Plivanje u trudnoći

plivanetrudnoca

U eri modernog načina života sve više žena pronalazi vrijeme za različite hobije koji uključuju tjelesnu aktivnost: aerobik, vožnja biciklom, fitness, tenis, badminton i sl., prema sopstvenim mogućnostima ili jednostavno žive toliko užurbanim životom pa su trajno u pokretu. Zbog sve većeg broja radnih mjesta koja zahtijevaju dugotrajno sjedenje, tjelesna aktivnost se nameće kao potreba jer pruža ugodnost i relaksaciju. I kad se najednom, planirano ili ne, nađu u „blaženom stanju“, navike je teško promijeniti i nameće se važno pitanje: smiju li nastaviti s fizičkim aktivnostima i kako to utiče na bebu. I konačno, kako odoljeti najsunčanijem godišnjem dobu?

Trudnoća donosi brojne promjene za organizam i većina njih se dešava u prvih mjesec dana. Raste broj srčanih otkucaja, povećava se i volumen plazme i broj crvenih krvnih stanica i količina krvi koju srce u jednom minutu preda organizmu. Umjerena fizička aktivnost se preporučuje jer može ublažiti neke simptome trudnoće, umanjiti stres, spriječiti nastanak gestacijskog (trudničkog) dijabetesa i pripremiti organizam za zahtjevni događaj – porođaj. Plivanje je odličan izbor. U vodenom okruženju koje umanjuje gravitacijsku silu i na taj način djelimično štiti od povrede, hidrostatski pritisak vode potiskuje krv iz tkiva u vensku cirkulaciju i povećava oticanje.

U ranoj trudnoći stil plivanja neka bude vaš izbor, dok se u drugom i trećem tromjesečju preporučuje prsni stil jer jača prsne i leđne mišiće. U tom periodu je generalno potrebno izbjegavati vježbanje, pa tako i plivanje, na leđima. Materica, naime, svojom veličinom u tom položaju vrši pritisak na velike vene koje vode krv k srcu što može dovesti do slabijeg snabdijevanja kiseonikom i hranjivim stvarima i djeteta i majčinih vitalnih organa.

Za vrijeme fizičke vježbe dolazi do povećanja tjelesne temperature. Ono je još naglašenije kod dugotrajnog vježbanja, dehidracije, za vrijeme vlažnog i pretoplog vremena. Tu je potreban oprez! Tjelesna temperatura koja prelazi 39°C u ranoj trudnoći može oštetiti razvoj ploda ili usporiti njegov rast u kasnijoj trudnoći. Voda je bolji sprovodnik toplote nego vazduh,  što je još jedan plus plivanju. Plivanje u vodi uobičajene temperature dovodi do manjeg povećanja tjelesne temperature i nedvosmisleno je najbolji izbor vježbanja u toku vrućina.

Ubrzo nakon početka fizičke aktivnosti primijetićete i bebinu reakciju. I beba će se početi intenzivnije kretati pa će se povećati broj bebinih srčanih otkucaja.

Imajte na umu da fizička aktivnost mora biti prilagođena „blaženom stanju“, a to znači ne preduga, ne preintenzivna, postupna i redovna (barem 3-4 puta sedmično). Vježbe koje zahtijevaju preveliku gibljivost trebalo bi izbjegavati kao i aktivnosti koje zahtijevaju skakanje i brze promjene položaja tijela. Bilo bi korisno za vrijeme vježbanja  mjeriti puls i pratiti broja fetalnih pomaka. Ukoliko osjetite vrtoglavicu, lupanje srca, nedostatak vazduha, bol, posebno u donjem dijelu stomaka, kontrakcije materice, krvarenje ili gubitak plodove vode ili smanjenje broja fetalnih pokreta, treba prekinuti vježbanje i javiti se svom ljekaru ali treba naglasiti da su komplikacije rijetke ako se fizička aktivnost primjereno prilagodi situaciji.

Trudnice koje imaju visoki krvni pritisak, anemiju, bolest štitne žlijezde, dijabetes, nepravilne srčane otkucaje, prijevremeni porođaj u prethodnim trudnoćama, prekomjernu ili premalu tjelesnu težinu ili su se i prije trudnoće malo kretale trebale bi da se prije početka i izbora fizičke aktivnosti posavjetuju sa ljekarom.

Stanja kao što je napuknuće vodenjaka, višeplodne trudnoće, položaj posteljice preko ušća maternice, otvoreno ušće, pobačaji i prijevremeni porođaji i bolesti pluća, srca i krvnog sistema majke, zahtijevaju mirovanje pa je tim i isključena svaka mogućnost fizičke vježbe u trudnoći.

Ne zaboravite da fizička aktivnost zahtijeva dodatni unos energije. To ne znači da morate jesti „za dvoje“, ali sa sobom na plažu ponesite užinu i obavezno voćni napitak po izboru.

Izvor: Čuvarkuća.hr

Comments

Leave a Reply