Zabavni načini za učenje brojeva

Djeca najbrže uče dok se igraju, a čak i matematika predstavljena na ovaj način, kroz zanimljive igrice, može postati omiljena, samo treba da je tako i prestavite djeci od malena. Ovo je 10 načina na koje možete pomoći svom mališanu da savlada brojeve i zavoli matematiku od najranijih dana.

brojevi
1. Lego i čaše

Sve što vam je potrebno su plastične providne čaše, marker i lego kocke. Ako djeca vole lego, voljeće i da uče brojanje sa lego kockama.

Ispišite brojeve koje učite na čašama, na primjer od 1-10 i učite ih da broje lego i da ubace u svaku čašu potrebnu količinu kocaka. Malo stariji mogu da uče i sabiranje ili množenje tako što ćete na primjer spojiti 5 kocaka i onda u čašu broj 10 ubacivati 2 puta po 5 spojenih kocaka.

2. Drvo za sabiranje do 12

Napravite ovo zanimljivo drvo i uživajte u sabiranju. Potreban vam je karton, dvije kocke i plišane loptice ili dugmići. Isjecite karton tako da napravite stablo i krošnju. Krošnju koristite za plodove, a u stablu obilježite dva mjesta za kocke i između njih upišite znak za sabiranje. U dnu stabla napravite prorez kroz koji će prolaziti kartonska traka na kojoj su ispisani brojevi od 2 do 12. Bacite kockice i zatim ih postavite na svoje mjesto. Na krošnju zakačite onoliko plodova koliko pokazuju kocke a zatim krajnji rezultat obilježite trakom.

drvo2

3. Brojanje sa perlicama

Pripremite dekorativnu žicu u više boja i perlice u istim bojama. Obilježite vrh ove žice sa brojevima koje učite. Dajte djetetu da niže perlice tako što će uskladiti boju i nanizati onoliko perlica koliko je i napisano na žici.

4. Brojevi i štipaljke

Zabavite se i učite brojeve samo uz pomoć kartona i štipaljki. Isjecite karton u obliku brojeva. Na svaki karton tj. broj, dijete neka kači tačno toliko štipaljki.

prsti2
5. Papirni prsti

Iscrtajte obe djetetove ruke na papiru, a zatim isjecite papir. Zaijlepite ga tako da dlanovi budu fiksirani, a prsti slobodni. Ispišite matematičke zadatke sabiranja i oduzimanja do 10. A dijete neka uči na papirnim prstićima tako što će da ih ispruži ili savije.

6. Stavi tačan broj u korpicu za kolače

Ova igra je dobra i za razvoj fine motorike i za učenje brojeva. U papirnim korpicama upišite brojeve. A zatim dajte zadatak djetetu da kuhinjskom hvataljkom ubacuje onoliko plišanih loptica koliko pokazuje broj u korpicama. Za ovu igru umjesto hvataljske možete koristiti i štipaljku i neke druge elemente koje imate u kući.

kasike
7. Brojevi na kašičicama

Za ovu igru su vam potrebna dva seta plastičnih kašičica. Jedan set providnih i jedan bijelih. Na bijelim kašičicama iscrtajte tačkice, a na providnim brojeve. Učite tako brojeve spajajući prave kašičice.

8. Pronađi ispod broja

Igrajte se igre sakrivanja. Za ovu igru su praktični plastični djelovi kinder jaja. Na svakom dijelu napišite broj tako da imate ili ukupno od 1-10 ili do 20 poklopaca. Poređajte ih redom, a zatim u neki od njih sakrijte traženu figuru. Govorite djetetu ispod kog broja je tražena figura. Ili dijete može da sakrije figuru, a vi govorite koje polje želite da vam dijete otvori kako bi je našli.

autici
9. Stavi čep na pravo mjesto

Iskoristite razne čepove koje imate u kući kako biste sa djetetom učili brojeve. Svi čepovi moraju da budu različite veličine, boje i broja. Iscrtajte polja na kartonu za svaki čep i isto to polje obojite bojom čepa i obilježite brojem čepa. Dijete če imati zadatak da uz pomoć veličine, boje ili broja nađe mjesto čepu.

10. Parkiraj na pravi broj

Ako je dijete ljubitelj automobila evo idealnog načina da ih iskoristite za učenje brojeva. Napravite parkig prostor za automobile i obilježite ga brojevima. A zatim obilježite automobile sa po jednim brojem. Dijete će imati zadatak da poslije igre stavi svaki auto na odgovarajuće parking mjesto.

Izvor: Dečji sajt

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply