Napravite muzičke instrumente kojima ćete oduševiti dijete

Muzika je magično otkriće za djecu u ranom uzrastu. Ona im pomaže u razvoju sluha, pažnje, praćenju ritma i u razvoju koordinacije. Djeca će napraviti muziku od najobičnijih stvari, udarajući u ritmu po svemu i svačemu. Pružite i vašem djetetu priliku da se zabavi praveći svoje instrumente.

Izabrali smo 15 primjera kako da napravite različite instrumente koji su lijepi i jeftini. Na kraju, svi ćete uživati u prijatnim zvukovima i mini koncertima, jer život je zabavniji sa muzikom.

zveckeZvečke

Za zvečke su vam potrebne po dvije plastične kašike, plastično jaje (može i kutijica od kinder jajeta), pirinač ili pasulj, ljepljiva traka ili washi traka. U jaje sipate malo pirinča kako bi zveckalo, kašikama ga obuhvatite i zalijepite traku u krug da sve drži zajedno. Na kraju i drške od kašika zalijepite u donjem dijelu i zvečke su spremne za ludi ritam. Možete da ih ukrasite flomasterima ili ulijepite kolaž papirom ili washi trakama.

bubnjeviBubnjevi

Konzerve najrazličitiih veličina sa lakoćom se pretvaraju u bubnjeve. Ukoliko vam zvuk udaranja u metalno dno para uši, balon preko otvora konzerve riješice i to. Kada postavite široki dio balona na konzervu, zalijepite ga trakom kako ne bi skliznuo i na kraju ukrasite bubnjeve po želji.

bubnjeviokovrtaBubnjevi oko vrata

Za napredniji model bubnja koji se nosi oko vrata potrebna vam je traka koju ćete pričvrstiti za bubanj i drvene udaraljke. Dovoljno je da traku prvo zalijepite za tijelo bubnja, a zatim kolaž papirom ukrasite cio bubanj.

daire

Daire

Interesantne daire nastale su od dva kartonska tanjira i par zvončića koji su privezani za tanjire. Što više zvončića bolji je zvuk. Daire ukrasite crtanjem ili lijepljenjem po želji.

zvonciciZvončići

Tubu od ubrusa izbušite što bliže vrhu kako bi mogli kroz te rupe mogli da provučete konac kojim ćete privezati zvončiće na tubu. Za odličan zvuk biće vam dovoljno 5 puta po 2 zvončića. Ukrasite unutrašnjost hamer papirom koji će ujedno sakriti konac.

kastenjete
Kastanjete

Najjednostavniji način da napravite kastanjete je da na parčiće kartona zalijepite metalne čepove. Kartončiće presavijte na pola pa pri kraju zalijepite čepove koje ste ispunili lijepkom. Muzika može da počne čim se lijepak osuši.

zveckecasedZveckajte čašama

Za ovaj instrument potrebne su vam dvije papirne čaše, malo pirinča, pasulja ili kafe, široka ljepljiva traka i ukrasne trakice. Dno čaša izbušite na par mjesta kako bi provukli ukrasne trakice. Krajeve vežite unutar čaša. Kada ubacite pirinač dvije čaše spojite lijepiljenjem širokom trakom. Promrdajte čaše i zveckajte dok ukrasne trakice prate ritam.

gitarBebi gitara

Gitara za najmlađe je napravljena od par gumica razvučenih preko metalne posude ili kartonska kutije. Povlačeći gumice beba će proizvoditi zvukove i uživati u igri.

gitarazastarijeGitara za starije

Za malo starije napravite zajedno gitaru od tube ubrusa i kartonske kutije od žitarica. Naravno žice su na gitari najvažnije, a to su razvučene gumice koje će praviti zanimljive zvuke.

zveckasaperlamaZvečka sa perlama

Iskoristite kutiju od sira, varjaču, 2 perle i kanap kako bi napravili ovu zvečku. Fiksirajte varjaču u unutrašnjosti kutije. Izbušite po rupicu sa svake strane kutije i provucite kanape. Na krajevima kanapa nalazi se po jedna fiksirana veća perla. Nakon provlačenja fiksirajte kanape čvorom sa unutrašnje strane da se ne izvuku. Kad zatvorite kutiju ostaje da je ukrasite i zavrtite kako bi udarci perli napravili nevjerovatne zvuke.

cjevciceSvirka na cjevčicama

Napravite muzički instrument od cjevčica različite dužine. Poređajte cjevčice i zalijepite ih pri vrhu dvostrano. Tako fiksirane isjecite ih na odgovarajuću dužinu. Dvostrano zalijepite svaki drugi duži red cjevčica. Prislonite ravan niz uz usne i zasvirajte.

usnaharmonikaUsna harmonika

Usna harmonika je naravljena od drvenih štapića sladoleda, parčeta papira, dvije čačkalice i gumica. Između dva štapića postavite papir iste dužine i širine kao štapići, vežite gumicama krajeve štapica, a djelove čačkalica postavite ispred gumica. Usna harmonika je sparemna da zasvirate neku dobru melodiju.

bubnjeviiBubnjevi

Za mališane ovakva minijatura bubnjeva biće odlična igračka i instrument na kome će stvarati muziku. Potrebne su vam razne konzerve i žica koja će sve povezati. Izgledaju odlično, a zvuče još bolje.

horna

Horna

Horna je duvački instrument koji ćete lako napraviti. Potrebni su vam plastično crijevo i lijevak. Lijevak fiksirajte lijepkom ako je potrebno na jedan kraj crijeva, pa crijevo umotajte i pričvrstite na par mjesta dok drugi kraj ostaje slobodan. Horna je sprema za one koji imaju veliki kapacitet pluća.

zveckeodgraneZvečka od grane

Pronađite granu sličnog izgleda kao na primjeru i par metalnih čepova ili zapušača. Čepove ispravite i probušite po sredini. Nanižite ih na žicu, pa krajeve žice pričvrstite za grane. Umjesto čepova mogu da posluže i dugmići ili zvončići, a granu obavezno ukrasite.

Izvor: NajboljaMamaNaSvetu

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply