Praznici bez stresa

Svi želimo najljepše praznike za svoju djecu i cijelu porodicu. Ipak, naše dobre namjere neće uvijek biti u skladu s djetetovim potrebama. U želji da obezbijedimo zanimljive i čarobne trenutke, praznici mogu postati stresno iskustvo za cijelu porodicu.

Obavljajući sve potrebne poslove u vezi sa praznicima: kuvanje, pečenje kolača, kupovanje, čišćenje, planiranje posjeta i doživljaja, teško je izbjeći trku s vremenom. Ako se tome pridodaju finansijske brige i nezadovoljstvo djece zbog nedostatka pažnje, može se očekivati skok stresa kod cijele porodice. Npr. nije rijetkost da majke, koje najčešće nose najveći teret priprema, budu potpuno iscrpljene upravo onda kada bi se trebalo da se opusti i uživa.

Rastrzani obavezama, roditelji postaju napeti i razdražljivi. Nažalost, ta su emocionalna stanja na neki način “zarazna”. Neka djeca reaguju na stres roditelja neposlušnošću, bučnošću, inatom, nestašlucima, ispadima bijesa, dok se druga zatvaraju i povlače u sebe. Tako nastaje začaran krug stresa iz kojeg je teško izaći.

Djetetov ritam života i svakodnevna rutina vrlo su važni za njegovu emocionalnu sigurnost i stabilnost. Međutim, u vrijeme praznika, često odstupamo od uobičajenog načina života: vodimo djecu u pretrpane prodavnice, izvodimo ih na razne prigodne događaje, dopuštamo da dugo ostanu budni, pomjeramo vrijeme obroka, izostaju uobičajeni načini uspavljivanja i rituali koji djetetu znače sigurnost, ljubav, pažnju.

Sve to negativno utiče na fizičko i psihičko stanje djece i vodi ka emocionalnoj nesigurnosti, umoru, razdražljivosti i neprihvatljivom ponašanju.

Pokušajte što više zadržati uobičajeni ritam života i u vrijeme praznika. Naročito pripazite da nađete vremena za ona podržavajuća ponašanja (maženje, razgovor, zagrljaj, igra), koja djetetu pružaju ljubav i emocionalnu podršku i smanjuju nivo stresa.

Poslovi i zadaci koje si postavljamo kako bismo zadovoljili očekivanja okoline ili tradiciju, toliko su zahtjevni da nemamo vremena za djecu. Najčešće ih “guramo od sebe “, ne pružajući im pažnju na koju su navikla, na što djeca uzvraćaju još većom upornošću u privlačenju pažnje: “lijepe se” za nas, zahtijevaju, kmeze ili se svađaju.

Pojednostavite popis zadataka i uključite djecu da vam pomognu. Je li zaista nužno ispeći 10 vrsta kolača ili besprijekorno ukrasiti jelku? Djeci će više značiti jedan, zajednički napravljen kolač i nevještim ručicama okićena jelka s nakitom koji ste zajedno napravili. Idealno uređen i okićen dom “kao iz bajke”, kolači koji su praznik za oči i nepce, bez učestvovanja vaše djece, biće tek vještački stvoren praznični ugođaj, u kojem niko neće istinski uživati. Zapamtite, samo veselje, zadovoljstvo i entuzijazam vaše djece učiniće praznike čarobnim i nezaboravnim!

Dio poslova oko praznika definitivno je nezanimljiv za djecu (kupovanje, pakovanje poklona, pisanje čestitki…), a treba da se obavi. Opet smo “prisiljeni” gurnuti djecu od sebe kako bismo ih završili. Dok se vi bavite svojim zadacima, zaposlite djecu nekim kreativnim radom. Prikupite kutije, šareni papir, makaze, ljepilo, trake, stare čestitke, vunu i sl., i prepustite djetetovoj mašti i inicijativi da stvori svoju kreaciju iz postojećih sredstava.

Posljednjeg dana godine, svi ukućani su uzbuđeni zbog predstojećih događaja. Roditelji žele da obezbijede realizaciju svih zamišljenih aktivnosti i stvore zamišljenu atmosferu (svečana večera, dekoracija stola, pokloni, gosti). Djeca su napeta zbog užurbanosti ukućana i nestrpljiva da saznaju koje su poklone dobili. Gužva, jurnjava, žurba, vika, galama – nivo stresa raste zabrinjavajućom brzinom. Što učiniti kako bi praznik protekao u svečanoj, smirenoj i opuštenoj atmosferi?

Dogovorite nekoliko osnovnih pravila ponašanja za djecu. Npr., nema jurnjave, penjanja po namještaju, fizičkih obračuna… Ko prekrši pravila može ga se izdvojiti negdje na “hlađenje”, npr. za poseban stol (“izolacija” ne bi trebalo da traje duže od onoliko minuta koliko dijete ima godina).

Zaposlite djecu da vam pomognu da postavite tanjire, salvete, da donesu jelo, slože suđe u sudoper i sl. – osjećaće se korisnima i potrošiti višak energije.

Njegujte tradicionalne običaje, rituale koji se svake godine ponavljaju i koji će unijeti red i smirenost i opustiti djecu (zajedničko čitanje prigodnih priča, pjevanje pjesmica i sl.).

Dopustite djeci da otvore poklone prije nekih drugih običaja; otvaranje i igra s dobijenim poklonima zaokupiće ih na neko vrijeme, a odraslima omogućiti predah ili uživanje u jelu i razgovoru.

Ako uzbuđenje, vika i jurnjava dostignu vrhunac, možete ponuditi aktivnosti s tijestom za modelovanje. Takva aktivnost opušta i djecu i odrasle i predstavlja neku vrstu terapije za sniženje nivoa stresa. U određenim trenucima, i lijepi, prigodni crtani može biti spas kako bi se obavile posljednje pripreme i aktivnosti.

Vaši praznici zaista mogu biti predivni, ako upamtite da je radostan sjaj u očima vaših najdražih ljepši od najsjajnije bombice na jelki, a da vaš lični mir i radost treba biti smisao svega što za praznike činite.

Izvor: Lukin portal za djecu i obitelj

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply