Imaju li trudnice zaista jače čulo mirisa ili je to samo fantomski osjećaj?

miris
Uz sve simptome rane trudnoće koji variraju od žene do žene, pojačano čulo mirisa i samim time jače gađenje na određene mirise, čini se zajednički simptom svima. Barem u početku trudnoće. Odnosno u prvom semestru.
Odjednom vas ili jako privlači miris neke hrane ili vam silno smeta parfem vaše kolegice, čak i vaš u kojem ste donedavno uživale. Jeste li se ikada zapitale od kud sada to i je li to možda samo zato što svi o tome pričaju pa odjednom i vi primjećujete baš svaki miris i smrad, koliko god oni nježni ili intenzivni bili?

Dr. William E. Schwizer, opstetričar i ginekolog u njujorškom Langone Medical Centeru pokušao je dati pravi odgovor, ali čak ni naučnici nisu baš sto posto sigurni zašto je to toliko svojstveno trudnicama. Naime, kako je istaknuo, čini se da velika većina trudnica prolazi kroz tu “mirišljavu fazu” i da je za to vjerovatno kriva povećan nivo estrogena, karakteristična za početak trudnoće, ali niko zapravo još nije dokučio pravu vezu između tog hormona i tog pojačanog čula mirisa.
Međutim, spomenuti doktor kaže da bi se ta veza možda mogla objasniti činjenicom da se zbog proširenja krvnih žila kojima se u trudnoći kreće veća količina krvi, automatski omogućuje i bolja apsorpcija mirisa kroz nazalne kanale.
Poznato je i da su mirisi i ukusi jako povezani pa zato neke trudnice upravo zbog pojačanih mirisa, i uopšte promjene koje osjećaju kada im se neki mirisi jednostavno počinju gaditi, imaju mučnine. Jer mučnine zaista mogu biti prisutne bez povraćanja, a tada je najčešće kriv upravo miris koji smeta i podiže želudac.
Postoje i trudnice koje uopće ne osjećaju mirise (jače nego inače), a postoje i one koje i kada baš ništa ne miriše osjećaju miris. To se zovu fantomski mirisi koje trudnice jednostavno umišljaju.
Izvor: Index.hr
SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply