Napravite leteće balone kod kuće, bez helijuma

baloniplafon

Koliko je puta vaše dijete poželjelo da i najobičniji balon onako leti u nebo kao oni koje su mama i tata (onako skupo) platili? Naduvani balon je djeci jako zabavan, ali, priznajemo, zabavniji je kada je na kanapu i kada balon ne pada na pod nego lijepo lebdi.

A znate li da se takav balon lako može napraviti i kod kuće? Bez helijuma! Samo s nekoliko namirnica koje vrlo vjerovatno i sada imate u svojoj kuhinji. Doduše, moramo vas malo razočarati – ovakvi “domaći” baloni neće lebdjedi kao pravi, ali će se 100 posto moći zalijepiti za plafon i biti ukrasna dekoracija koja će izdržati i do nekoliko sati “lebdenja”.

Treba vam:

– Nekoliko balona;
– Prazna plastična boca od 1l ili 1,5 l
– Lijevak
– sirće
– Soda bikarbona

balonflasa

Priprema:  Napunite 1/3 boce sirćetom. U balon uz pomoć lijevka stavite 2-3 kašičice sode bikarbone i pažljivo da se soda ne isipa nakačite balon na grlo boce i reakcija će uskoro uslijediti. Balon će se puniti ugljen dioksidom kojeg će ispuštati soda bikarbona u kombinaciji s sirćetom. Kada se balon napuni dioksidom, klasično ga zavežite, dodajte mu kanap i potom balon za plafon zalijepite uz pomoć statičkog elektriciteta tako što ste balon prije natrljali ili u materijal koji će dati elektricitet ili, ma znate – malo ga natrljate po svojoj kosi.

Tako zalijepljen balon na plafonu biti barem pet sati – dovoljno za savršen i šaren dječji rođendan bez straha da će padati na pod.

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply