Jesu li kupke opasne za trudnice?

trudnicakupka

Svaka trudnoća sa sobom donosi niz lijepih, ali i manje lijepih trenutaka. S bolovima u kičmi, otečenim rukama i nogama, razdražljivošću i umorom susrela se skoro svaka trudnica. Jedan od mogućih načina za uklanjanje ovih tegoba je i korištenje vrućih kupki, ali jesu li one opasne za žene u blaženom stanju?

Kupke tokom trudnoće mogu djelovati opuštajuće na trudnice, ali stručnjaci savjetuju da se ipak praktikuju s posebnim oprezom. Neka istraživanja su dokazala da vruća kupka tjelesnu temperaturu ne podiže odmah na opasan nivo – za to je potrebno deset minuta (duže ako ramena i ruke nisu uronjeni u vodu i ako temperatura vode iznosi 39 stepeni Celzijusa ili manje). Ali, kako se individualne reakcije i okolnosti razlikuju od osobe do osobe, treba igrati na sigurno i ne uranjati stomaku vruću vodu. Stopala, međutim, mogu se namakati bez ograničenja.

Sve što tjelesnu temperaturu podiže iznad 38 stepeni Celzijusa i neko je vrijeme održava toliko visokom, može biti štetno za embrion ili fetus u razvoju, posebno tokom prvih mjeseci trudnoće. U prvom tromjesečju pregrijavanje (vruće kupke, saune, jacuzzi) može uzrokovati malformacije ploda – malformacije neuralne cijevi ili spontani pobačaj, a kasnije tokom trudnoće može dovesti i do pada pritiska i dehidracije trudnice zbog čega se može smanjiti prokrvljenost u krvnim sudovima posteljice.

Posebno treba izbjegavati vruće kupke ako su trudnice sklone infekcijama mokraćnih puteva ili vagine, posebno bakterijama Escherichia coli i enterokoka. Prevencije radi, takođe se ne preporučuje kupanje u zajedničkim bazenima ili wellness centrima jer je tako daleko veća mogućnost prenosa bakterija i gljivica.

Sve žene u blaženom stanju koje vole kupke ne moraju razmišljati o nekim drugim oblicima opuštanja jer kupke u trudnoći nisu zabranjene svima. Trudnice koje imaju potpuno urednu trudnoću bez dokazanih infekcija ili rizika od prijevremenog porođaja mogu sebi povremeno priuštiti kupku, pazeći pritom na temperaturu vode koja ne smije prelaziti 38 stepeni, a zadržavanje u vodi ne smije biti duže od 20 minuta. Pritom treba piti dovoljno tečnosti.

Ako ste trudnica i zaželjeli ste se jacuzzija ili mirisne vruće kupke u toplini svoga doma, a trudnoća vam je uredna i niste skloni infekcijama mokraćnih puteva ili vagine, priuštite sebi trenutke relaksacije rezervisane samo za vas.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply