Na vrijeme prepoznajte da li je vaše dijete nesretno u školi

Bilo bi prilično jednostavno kada bi vam mališan jednostavno iskreno rekao kako se osjeća u određenim situacijama. Međutim, to je izuzetno rijedak slučaj, što najbolje znaju roditelji školarca. Polazak u školu vrijeme je kada se dijete počinje povlačiti u sebe, a s druge strane njegov se krug poznanstava povećava. Zato će djeca prije povjeriti nekim prijateljima nego roditeljima. Upravo zato postoji i velika šansa da roditelj jednostavno neće primijetiti je li njegovo dijete nesretno u školi, u kojoj odjednom provodi dobar dio dana.

Strah od određenih profesora, neuspjeha ili vršnjaka moguć su razlog za osjećanje tuge pri samoj pomisli na školu. Iako će školarci to često pokušati prikriti najbolje što mogu, postoje znakovi koji će roditeljima dati do znanja da ipak nije sve u redu.

Je li dijete zaista nesretno?

Iako mnogi roditelji imaju osjećaj da su djetetu dosadni kada stalno ispituju o školi, činjenica je da je ovo razgovor koji bi trebalo redovno voditi s mališanom. Kada dijete spomene bilo što vezano za školu, neka vam to bude povod za daži razgovor. Umjesto da u žurbi samo klimnete glavom, počnite postavljati potpitanja kako biste pokazali da ste zaista zainteresovani za ono što dijete ima za reći. Osim toga što ćete dobiti više informacija vezanih za obrazovanje vašeg školarca, uspostavićete i čvršću vezu s njim. Tada je i veća vjerojatnoća da će vam se u budućnosti početi povjeravati bez ustručavanja, čak i u trenucima kada se osjeća nesretno.

Kroz te razgovore najvažnije je obratiti pažnju na detalje. Na primjere, kada dijete spomene da ga je neko opomenuo, nema potrebe za negativnom reakcijom i opomenom kako bi trebalo pripaziti na ponašanje, i da je učitelj/učiteljica uvijek u pravu. Prvo pažljivo saslušajte što se tačno dogodilo, budući da i male stvari na koje nije naviklo, djetetu s polaskom u školu mogu predstavljati stres.

Kontakt s učiteljima

Polaskom u školu, dijete s učiteljem u školi često provodi više vremena sedmično nego s roditeljima. Zato je velika vjerojatnoća da će upravo učitelj primijetiti promjenu u ponašanju i eventualne strahove vašeg mališana koji se tiču škole.

Upravo je zato već u prvim danima nastave poželjno lično se upoznati i kratko porazgovarati s učiteljem/učiteljicom. Tu je komunikaciju potrebno i redovno održavati. Kada primijetite da je mališan nakon dolaska iz škole povučeniji, učitelji će najbolje znati reći da li je tokom nastave došlo do neke situacije koja odudara od onog na što je dijete svakodnevno naviklo, a moglo bi predstavljati “okidač” za osjećaje tuge i bespomoćnosti.

Neka učitelj ne bude osoba koja će vam samo prenijeti puke informacije povezane sa ocjenama i uspjeh u određenim predmetima. On bi trebalo da bude i neko ko će pratiti socijalizaciju mališana, i ukazati vam na određene poteškoće na ovom polju.

Zabrinjavajući znakovi

Psiholozi ističu da postoji nekoliko znakovi koji ukazuju na to da je vaše dijete nesretno kada je u pitanju svakodnevni odlazak na nastavu.

Na nervozu prije polaska u školu često će ukazivati fizički znaci. Bol u području stomaka često praćena prolivom, može se povezati upravo s nervozom. U slučaju da primijetite kako se bol javlja uglavnom u vrijeme kada bi trebalo da se krene u školu, nemojte automatski pretpostaviti kako dijete glumi upravo da bi izbjeglo nastavu. Za početak ga pitajte postoji li nešto što mu stvara strah kad je škola u pitanju, a to može biti zaista mnogo stvari – od kontrolnog, pa do određene osobe.

Nervoza koja se ogleda radnjama poput grickanja noktiju, čupanja kose, pa sve do mokrenja u krevet jasni su znaci da je dijete zbog nečega pod velikim stresom. Ćutnja kada pomenete školu takođe je jedan od obrambenih mehanizama mališana, a do odgovora možete doći isključivo iskrenim razgovorom.

Većina djece pred ponovni polazak u školu nakon praznika uglavnom ima miješana osjećanja. Iako može tvrditi kako mu se ne sviđa povratak u školsku klupu, roditelji će primijetiti određeno uzbuđenje tih dana. Ono je uglavnom povezano s činjenicom da će ponovo vidjeti svoje prijatelje. Međutim, kod djeteta koje ima strah od škole, bilo kakvo će uzbuđenje izostati, u razgovoru s roditeljima isticati isključivo negativne strane povratka. Kroz razgovor s mališanom, ali i učiteljem treba na vrijeme pronaći uzroke ovakvog ponašanja, kako biste djetetu pomogli da otkloni strahove, ali i pokazati kako se ipak radi o jednom od najljepših perioda njegovog života.

Izvor: Klinfo

Comments

Leave a Reply