašna;
– oko pola litre vode;
– različite boje za kolače;
– kalup (za kockice leda).

Postupak: Pomiješajte sve sastojke osim boje, u dubljem loncu. Zagrijavajte dok ne dobijete gustu smjesu. Nakon što se smjesa ohladi, podijelite je u kalupe za led. U svaki kalup sa smjesom dodajte drugu boju i dobro promiješajte.

Recept br.3
Sastojci:

– šoljica brašna;
– voda;
– boje za kolače.

Postupak: Dodajte šoljicu brašna u lonac i pomiješajte sa šoljicom hladne vode. Zagrijte u još jednom loncu vode i dodajte u ovu smjesu još 2 i po šoljice kipuće vode. Sve dobro promiješati i staviti na šporet na srednje jaku vatru, dok se ne počnu stvarati balončići (cca 2 min). Sklonite sa šporeta i ulijete u različite posudice. Pomiješajte sa željenim bojama za kolače.

I da ne zaboravimo napomenuti, boje čuvajte na hladnom i suvom mjestu.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply