Prednosti društvenih igara

Sponzorisana objava

Stari setovi društvenih igara koji sakupljaju prašinu negdje na vrhu plakara mogli bi da predstavljaju ključ za vašu mentalnu aktivnost i zdravlje intelekta. Pored zabave, društvene igre okupljaju ljude u aktivnostima koja podrazumijevaju kako nadmetanje, tako i saradnju. Među najpopularnijim društvenim igrama su svakako Monopol, šah, dama, igra Ne ljuti se čovječe, Kluedo, Mastermind, Skrabl i mnoge druge. Ono što je važno i zajedničko za sve društvene igre jeste da nude mnogo više od obične zabave. Štaviše, ove igre vrše pozitivan uticaj na opšte psihofizičko zdravlje, bez obzira na starosnu dob igrača.

Ukoliko ovo već niste znali, ovdje navodimo 10 dragocjenih prednosti koje pružaju društvene igre:

Zabava i dobro raspoloženje: Jedan od sastavnih činilaca društvenih igara je smijeh. Dokazano je da smijeh povećava lučenje endorfina, koji svojim hemijskim dejstvom u organizmu izaziva osjećaj sreće. Kada se smijemo i zabavljamo u društvu, razvijamo empatiju, saosjećanje i međusobno povjerenje.

Vrijeme posvećeno porodici

Možda će vam se učiniti nemogućim da u vašem domu prosto nije moguće izdvojiti posebno vrijeme za okupljanje cijele porodice, bez upada sa strane, zbog toga što svi imaju svoje zasebne rasporede, koje je nemoguće uklopiti. Ipak, igranje društvenih igara sa djecom ili prijateljima predstavlja savršen način da se zajednički  provede vrijeme i istovremeno razviju važne strategije učenja.  Okupljanje oko društvene igre za stolom nakom porodične večere predstavlja odličan način za zbližavanje porodice i jačanje prisnih odnosa njenih članova.

Jačanje memorije i kognitivnih sposobnosti: Svaki put kada svom djetetu dopustite da igra određenu društvenu igru, pomažete mu da vježba svoje osnovne kognitivne vještine, kao što je riješavanje problema. Angažovanjem u društvenim igrama posebno razvijamo djelove mozga kao što su hipokampus i prefrontalni korteks, koji su nosioci aktivnosti kompleksnog razmišljanja i formiranja memorije. Društvene igre pomažu mozgu da  prikupi i razvije kognitivne asocijacije, sve do odmaklog životnog doba.

Smanjenje rizika od mentalnih oboljenja: Jedna od najvažnijih koristi koja se dovodi u vezu sa igranjem društvenih igara  jeste smanjenje rizika od opadanja i degradacije kognitivnih kapaciteta, koji se pored ostalog povezuju i sa demencijom i Alchajmerovom bolešću. Sve dok aktivno angažujete svoj intelekt, održavate ga u dobroj formi i jačate svoje intelektualne sposobnosti. Što je mozak snažniji, to je manji rizik od  gubitka njegovih vitalnih funkcija.

Smanjenje krvnog pritiska

Pored smijeha koji dovodi do povećanja nivoa endorfina,  cio proces ima i blagotvorno dejstvo na regulaciju i smanjenje krvnog pritiska.  Oslobađanje endorfina pomaže opuštanju mišića i pospešuje cirkulaciju krvi,  čime takođe dolazi i do smanjenja krvnog pritiska.  Povećani krvni pritisak povećava opasnost od oštećenja arterija, pojave srčanih oboljenja i srčanog udara.

Ubrzavanje reakcije

Ako počnete da redovno upražnjavate neku od igara kao što su šah, dama ili Monopol, nemojte biti iznenađeni ukoliko u kratkom vremenu primetite napredak u pronalaženju ključeva koji se vječito gube, a da ne morate da pri tom premećete čitavu kuću.  Naučnici  na Univerzitetu  u  Torontu u Kanadi su kod dve grupe ispitanika vršili ocjenu sposobnosti  u traženju i pronalaženju predmeta, gde su  rezultati ovog ispitivanja pokazali da su ispitanici koji su redovno igrali video igre daleko brži u lociranju  traženih predmeta od onih koji u svojim aktivnostima nisu imali video igre.

Smanjenje stresa

Igranje društvenih igara se može posmatrati i kao  usmjeravanje pažnje na zdravu aktivnost koja opušta i omogućuje izbacivanje negativne energije. U jednoj onlajn anketi koju je sprovela kompanija RealNetworks, Inc. koja se bavi razvojem igara, 64%  učesnika je izjavilo da igre za njih predstavljaju način da se opuste i daju sebi oduška, dok je  53% učesnika izjavilo da im igre služe da umanje stres.

Jačanje imunog sistema

Ispitivanja su pokazala da negativne emocije, depresija i stres umanjuju otpornost na bolest.  Pozitivna osjećanja i misli, kao što su smijeh i dobro raspoloženje koje su po pravilu prisutni tokom igranja društvenih igara, sprečavaju dejstvo negativnih faktora, tako što pospešuju oslobađanje određenih hemijskih supstanci koje deluju ka suzbijanju stresa i veoma pozitivno utiču na jačanje imunog sistema. Igranjem obične društvene igre znatno povećavamo šanse da kod sebe razvijemo tzv. ‘gene za opstanak’, koje nakon što se aktiviranja u mozgu produžavaju život moždanim ćelijama i pomažu u suzbijanju bolesti.

Razvoj djeteta

Društvene igre imaju veoma važnu ulogu u očuvanju zdravlja djeteta i njegovom intelektualnom razvoju, čime se kod djece takođe razvijaju sposobnosti logičkog razmišljanja, rezonovanja i kritičkog razmišljanja, uz veliko povećanje prostornog rezonovanja. Podstičući djecu da se oprobaju u različitim vrstama društvenih igara, pomažemo im da poboljšaju svoje verbalne i komunikativne sposobnosti,  uz istvremeni razvoj sposobnosti održavanja pažnje, poboljšanje koncentracije i usredsređenosti tokom dužih vremenskih perioda.

Terapijsko dejstvo

Veliki broj društvenih igara zahtijeva korišćenje finih motornih sposobnosti, koje su prisutne u pokretima podizanja i pomjeranja žetona i drugih elemenata, kao i u postupcima koji zahtijevaju  kako koordinaciju, tako i brzinu. Redovnom vježbom i aktivnošću poboljšavamo ove osnovne sposobnosti, što je od velike važnosti – kako za djecu, tako i za odrasle sa određenim psihičkim ili fizičkim nedostacima, stara lica i rekovalescente  u fazi oporavka. Društvene igre su veoma korisne kao dodatak  tretmanima liječenja profesionalnih bolesti, kao i u drugim prostorima, uključujući učionice za osobe sa posebnim potrebama koje rade na postepenom poboljšanju  nervne i mišićne funkcije.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply