Od naredne školske godine nastava na engleskom za dio prvaka

ucenjeengleski

Ministarstvo prosvjete planira da od školske 2017/2018. godine organizuje nastavu na engleskom jeziku za prvake zbog čega su, kako je rekao ministar Predrag Bošković, pozvali nastavnike i profesore razredne nastave koji znaju taj jezik da se prijave na poziv koji je trajao do 1. septembra.

On je u intervjuu za Pobjedu podsjetio da se Ministarstvo odlučilo na reformu engleskog jezika u obrazovnom sistemu.

“To je pilot projekat koji planiramo da realizujemo od školske 2017/2018. godine kada će započeti izvođenje nastave na engleskom jeziku za učenike prvog razreda. Cijeneći međunarodne standarde koji kao jednu od osam ključnih kompetencija ističu „sposobnost komuniciranja na stranom jeziku“, potrebu unapređenja postignuća učenika prema ključnim kompetencijama utemeljenim na primjenjivim i praktičnim znanjima opredijelismo se za realizaciju ovog projekta”, poručio je Bošković.

Nakon utvrđivanja nivoa i stepena znanja engleskog jezika nastavnika i profesora razredne nastave, organizovaće se i dodatna obuka u cilju unapređenja njihovog znanja i vještina i tada će se znati u kojoj školi ili školama će se realizovati ovaj projekat.

Boškovića raduje činjenica da su za realizaciju projekta zainteresovani prosvjetni radnici, ali i roditelji.

Ove školske godine je uvedeno dvojezično odjeljenje, na engleskom i maternjem jeziku, u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici što je prema mišljenju ministra prosvjete Predraga Boškovića radikalan je zaokret u obrazovnom sistemu Crne Gore koji će učenike učiniti spremnijim za tržište rada.

On je navaio da će u narednom periodu nastojati da osavremene način rada u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Komentarišući ideju Sindikata prosvjete da država obezbijedi besplatne udžbenike za sve đake u Crnoj Gori, Bošković je kazao da ni u jednoj zemlji u regionu država to ne radi.

“Ovo pitanje treba sagledati i iz ugla gdje bi dodjela besplatnih udžbenika svim učenicima mogla napraviti veću socijalnu nejednakost između roditelja dobrog imovnog stanja i onih koji su korisnici nekog od socijalnih prava”, kazao je Bošković za Pobjedu.

On je dodao da je njegov resor za djecu koja su korisnici materijalnog obezbjeđenja i drugih socijalnih kategorija definisanih zakonom, obezbjeđuje besplatne udžbenike.

“Ove godine smo za dodjelu besplatnih udžbenika opredijelili 450.000 eura, a treba imati u vidu i činjenicu da su cijene udžbenika kod nas najniže u regionu”, naveo je Bošković.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply