Zbog čega je trudnoća tako čarobna?

magijatrudnoce

Sve trudnice znaju da je trudnoća jedan poseban period popraćen i pozitivnim ali i manje poželjnim pojavama. Tijelo žene tokom trudnoće se mijenja toliko da postaje skoro čarobno.

Posebnu pažnju zaslužuju te posebne osobine koje samo trudnice mogu iskusiti, zato budite ponosne na sebe i svoje tijelo koje nosi jedan novi život!

U super ste formi

Tokom prva tri mjeseca, volumen krvi trudnice se poveća čak za 50-60% kako bi tijelo omogućilo dovoljno hranjivih stvari. Kapacitet pluća se povećava kako bi se bebici obezbijedio dodatni kiseonik. Mnoge trudnice osjete posebnu energiju pred sami porođaj, a stručnjaci tvrde da se ova dobra forma zadržava i nakon porođaja što nam daje odgovor zašto mame imaju toliko energije za bebicu, hranjenje i sve druge obaveze.

Jači ste

Tokom trudnoće se luče hormoni estrogeni i progesteroni ali i količina muških hormona (testosteron) koji daju snagu vašim mišićima da podnesu težinu rastućeg stomaka. Tijelo trudnice postaje dovoljno snažno da podnese težinu posteljice, plodove vode i same bebe a posebna snaga se pokazuje i tokom porođaja!

Mozak vam se više razvija

Iako se mnoge trudnice ponekad osjećaju rastreseno i zaboravno, neurolozi smatraju da trudnički hormoni podstiču razvoj mozga. Na taj način mnogo trudnica obavlja različite poslove do samog porođaja i brine se za porodicu.

Ljepše izgledate

Trudnoća je period kada postajete ljepši, kosa vam buja i raste zbog uticaja hormona estrogena, koža postaje čišća i jednostavno zračite. Zaista nema boljeg tretmana ljepote, zar ne?

Možete usrećiti svoju bebu već u stomaku

Čak i tokom trudnoće, buduće mame mogu pozitivno uticati na svoju bebu svojim raspoloženjem. Ukoliko se trudnica smije, luče se hormoni sreće i na taj način do bebe dolaze hemikalije sreće putem krvotoka.

Izvor: Sve za bebe

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply