S djetetom na prvo ljetovanje

dijetenamoru

Krećete na svoje prvo ljetovanje s bebom? Najvažnije je da se naoružate pravim informacijama i živcima. Da, vjerovatno ćete ponijeti previše stvari, previše brinuti i paničiti ali isto tako uživaćete kad se vaša bebica prvi put okupa u moru, baci kamenčić, napravi “instalaciju” u pijesku…

Naravno, uz samo putovanje koje može biti problematično, posebno ako je riječ o daljim destinacijama, najveći izazov biće vam sunce i boravak na otvorenom. Naime, koža male djece još je osjetljivija od naše, pa dijete uopšte nije pametno izlagati direktnom suncu jer proizvodnja melanina nije još do kraja uspostavljena. Na plaži odaberite duboki hlad ispod bora ili suncobrana, a vrijeme oko podneva svakako provedite u zatvorenom.

Takođe, mala djeca lako gube vlagu tokom prve godine života, jer bubrezi nisu do kraja razvijeni, a ni sistem regulacije toplote još ih ne brani dobro od sunčanice i visoke temperature.

Naoružajte se sredstvom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (neka bude vodootporno), ali bez obzira na faktor, treba se držati pravila o kratkotrajnom izlaganju suncu samo dok je dijete u vodi, dok šetate i slično.

Za djecu s osjetljivom kožom mogu biti problematična sredstva s para-aminobezojevom kiselinom (PABU). Ova kiselina apsorbuje oštećene ultraljubičaste zrake i tako štiti kožu, ali za djecu je bolje odabrati sredstva koja ne sadrže PABU. Kako djeca mogu biti osjetljiva i na druge hemikalije, nanesite na podlakticu djeteta manju količinu sredstva za sunčanje. Ako se ne pojavi reakcija tokom 48 sati, sredstvo je sigurno. Kod male djece opekotine od sunca, upravo zbog osjetljivosti, mogu se pojaviti i za vrijem oblačnog vremena i u hladu. Crvenilo i bol javljaju se tek nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Koža opečena od sunca crvena je, napeta i otekla, vruća je na dodir. Dijete treba skinuti, neka leži u hladu ili, još bolje, u zamračenoj sobi, a treba mu pomoći vlažnim oblozima. Pojave li se plihovi  ili vam se čini da je dijete ozbiljnije bolesno (malaksalo, povraća, ima visoku temperaturu), odmah potražite pomoć ljekara.

Dijete može dobiti i osip od vrućine ili od znoja, pa ga svakako treba što laganije oblačiti ili što duže držati golo.

Voli li dijete da se igra u vodi, obezbijedite mu bazenčić ili ga sjednite u plitku vodu i svakako ga zaštitite suncobranom. Ako nijeste u mogućnosti obezbijediti suncobran, neka dijete ostane u vodi samo kratko vrijeme. Jako maloj djeci svakako vodu treba ugrijati u bazenčiću.

Insekti su još jedna ljetna nevolja: u apoteci kupite sredstvo u obliku naljepnica koje ćete sasvim maloj djeci zalijepiti na autosjedište ili na kolica. Dobro su rješenje i veći komadi gaze ili prozirne zavjese kojima možete prekriti krevetić dok dijete spava. Na tržištu su se pojavile i narukvice protiv komaraca, platnene i gumene, ali prethodno pročitajte ili pitajte u apoteci koji je najraniji uzrast u kojem se mogu koristiti.

Unos tečnosti za djecu višestruko je važan: najbolja je prokuvana voda i nezaslađeni čajevi i sokovi. Ako dojite, ne brinite, samo dojite kada beba zatražite – na plaži ili u redu za trajekt. Kašice i sva hrana koju dajete djetetu treba biti svježe pripremljena. Zadržite li se duže na plaži, hrana se lako može pokvariti, pa su spasonosno rješenje pokretni frižideri – torbe. Hranu izvadite prije konzumacije i dajte je djetetu kad postigne sobnu temperaturu.

Naravno, ključno je da sa sobom ponesete i kućnu apoteku u kojoj će se naći toplomjer i sredstvo za snižavanje temperature. Ako je dijete alergično, obavezno ponesite sve lijekove koje uzima ili bi mu mogli zatrebati. U punoj apoteci svakako neka se nađe i dezinfekciono sredstvo za slučaj da se dijete povrijedi (padne, ogrebe se…). Trebaće vam i kapi za nos, fiziološki rastvor…

Gdje god da se uputite, uvijek imajte sa sobom u torbi hranu, piće, rezervne pelene i vlažne maramice.

Na putu, u kolonama, na plaži, obezbijedite se za krizne situacije. Ako ljetujete na nepoznatoj destinaciji, raspitajte se koliko je udaljena plaža, kakav je pristup moru, ima li plićaka i hladovine kako se ne biste neugodno iznenadili kada dođete na odredište. Ako vam se sve ovo čini previše, najbolje je da prije samog pakovanja napravite detaljan popis svega što morate ponijeti, tako ništa nećete zaboraviti.

Putna apoteka

Imate li dijete koje mora uzimati lijekove, pobrinite se da uvijek imate dovoljno svih potrebnih lijekova

●Prije odlaska na put potrebno je raspitati se gdje je najbliža ordinacija i apoteke u mjestu u koje odlazite. Ako dijete boluje od neke bolesti zbog koje uzima ljekove, obavezno ih ponesite na put, i to u količini dovoljnoj za planirano vrijeme odmora. Ljekove koje nosite na putovanje čuvajte na mjesto na kojem će biti zaštićeni od sunca i toplote.

Čuvajte ljekove u originalnim kutijama i s uputstvima za primjenu da biste uvijek bili sigurni koji je lijek za što, kada i kako ga treba uzimati. Dobro bi bilo i da uza sebe imate tablete šumećeg kalcijuma – za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija i kod promuklosti, probiotik – za obnovu crijevne flore jer se na putovanjima često javljaju probavne tegobe, a u ljetnim mjesecima naročito su česte crijevne viroze, i rehidracionu so – za pripremu rastvora kojom se nadoknađuje gubitak tečnosti i minerala (elektrolita) pri povraćanju, prolivu, visokoj temperaturi ili intenzivnom znojenju. Dobar su izbor i termalne vode – idealne su za osvježenje i hidrataciju kože na putovanjima i kao pomoć različitim oblicima nadražene kože.

Obavezno ponesite – ove sitnice olakšaće vam život
● Prije polaska informišite se o vremenskoj prognozi, ne dopustite da vas pogoršanje vremena zatekne bez dugih rukava, nogavica i jaknice. Ako će biti vruće, djetetu će biti najprijatnije s malo odjeće.

● Uvijek imajte sa sobom kremu s visokim zaštitnim faktorom. Što se lijekova tiče, uvijek je dobro sa sobom imati rezervne čepiće za snižavanje temperature i toplomjer ako vas usred noći iznenadi visoka temperatura.

● Ako ste u mogućnosti, a i radi racionaliziranja prostora u automobilu, ponesite kišobran-kolica. Ona su odlično prevozno sredstvo do plaže, a na ručke možete objesiti svu opremu koja vam treba.

● S igračkama ne pretjerujte, vaše dijete otkriće da i druga djeca na plaži imaju drugačije, nove igračke. Najvažnije su one kojima će se igrati u autu, tokom vožnje na odredište. Neka to budu omiljene djetetove igračke.

● Za borbu s komarcima ponesite aparatiće, najbolje elektronske ultrazvučne koji nisu štetni za vas i dijete. Ponekad oni nisu dovoljni za miran san ili igru na svježem vazduhu pa imajte pri ruci i zaštitnu kremu koja se nanosi na kožu.

Obavezno ponijeti

● Bazenčić za kupanje u hladovini;
● Suncobran ili šatorčić;
●Prenosni krevetić – po noći za vrijeme velikih vrućina biće spas i za vas i za bebu;
● Pelene – čak ako i mislite da ćete ih moći kupiti na odredištu, može se dogoditi da nemaju veličinu za vašu bebu;
● Ne zaboravite zdravstvenu knjižicu;
● Kapa, šešir i sunčane naočale obavezni su.

OSTAVITI KOD KUĆE

● Gomila igračaka na moru neće vam trebati;
● Većina roditelja pretjeruje i s količinom odjeće koju nose. Nemojte pretjerivati;
● Velika glomazna kolica;
● Tokom puta ne trpajte u dijete hranu i piće. Najbolje je da pije običnu vodu.
● Dovoljan vam je jedan bicikl ili guralica, ne morate na ljetovanje ponijeti sve iz kuće;
● Kvarljivu hranu nemojte nositi na put.

Izvor: Večernji.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply