Beba se “spustila”

spustenstomak

Sa ulaskom u deveti mjesec trudnoće polako počinju pripreme za porođaj. Aktivnost bebe se mijenja, ona postaje malo mirnija jer nema mnogo slobodnog prostora pa izostaje neprijatno šutiranje, pokrete sada osjećate više kao prevrtanje ili valjanje. Počinjete sve više da uočavate periode aktivnosti koji se smjenjuju sa periodima spavanja.

Kod nekih žena počinju da se javljajuju bolovi, osjećaj težine ili nelagodnost u karlici i u donjem dijelu leđa zbog razmekšavanja zglobova pod uticajem hormona. Karlične kosti su zglobljene nepokretnim zglobovima koji se jedino u trudnoći razilaze zahvaljujući procesu razmekšavanja kako bi beba prošla kroz karlični kanal tokom prirodnog, vaginalnog porođaja. Na žalost ovaj proces se odražava i na sve ostale zglobove pa se nekada osjećaju jaki bolovi u ručnim i skočnim zglobovima ali i u koljenima, ramenima, laktovima i kukovima.

Jedan broj žena u posljednjem mjesecu trudnoće ima osjećaj da se “beba spustila”. Ovo olakšanje može da nastupi dve do četiri nedjelje prije porođaja kod prvorotki ili pred sam porođaj kod drugorotki. Međutim kao i u svim drugim situacijama vezanim za trudnoću i u ovoj ne treba računati na pravilo jer i kada se beba spusti četiri sedmice prije termina, možete da se porodite dvije sedmice poslije.

Prvi osećaj kada se beba spusti je da lakše dišete što je inače bio veliki problem od sedmog mjeseca pa sve do sada jer je materica potiskivala dijafragmu na gore što je otežavalo disanje i izazivalo gorušicu. Poslije dužeg vremena možete da pojedete čitav obrok odjednom jer je želudac oslobođen pritiska.

Neprijatnosti do kojih dolazi

Stomak je upadljivo niži i pomjeren unaprijed što je drugi znak da je bebina glava ušla u karlični kanal. Promjena položaja na žalost dovodi do novih neugodnosti jer pritisak na karlično dno može da izazove osećaj probadanja ili bolova pa neke žene pomisle da su to kontrakcije i da je počeo porođaj. Kretanje je takođe otežano zbog pritiska i izmijenjenog položaja stomaka što dovodi do gubitka ravnoteže u nekim situacijama pa zato morate biti posebno oprezni da ne biste pali. Ukoliko se osjećate nesigurno bolje nemojte izlaziti napolje ili neka neko krene sa vama.

Učestalo i nevoljno mokrenje i vežbe za sprečavanje

Pritisak na bešiku povećava učestalost mokrenja ali može da dovede i do nemogućnosti da zadržite mokraću što je većini trudnica najveći problem kada se beba spusti. Šutiranje bebe u bešiku može takođe da izazove nekontrolisano mokrenje. Ako do sada niste radili Kegelove vježbe kojima se jačaju mišići karličnog dna, obavezno počnite sada. One mogu puno da vam pomognu u ovoj situaciji ali i da ublaže problem nevoljnog mokrenja poslije porođaja jer se tokom napinjanja i izlaska bebe koja se rađa prirodno, karlično dno jako isteže što za posledicu ima njegovo slabljenje. Krupna beba i težak porođaj takođe doprinose nemogućnosti zadržavanja mokraće nekada i šest mjeseci nakon porođaja. Obično se događa da iscuri mala količina mokraće kada naglo ustanete, zasmijete se ili zakašljete.

Da biste naučili da izvodite Kegelove vježbe potrebno je prvo da locirate mišiće karličnog dna. Najjednostavniji način je da dok mokrite pokušate da prekinete mlaz mokraće a onda da ponovo nastavite. U početku radite vježbe tako što će te držati stegnute mišiće dest sekundi a onda opustite. Ponovite to pet do deset puta u nekoliko navrata tokom dana. Možete da vježbate u stojećem, sjedećem ili ležećem položaju. Kako se spolja ne primjećuje da vježbate možete ih raditi dok čekate u redu, perete sudove, telefonirate. Vremenom povećavajte broj ponavljanja i koristite svaku situaciju koju možete za vježbanje, višestruko će vam se isplatiti.

Kako pouzdano znati da se beba spustila?

Sve ove navedene posledice spuštanja bebe mogu potpuno da izostanu ako inače nosite bebu nisko, tada nećete uočiti bitnu razliku. Ako niste inače imali veći problem sa disanjem ili gorušicom u trudnoći, spuštanje bebe može da prođe nezapaženo.

Najpouzdaniji način da se potvrdi da je bebina glava u karličnom kanalu je pregled ljekara. Vaginalnim pregledom ljekar utvrđuje da se glava pipa u karlici, a spoljašnjim pregledom da je glava fiksirana što znači da je došla do išijadičnih spina, koštanih ispupčenja na karlici. Ovaj položaj se naziva nultim (0) stepenom jer mnogi ljekari dijele karlicu na nekoliko nivoa od -5 do +5 ili od -3 do +3. Ako je beba tek počela da se spušta može biti na položaju – 4 ili -5 što se zove “plivanje”, a kada porođaj počne glava dolazi na +1, +2 i tako sve do +5 kada se pojavljuje na spoljašnjem vaginalnom otvoru.

Šta položaj bebe znači za porođaj?

Na osnovu početne pozicije bebine glave može da se pretpostavi da će više morati da gura ona žena čija je beba bila visočije ali to nije pravilo jer početni položaj nije jedini faktor koji utiče na napredovanje u porođaju.

Takođe se očekuje da kada je glava angažovana trebalo bi da bez poteškoća prođe kroz karlicu za razliku od one koja nije još u karličnom kanalu a porođaj je počeo. Ovo se posebno odnosi na žene koje su već rađale, njihove bebe takođe prolaze bez zastoja kroz karlicu iako su na početku porođaja još “plivale”.

Spuštanje bebe je znak da će porođaj uskoro početi ali kada tačno to niko ne može unaprijed da vam kaže. “Uskoro” sigurno ali to može da bude sada, za sat vremena, ali i za tri sedmice. Mehanizam koji pokreće porođaj još predstavlja veliku nepoznanicu pa je svako predviđanje nezahvalno da ne bi uslijedilo razočarenje ako se ne obistini. Potrebno je da budno motrite na signale koji ukazuju na početak porođaja, odlazite na redovne preglede kod ljekara i strpljivo sačekate trenutak kada ćete odmorne i spremne otići u porodilište.

Izvor: Centar za korektivnu gimnastiku

Comments

Leave a Reply